‘Het doel is altijd mensen bij elkaar brengen’
“Opeens stonden hier de buren op de stoep. Met een mand met verse eitjes van de kinderboerderij, vouchers van bedrijven en een boekje over het dorp. Dat is echt een heel leuk gebaar.” Nieuwkomers in Gelderse Teuge worden verwelkomd met een welkomstmand. Dat noemen ze een teken van ‘noaberschap’.
Mariska (62) is een van de nieuwe inwoners die zo’n mand ontving. “Wij kwamen hier wonen tijdens de coronalockdown. Daardoor was het lastig om mensen te ontmoeten. Iedereen bleef zoveel mogelijk binnen en je kwam elkaar niet tegen. De mand gaf ons een warm gevoel.”
Het is een initiatief van Algemeen Belang Teuge. Penningmeester Jan: “Betrokkenheid in de buurt is ons grootste aandachtspunt. Daarnaast komen we op voor het algemeen belang van het dorp en organiseren we activiteiten. Het dorp heeft zo’n 800 inwoners. We ondersteunen de kinderboerderij en brengen daar vrijwilligers bij elkaar. We onderhouden op dat terrein de speeltuin en hebben in samenwerking met de school een schooltuin. Ook die wordt weer gerund door vrijwilligers. Leerlingen komen wekelijks langs om in de tuin te werken.”
Kletsen en klussen
Mariska, die eerst in Hilversum woonde, was al snel betrokken bij de kinderboerderij. “Daardoor leerde ik twee mensen kennen, maar verder kende ik helemaal niemand.” Ook was ze van de partij bij Burendag, een initiatief van het Oranje Fonds. Jan: “Ieder jaar verzinnen we allerlei activiteiten. Het gaat dan wel meer om kletsen met elkaar dan klussen, zoals bij NLdoet. Koffie drinken met taart erbij. We krijgen van het fonds een kleine bijdrage voor materialen zoals verf en dat soort dingen.” Mariska: “En ook dan leer je weer mensen kennen. Het is heel leuk en gezellig. Overal kinderen, mensen aan lange tafels en meegebrachte hapjes en wat te drinken.”
Jan: “Door het Oranje Fonds zet je dat soort activiteiten op de agenda. We hebben in het verleden ook grote toekenningen ontvangen voor een project zoals Samen uit eten: een maaltijd voor dorpsbewoners verzorgd door vrijwilligers en kinderen van de basisschool. We zijn een keer naar een bijeenkomst geweest waar het fonds meer vertelde over organiseren en marketing. Dat was heel waardevol, ook omdat je leert van andere organisaties die aanwezig zijn.”
Ultieme voorbeeld van integreren
Volgens Jan had Mariska binnen een jaar haar draai gevonden en voelde ze dat ze ertoe doet in Teuge. Hij noemt haar het ultieme voorbeeld van integreren in een dorp. “Mijn overbuurman zei ook een keer dat ik het bewijs ben dat je op oudere leeftijd kunt verhuizen én integreren.” Zij noemt Jan op haar beurt belangrijk voor Teuge. “Jan is een rustige man, maar constant bezig voor het dorp. Alles doet hij belangeloos en met veel liefde en plezier. Als ik hem met de schoolkinderen aan de gang zie in de schooltuin, dan kijk ik vol bewondering naar hem. Hij is zo rustig en heeft zoveel geduld. Dat is zo leuk.”
Mariska ruimt verder nog met een groepje zwerfafval op, helpt op de schooltuin en doet activiteiten voor het bestuur. “Ik heb er tijd voor en wil ertoe doen voor de samenleving.” Ook andere inwoners van Teuge zitten niet stil. Tijdens NLdoet staken meerdere mensen de handen uit de mouwen op de kinderboerderij. Jan: “Het doel is altijd mensen bij elkaar brengen, jong en oud. En daarvoor zijn projecten nodig. Van het bouwen van een kippenhok tot het schilderen van de boerderij.” Mariska: “Het was heel gezellig. Zelfs onze nieuwe achterburen waren er terwijl hun huis nog gebouwd moest worden.”
Die betrokkenheid kenmerkt het dorp. Mariska: “Het is heerlijk dat iedereen elkaar hier gedag zegt. Iedereen kent en helpt elkaar. Dat gaat automatisch. Toevallig had onze buurvrouw wat hulp nodig. Dan staat iedereen klaar. Als ik zelf hulp nodig heb, dan ben ik ook blij als mensen er voor mij zijn.” Jan: “Omkijken naar je buren en de mensen in je omgeving. En dat je daar waar nodig mensen ook helpt wanneer je ziet dat ze hulp nodig hebben. Dát is noaberschap.”
Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor Algemeen Belang Teuge
Algemeen Belang Teuge doet elk jaar mee met NLdoet en Burendag om hun activiteiten te bekostigen vragen ze elk jaar een financiële bijdrage aan. Daarnaast hebben ze ook financiële steun van ons ontvangen om projecten zoals Samen uit Eten uit te voeren. Naast financiële steun werden ze ook geholpen door het delen van kennis. Tijdens een bijeenkomst leerde ze over organiseren en marketing.
20 jaar ertoe dóen
Iederéén doet ertoe. Dat vinden we, dat vóelen we. En dat beweegt ons als Oranje Fonds. Daarom zetten we ons al 20 jaar in voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Samen met sociale initiatieven. Ontdek 20 verhalen uit 20 jaar ertoe doen in de Oranje Fonds Straat.