Tips voor een betrokken buurt

Het Oranje Fonds draagt buurtinitiatieven een warm hart toe, omdat deze contact en verbinding tussen groepen mensen bevorderen. Wij steunen deze initiatieven onder andere met het vieren van Burendag. Een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. En ook ná Burendag wil het Oranje Fonds mensen bij elkaar brengen. Hieronder leest u tips en ideeën om u te inspireren om naast activiteiten zoals Burendag meer te ondernemen met de buurt.

Tips voor een betrokken buurt

Om u te ondersteunen bij het organiseren van meer activiteiten in de buurt hebben wij het Betrokken Buurtpakket samengesteld. Lees hieronder per thema de verschillende tips! We hopen dat het pakket u op ideeën brengt voor nieuwe, meer of andersoortige activiteiten.

 • Organiseren
  Over het organiseren van een vereniging of stichting.
  Organiseren.pdf

 • Enthousiasmeren
  Verschillende tips om de buurt bij uw initiatief te betrekken.
  Enthousiasmeren.pdf
   
 • Inkomsten
  Informatie over het genereren van inkomsten.
  Inkomsten.pdf
   
 • Activiteiten
  Informatie voor het opzetten van activiteiten en voorbeelden van activiteiten.
  Activiteiten.pdf
Inspiratiefilmpje
Burendag kan tot mooie dingen leiden in de buurt. We gingen bij een aantal buurtorganisaties langs en maakten inspirerende filmpjes over hun activiteiten. Bekijk de filmpjes en misschien doe je inspiratie op voor je eigen buurt! Hieronder staat het filmpje van Stichting De Akkerbloem in Alphen aan de Rijn.
Meer inspiratiefilms op YouTube.
 
 
Financiële bijdrage voor buurtinitiatieven
Samen met uw buren, leden of buurtorganisatie draagt u bij aan het sociale gezicht van Nederland. U ziet waar het beter kan en ontwikkelt activiteiten, als vrijwilliger of als professional. Maar: hoe komt u aan voldoende geld voor deze nieuwe of extra activiteiten? Klop eens aan bij het Oranje Fonds!
 
Onze bijdrage varieert van een paar honderd euro tot meer dan € 150.000,=. De hoogte van dit bedrag wordt mede bepaald door uw organisatievorm. Als informele buurtorganisatie (geen stichting of vereniging) is er een andere bovengrens maar zijn er zeker mogelijkheden bij het Oranje Fonds. Bekijk de voorwaarden voor het doen van een aanvraag op https://www.oranjefonds.nl/aanvragen.

Word Vriend!

U kunt ook  bijdragen aan betrokkenheid in de buurt door Vriend van het Oranje Fonds te worden.