placeholder

‘Sedrana betekent voor mij vriendschap’

Als vluchteling uit Turkije voelde Özgür (32) zich best eenzaam in Nederland. “Door Sedrana heb ik mensen ontmoet. Ik dacht dat ik daar alleen contacten zou opdoen, maar het is beter dan ik had verwacht.” 

Locatie:
Leeuwarden

Sedrana is de multiculturele huiskamer van het initiatief Onze Familie in Leeuwarden. “Het is de kern van ons project. Het is een gezellige plek waar nieuwkomers twee dagen in de week terechtkunnen met vragen en ongedwongen contact kunnen leggen met anderen. Er gebeurt van alles. Taalspelletjes, samen gitaar spelen of de achtertuin opknappen. Mensen die langskomen kunnen ook blijven eten”, vertelt projectleider Zoë. 

Onze Familie in Leeuwarden brengt nieuwkomers en Leeuwarders samen. “Bezoekers kunnen ook een maatje krijgen. Een nieuwkomer en een Leeuwarder trekken dan vier maanden wekelijks met elkaar op. Ze staan open om elkaars wereld te leren kennen en mogelijk komt daar een vriendschap uit voort.” Daarnaast zijn er nog de maandelijkse MeetUps. “Bij deze ontmoetingsavonden doen nieuwkomers en autochtonen mee aan activiteiten. We proberen elke keer iets te vinden dat zorgt voor verbinding, zoals een muziekavond of sport- en spelmiddag. De activiteiten worden georganiseerd door mensen die bij ons komen, dus dat zorgt ook voor verbinding.” 

Ook de buurt betrekt de nieuwkomers. “Het is mooi om die verbinding te ervaren. Zo kregen we een keer een uitnodiging van een theater voor een voorstelling die was gemaakt door nieuwkomers. In de zomer werden we door bewoners uitgenodigd voor het buurtfeest.” 

Ontdekken wat er mogelijk is 

Özgür leerde de plek kennen door zijn contactpersoon bij de gemeente. “Ik had verteld hoe ik me voelde. Hij raadde me Sedrana aan om nieuwe mensen te ontmoeten.” Dat pakte goed uit. “Ik heb vrienden gemaakt, mijn Nederlands is verbeterd, ik speel nu in een muziekgroep en doe mee aan allerlei activiteiten. Zonder Sedrana zou ik bovendien niet weten wat er allemaal te doen is in de stad. Ik kan daar ontdekken wat er mogelijk is en kiezen waaraan ik wil meedoen.” 

Zoë: “Toen hij bij ons binnenkwam, dacht ik dat hij erg verlegen was. We hadden af en toe wel korte gesprekjes over hoe het met ons ging, maar verder niet echt. Binnen Sedrana zag ik dat hij makkelijk contact legde met andere bezoekers en vrijwilligers.” Özgür: “Tijdens de Nacht van de filosofie raakten we met elkaar in gesprek.” Zoë: “Toen hebben we elkaar beter leren kennen. Özgür blijkt vooral bescheiden. Over bijvoorbeeld de mooie kunstwerken die hij maakt en zijn muziek.” Özgür: “Zoë kan goed luisteren. Het is geweldig wat zij allemaal doet voor Sedrana.” 

Zoë: “Zonder de financiële steun van het Oranje Fonds zouden we bepaalde dingen niet kunnen doen. We draaien voor een groot deel op vrijwilligers, maar hebben ook beroepskrachten. Geld is ook nodig voor de huur van de locatie en de organisatie van de activiteiten. Daarnaast zijn we met het fonds in gesprek om te kijken hoe we kunnen verduurzamen zodat we kunnen blijven bestaan.” 

Özgür raadt Sedrana zeker aan anderen aan. “Ik ben nu veel gelukkiger. Het is een veilige plek. Het betekent voor mij vriendschap. En het is ongedwongen. Je kunt komen om alleen koffie te drinken en wat te kletsen, maar je kunt ook meedoen aan activiteiten. Ik ben nu ook vrijwilliger in een cultuurcentrum dankzij iemand die ik heb ontmoet bij Sedrana.” 

Zoë: “Özgür is voor mij het voorbeeld van hoe het hier kan gaan voor een bezoeker en wat ik hoop dat we ook voor anderen kunnen zijn. Hij kwam vrijwel alleen binnen en had weinig contacten. Hier leerde hij mensen kennen, kreeg hij meer zelfvertrouwen, bouwde een netwerk op en denkt nu zelfs mee over het organiseren van activiteiten.” 

Özgür voegt toe dat het altijd interessant is om andere mensen en andere culturen te leren kennen.” Zoë sluit zich daarbij aan. “Ik vind het zelf ook fijn dat ik zoveel mooie mensen ontmoet. Dat maakt het meer dan werk. Ik ervaar elke dag dat achter ieder mens een verhaal schuilt. Dat verandert je kijk op de wereld. Ik heb echt het gevoel dat ik bijdraag aan een mooiere samenleving.” 

Meer weten over de mensen achter de stichting?
Lees het verhaal 'Stjoer: 'Denk groots, maar begin klein’.

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor Stichting Stjoer

De financiële steun van het Oranje Fonds gaat onder meer naar personeelskosten, de huur en het organiseren van activiteiten. Daarnaast is het fonds een gesprekspartner over het doorontwikkelen van Onze Familie in Leeuwarden.

Doe ertoe als buurt(bewoner)!