placeholder

‘Ik heb meer mensen leren kennen door Stichting Buurtgids’

“Zonder de rondleidingen van Stichting Buurtgids leren met name nieuwe bewoners niet zo snel de rest van de wijk kennen. En is de kans groot dat ze in hun eigen bubbel blijven. Door de tours krijgen ze een warm welkom in de buurt.”

Locatie:
Amsterdam
Toegekend bedrag:
10.000,=

Rob is een van de Amsterdamse buurtgidsen die anderen graag laat zien wat de buurt te bieden heeft. Rondleidingen door en voor buurtbewoners is een idee van Stichting Buurtgidsen. Directeur Joeri: “Onze vrijwilligers zijn enthousiaste buurtliefhebbers die het leuk vinden hun passie over de buurt te delen met andere bewoners. De een vertelt meer over de historie en architectuur, de ander meer over groeninitiatieven. Samen bedenken ze rondleidingen door de buurt.” 

De buurtgidsen hebben een verbindende rol. Joeri: “De tours hebben de meeste waarde in buurten die sterk in ontwikkeling zijn. Denk aan plekken waar gerenoveerd wordt, waar een buurt aan wordt toegevoegd of waar veel nieuwe mensen komen wonen. Wij verbinden de oude met de nieuwe bewoners. Rob kan altijd heel mooi vertellen waarom die verbinding zo belangrijk is.”  

"Buurtbewoners leren door de rondleidingen een andere wereld kennen"
Rob

Kennismaken met een andere wereld 

Rob is buurtgids in de Indische Buurt. “Deze buurt is door de instroom van meer kapitaalkrachtige mensen erop vooruitgegaan. Maar ik zag ook dat er een tweedeling leek te ontstaan tussen oude en nieuwe bewoners. De ene zit in een buurthuis, de andere in een hip tentje. Als buurtgids kan ik ze met elkaar in contact brengen. Ook vertel ik over de geschiedenis van de wijk en wat er allemaal te doen is. Zo leren ze een andere wereld kennen en komen ze op plekken waar ze niet eerder zijn geweest.”  

Joeri: “De Indische buurt is zo’n mooie plek geworden omdat Rob er is.” Rob: “Dat is geweldig om te horen en misschien wel wat te veel eer. Maar door mijn vroegere werk als participatiemakelaar ken ik veel mensen én ik ben nog steeds actief voor de buurt. Als ik daarheen ga, is het gewoon een feest. Mensen leren kennen verrijkt je leven en verbreedt je horizon. Nog belangrijker is dat het een groter gevoel van veiligheid geeft. Als je elkaar niet kent, leidt het vaak tot een gevoel van onveiligheid. Door buurtgids te zijn, heb ook ik nog meer mensen leren kennen. Ik vind de gemeenschap aan buurtgidsen ook zo mooi. We komen bij elkaar en hebben contact. Sommigen zijn goede bekenden geworden.”

Inmiddels geven buurtgidsen in veertien Amsterdamse buurten rondleidingen aan nieuwe en oude inwoners. Joeri droomt van buurtgidsen in iedere buurt in Nederland. Zijn deelname aan het Groeiprogramma van het Oranje Fonds noemt hij een hele eer. “Ik krijg informatie en middelen om goed na te denken over uitbreiding naar andere steden. En het is fijn om er met anderen over te praten en ervaringen uit te wisselen.” 

Bezoek aan maatschappelijke initiatieven 

Tijdens de tours, die meestal op zaterdagochtend plaatsvinden, komen de mensen langs minstens twee maatschappelijke initiatieven en een betrokken ondernemer. Joeri: “Het eindigt altijd met koffie. Het liefst op een plek waar het lang duurt totdat de koffie er is. Dat is het moment waarop het ijs wordt gebroken, als dat nog niet was gebeurd. Als de deelnemers hun ervaringen gaan delen, vinden ze aansluiting bij elkaar en kijken ze wat ze zelf voor de wijk kunnen betekenen. Dat is zo mooi. Zeker als ze dan samen een actie voor de buurt opzetten terwijl ze elkaar eerder nog niet kenden.”

Rob: “Meestal zijn de mensen die meegaan echt opgetogen. Ze zijn blij dat ze een rijkere blik op de wijk hebben gekregen. En soms zetten ze zich daarna in voor de buurt. Ik weet dat iemand met een hoge functie bij een marketingbureau een keer in een buurtcentrum een cursus heeft gegeven en anderen zijn vrijwilligerswerk gaan doen bij een maatschappelijk initiatief.”  

Joeri: “Dat zijn mooie dingen om te horen. De plek waar je woont is zo’n belangrijk onderdeel van je leven. Het is enorm jammer als je de buurt letterlijk en alleen maar gebruikt om boodschappen te doen bij een grote supermarkt. De tours door onze buurtgidsen laten zien dat er veel meer is. En dat het fijn is om met elkaar in een buurt te wonen. Het leven is zoveel mooier als buren een beetje naar elkaar omkijken.”

Meer weten over de mensen achter de stichting?
Lees het verhaal 'Stichting Buurtgids: ‘Een goed initiatief is simpel, eenvoudig en toegankelijk’'.

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor de Buurtgids

Stichting Buurtgids doet mee aan het Groeiprogramma van het Oranje Fonds. De stichting krijgt van het fonds niet alleen financiële steun om zich verder te ontwikkelen, maar ook aandacht en advies. En de kans om kennis en ervaringen met andere deelnemers uit te wisselen. 

Doe ertoe als buurt(bewoner)!