Nationale Postcode Loterij

Dankzij de Nationale Postcode Loterij en alle Nederlanders die hierin meespelen kan het Oranje Fonds structureel investeren in sociale verbinding in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. We bedanken hen hartelijk voor hun steun aan ons werk!

Goed Geld Gala 2019

In 2019 schenkt de Postcode Loterij 370,6 miljoen euro aan goede doelen, verdeeld over 117 organisaties. Dat heeft de loterij bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De schenking is mogelijk dankzij de 3 miljoen trouwe deelnemers: van ieder lot gaat de helft naar het goede doel. Inmiddels heeft de Postcode Loterij in totaal bijna 6 miljard euro gegeven aan goede doelen.

Schitterende bijdrage

Het Oranje Fonds ontvangt in 2019 een bedrag van € 15 miljoen. We zijn alle spelers van de Nationale Postcode Loterij dankbaar voor deze bijdrage waarmee het Oranje Fonds vele duizenden sociale initiatieven en vrijwilligers kan steunen.

Historie

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw was het Juliana Welzijn Fonds, de voorganger van het huidige Oranje Fonds, actief betrokken bij de organisatie van loterijen voor het goede doel. Dit gebeurde binnen de Algemene Loterij Nederland, een samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds en diverse andere partners.

In 1961 leidde dit tot een samenwerking tussen het Juliana Welzijn Fonds en de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond onder de naam Stichting Nationale Sporttotalisator. De voetbalTOTO was geboren. In 1971 werd het palet aan loterijen uitgebreid met de BankGiro Loterij.

In het najaar van 2002 sloot de BankGiro Loterij zich aan bij de Nationale Postcode Loterij en de toenmalige Sponsor Bingo Loterij (vanaf 2011 de VriendenLoterij). Het belang van het Oranje Fonds in de BankGiro Loterij werd in 2006 ingewisseld voor een langjarig aandeel in de Nationale Postcode Loterij.

Jaarlijks steunt de Nationale Postcode Loterij het Oranje Fonds voor een bedrag van circa € 15 miljoen. Mede dankzij deze fantastische bijdrage kan het Oranje Fonds fors investeren in projecten die betrokkenheid tussen mensen stimuleren in Nederland en in het Caribische deel van het koninkrijk.

NLdoet

Elk jaar rond het begin van de lente organiseert het Oranje Fonds NLdoet, twee dagen rond vrijwilligerswerk.
Hiermee laten we zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. En hoe leuk vrijwilligerswerk is! NLdoet wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij. Lees meer

Groen Dichterbij

Groen Dichterbij is een initiatief van IVN, het Oranje Fonds, Buurtlink.nl en SME Advies. De vier organisaties vinden het belangrijk dat de directe leefomgeving vergroent en de sociale cohesie in buurten wordt vergroot. Meer groen op straat en in de buurt heeft een positief effect op het welbevinden van bewoners. Groen Dichterbij is mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Lees meer

Oranje Fonds Buurtcadeau

Behalve de jaarlijkse bijdrage die het Oranje Fonds van de Nationale Postcode Loterij ontvangt, werken we ook samen op buurtniveau. In buurten waar de Straatprijs valt, verblijdt het Oranje Fonds iedere week een sociale organisatie met het Oranje Fonds Buurtcadeau ter waarde van € 3.000,=. Jaarlijks overhandigen we ruim 50 Buurtcadeaus. Hiervan worden van Grootegast tot Maastricht speeltoestellen opgeknapt, geluidsinstallaties of computers aangeschaft en nieuwe activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo profiteert de hele buurt!

Publiciteit

Bij elk Buurtcadeau stuurt het Oranje Fonds een persbericht uit naar lokale en regionale pers. Ook ontvangers van het buurtcadeau schakelen vaak nog hun contacten bij de pers in. Het resultaat is een constante stroom van grotere en kleinere berichten in regionale en lokale kranten door heel Nederland.

Meer weten over goede doelen en de Nationale Postcode Loterij?

Neem een kijkje op de goededoelen website van de Nationale Postcode Loterij, of bekijk direct onze beneficiënten pagina.
Of volg de Postcode Loterij op Twitter en Facebook.

fotocredits Roy Beusker Fotografie

NPL2013.gif