Groen Verbindt

Samen met de handen in de aarde en zorg dragen voor groeiende planten: het zijn manieren waarop groen mensen met elkaar verbindt. Groene buurtprojecten halen mensen uit hun sociaal isolement en zorgen voor beter contact tussen buurtgenoten. Daarom zijn we in 2015 het programma Groen Verbindt gestart.

In dit programma werden 25 groene projecten drie jaar lang gesteund met geld, kennis en aandacht. Zodat ze elkaar konden inspireren en hun ervaringen konden uitwisselen. Benieuwd naar het verhaal van de initiatiefnemers en de mensen die zij helpen? Bekijk onze compilatie!

Kennis- en inspiratiedag

Op 3 november 2017 organiseerde het Oranje Fonds een grote kennis- en inspiratiedag in de Veerensmederij in Amersfoort. Met bijna 200 mensen was het een succesvolle dag.

Bekijk ons foto- en videoverslag

Omgaan met vrijwilligers 

Hoe ga je om met vrijwilligers binnen een groen (buurt)project? Wat kan je verwachten en wat moet je bieden? Samen met Movisie en IVN heeft het Oranje Fonds hiervoor een handleiding ontwikkeld.

Download deze handleiding

Onderzoek

Acht op de tien initiatiefnemers van groene projecten denkt dat deelnemers elkaar dankzij een buurttuin ook op andere momenten helpen. Nog eens 80 procent van de deelnemers heeft op deze manier meer mensen leren kennen. Dat staat in een nieuw rapport van het Verwey-Jonker Instituut. Onderzoekster Marian van der Klein: "Mensen voelen zich gelukkiger, gezonder en hebben meer sociale contacten. En dat komt mede door de buurttuin, zegt negentig procent van de deelnemers."

Groen als middel

Heeft u zich niet aangemeld voor dit programma? Niet getreurd. Het Oranje Fonds biedt door het hele jaar heen ondersteuning aan (groene) sociale initiatieven. Heeft u een project dat groen inzet om mensen met elkaar te verbinden? Bekijk of u in aanmerking komt voor financiering via het Oranje Fonds.

Heeft u inhoudelijke vragen over Groen Verbindt? Neem dan contact op met onze projectadviseurs Mirjam Lammers of Carolien Brugman.

Vragen? Neem dan contact op met:

Carolien Brugman

Projectadviseur
carolien.brugman@oranjefonds.nl
030 233 93 16

Mirjam Lammers

Projectadviseur
mirjam.lammers@oranjefonds.nl
030 233 93 49

Marcel van Spronsen

Communicatieadviseur
marcel.van.spronsen@oranjefonds.nl
030 233 93 37