'Ik voel weer dat ik ertoe dóe.'

Ze werkt graag mee aan dit artikel, onder één voorwaarde: dat ze niet wordt neergezet als zielig. Terecht. Want wie Camelia ontmoet, ervaart het tegenovergestelde. Hier staat een sterke vrouw, die trots vertelt over haar werk voor Stichting Single SuperMom en haar geweldige dochters. Toch was dat ooit heel anders, vertelt ze.

placeholder

Voor de liefde verruilde Camelia Venezuela voor Nederland, maar hier liepen dingen anders dan ze had gehoopt. Camelia: "In mijn leven waren er topmomenten, maar ook enorme dalen. Het dieptepunt was toen ik borstkanker kreeg. Toen nam ik de beslissing: de prioriteit is nu dat ik gezond word, voor mijn meiden. Alles wat mijn energie néémt, moet uit mijn leven. Dat betekende ook het einde van mijn relatie."

Toen Camelia genezen was, moest ze helemaal opnieuw beginnen. “Mijn werk was altijd mijn passie, maar ik verloor mijn baan toen ik ziek was. Ik was de taal nog beter aan het leren, had hier geen familie, geen netwerk ... Maar ik wilde toch iets positiefs doen met al die ervaringen. In Venezuela is daar een uitdrukking voor: dar la vuelta a la tortilla. De tortilla omdraaien, oftewel: van iets negatiefs iets positiefs maken. Dát wilde ik, dus begon ik vrijwilligerswerk te doen. Op een bijeenkomst hoorde ik over Single SuperMom en kwam ik in contact met Eva."

Eva was de stichting Single SuperMom jaren eerder gestart. Eva: "Toen ik zelf single en zwanger was, voelde ik me allesbehalve super. Mijn droom was om een Single Supermom te worden. Die titel gaf mij hoop. Voor een woning moest ik verhuizen naar Zwolle, waar ik niemand kende. Ik begon een groep waar moeders elkaar kunnen vinden voor oppas, vriendschap en andere hulp. Dat is uitgegroeid van vijf mensen in mijn kleine woonkamer naar het grootste landelijke netwerk voor single moeders, met een online community van 35.000 mensen."

Terwijl Eva steeds meer andere moeders steunde, vond zij zélf ook steun, bij het Oranje Fonds. Eva: "Het Oranje Fonds hielp ons om afdelingen op te zetten. Inmiddels is Single SuperMom actief in twaalf provincies. Moeders en kinderen kunnen zonder drempels naar de activiteiten: die zijn met dank aan het Oranje Fonds gratis. We bereiken zo een doelgroep die anders geïsoleerd thuis zit. En we zien wat een impact dat heeft op het leven van die ouders. Maar het Oranje Fonds is ook een sparringpartner, ze bieden trainingen aan en helpen bijvoorbeeld door workshops te geven. Zonder het Oranje Fonds hadden wij nooit onze projecten en dromen kunnen waarmaken." Het werk is echter nog lang niet klaar. De stichting droomt ervan om in het land verschillende 1ouderpunten te openen. Dit zijn plekken waar zowel alleenstaande moeders als vaders elkaar kunnen ontmoeten, vragen stellen en ervaringen delen met andere ouders.

Camelia voelde zich meteen thuis bij Single SuperMom. Ze werd enthousiast en ging als vrijwilliger bijeenkomsten organiseren - met succes. Eva: "Ik zag dat Camelia toe was aan een vervolgstap. Ze verzorgde goed georganiseerde bijeenkomsten waar veel moeders kwamen. Dus ik zei: als je dat kan, kan je het ook voor de hele stad. Zo ging Camelia van vrijwilligerswerk naar een betaalde functie." Zij coördineert nu als ZZP'er alle activiteiten van Single SuperMom in Amsterdam. En niet alleen voor deze organisatie, maar ook voor vele andere organisaties in de stad. 

"Toen dacht ik: alles is mogelijk!"
Camelia

Camelia: "Eva gelooft in mij. Ze vertrouwt me als persoon én als professional en dat is heel mooi. Eva is een heel krachtige vrouw vol energie. Zij inspireerde mij om te zien: ik hoef me niet te schamen dat ik mijn kinderen alleen opvoed, dat ik niet het ‘perfecte plaatje’ heb. Zij heeft in haar leven ook een grote ‘tortilla omgedraaid’, ze heeft van alles meegemaakt. En kijk wat ze heeft bereikt! Eva organiseerde bijvoorbeeld een fantastisch evenement en nodigde me uit om aan tafel te zitten bij Máxima. Ik kreeg de kans om met de koningin te bespreken wat wij doen. Sinds dat moment denk ik: nou, alles is mogelijk!" 

En dan tóch nog even over dat woordje zielig: nooit meer gebruiken dus? Camelia: “Nee, nee, nee! Als je iemand als zielig ziet, plak je een sticker op die persoon, alsof diegene niets kan. Weg ermee. Dat je durft te zeggen dat je iets nodig hebt, maakt je niet zielig maar dapper. Ik ben blij dat ik die stap heb gezet. Ik voel nu dat ik nuttig ben, dat wat ik doe impact heeft op andere mensen maar ook dat het mij blij maakt. Dat gevoel dat ik ertoe dóe had ik niet - en nu heb ik dat wel.”

Toch ziet Eva dat veel mensen nog niet zo ver zijn. De afgelopen periode maakte voor haar weer eens extra duidelijk hoe snel mensen buiten de boot vallen: "Corona legt bloot waar de kwetsbare groepen in Nederland tegenaan lopen. De gevolgen van die tijd zijn voorlopig niet voorbij. Het werk van Single SuperMom en het Oranje Fonds is nu extra hard nodig.”

20 jaar ertoe dóen

Iederéén doet ertoe. Dat vinden we, dat vóelen we. En dat beweegt ons als Oranje Fonds. Daarom zetten we ons al 20 jaar in voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Samen met sociale initiatieven. Ontdek 20 verhalen uit 20 jaar ertoe doen in de Oranje Fonds Straat.

Bezoek de Oranje Fonds Straat!