Nationale Postcode Loterij

Dankzij de Nationale Postcode Loterij en alle deelnemers die meespelen kan het Oranje Fonds structureel investeren in een samenleving waar niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Zowel in Nederland als in het Caribisch deel van ons Koninkrijk. Met de Postcode Loterij en alle deelnemers delen we dezelfde drijfveer: ertoe willen dóen!

placeholder

In onze jubileumuitzending 20 jaar Oranje Fonds, 20 jaar ertoe doen op 1 februari 2022 bedankte de Koning, onze beschermheer, de Nationale Postcode Loterij voor hun jarenlange bijdrage: 

“Dank aan al die partijen die ons geholpen hebben over de afgelopen 20 jaar. Er zijn ontzettend veel organisaties die betrokken zijn geweest bij het Oranje Fonds, maar één die er vanaf de eerste avond, het feest in de ArenA, altijd bij is geweest, is tocht de Postcode Loterij als hele grote donor. Dat is zo’n ongelooflijk goede partner van het Oranje Fonds geweest. Dus bij deze wil ik, via hen, ook alle anderen bedanken die een bijdrage hebben geleverd voor het Oranje Fonds. 

Ieder jaar een schitterende bijdrage 

We zijn alle deelnemers van de Postcode Loterij dankbaar voor hun steun. Daarmee kunnen we er al 20 jaar toe doen voor sociale initiatieven. In totaal mochten we zo in al die jaren al 217,6 miljoen euro besteden aan een samenleving waarin mensen zich verbonden voelen met buurtgenoten, voor elkaar zorgen en gelijke kansen hebben. Ook afgelopen jaar steunde de Postcode Loterij het Oranje Fonds met 15 miljoen euro. 

NLdoet op Curaçao 

Ieder jaar organiseert het Oranje Fonds NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van ons land. Ook de eilanden in het Caribisch deel van ons Koninkrijk doen mee. Een deel van de jaarbijdrage van de Nationale Postcode Loterij is specifiek geoormerkt voor de editie op Curaçao, CURA DOET. 

Historie

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw was het Juliana Welzijn Fonds, de voorganger van het huidige Oranje Fonds, actief betrokken bij de organisatie van loterijen voor het goede doel. Dit gebeurde binnen de Algemene Loterij Nederland, een samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds en diverse andere partners.

In 1961 leidde dit tot een samenwerking tussen het Juliana Welzijn Fonds en de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond onder de naam Stichting Nationale Sporttotalisator. De voetbalTOTO was geboren. In 1971 werd het palet aan loterijen uitgebreid met de BankGiro Loterij.

In het najaar van 2002 sloot de BankGiro Loterij zich aan bij de Nationale Postcode Loterij en de toenmalige Sponsor Bingo Loterij (vanaf 2011 de VriendenLoterij). Het belang van het Oranje Fonds in de BankGiro Loterij werd in 2006 ingewisseld voor een langjarig aandeel in de Nationale Postcode Loterij.

Jaarlijks steunt de Nationale Postcode Loterij het Oranje Fonds voor een bedrag van circa € 15 miljoen. Mede dankzij deze fantastische bijdrage kan het Oranje Fonds fors investeren in projecten die betrokkenheid tussen mensen stimuleren in Nederland en in het Caribische deel van het koninkrijk.

Meer weten over goede doelen en de Nationale Postcode Loterij?

Neem een kijkje op de goededoelen website van de Nationale Postcode Loterij, of bekijk direct onze beneficiënten pagina.
Of volg de Postcode Loterij op Twitter en Facebook.

fotocredits Roy Beusker Fotografie