placeholder

Nieuwe Buur Niels: ‘Het is leuk om iets voor mijn kwetsbare buren te betekenen’

“Dingen die heel klein zijn, kunnen superveel betekenen voor een ander. Dat vind ik zo mooi om te merken. Voor een buurvrouw verzette ik een keer de klok. Ze was daar zó blij mee, terwijl het voor mij weinig werk was.” 

Locatie:
Utrecht

Niels (27) doet mee aan het project Veelzijdig wonen in Overvecht. Hij is een van De Nieuwe Buren in de flat aan de Vulcanusdreef in Utrecht waar veel kwetsbare mensen wonen. “Door jonge betrokken huurders te mixen met mensen voor wie het leven niet altijd gemakkelijk is, zoals ex-dak- en thuislozen, statushouders of mensen die psychisch kwetsbaar zijn, verbeteren we de leefbaarheid en onderlinge contacten. We noemen dit gemengd wonen”, vertelt projectleider Nico van de Tussenvoorziening.  

Niels: “Ik ben gewoon een buurman, alleen ik ben intrinsiek gemotiveerd om iets voor de buren te doen. Voor mijn studie Social Work was ik al bezig met mensen in een kwetsbare positie. Het leek mij leuk om ook iets voor hen te kunnen betekenen in hun thuissituatie. En dat is het ook.”

Enkele jaren geleden was de sfeer in de flat nog slecht. Niels: “Drugsdealers, intimidatie, ruzies, prostitutie, slapende junkies onderaan de trap en fietsendiefstal.” Nico: “Er is toen een heel plan van aanpak rondom veiligheid geweest. Er is per bewoner gekeken wie kon blijven. Overlastgevers moesten weg.” Ze maakten plaats voor jongeren. 

De Nieuwe Buren kijken naar de bewoners om, organiseren activiteiten en hebben onderling veel contact met elkaar. Niels: “Het is belangrijk om elkaar als groep te kennen om elkaar te motiveren en samen dingen te organiseren. Bovendien zijn er 188 woningen in de flat. Iedereen kent weer andere mensen. Dat spinnenweb van contact is heel handig als je bijvoorbeeld een verwarde bewoner tegenkomt. Een berichtje in de groepsapp en iemand schiet te hulp.” 

Sommige bewoners wilden eerst niets van de jongeren weten. Niels: “Komt er opeens zo’n stel starters wonen. Maar omdat wij inzetten op laagdrempelig contact, koppig gedag blijven zeggen en mensen blijven uitnodigen voor activiteiten zijn ze wel onderdeel van het geheel. Je merkt dat de weerstand uiteindelijk vermindert. Dan staat iemand bij een activiteit stiekem toch te kijken wat er allemaal gebeurt.” 

"Een kleine actie kan iemand al een duwtje in de rug geven. Dat geeft voldoening en anderen het gevoel dat ze ertoe doen."
Niels

Nico: “Van dat soort verhalen word ik altijd vrolijk. Mensen denken vaak dat het om grote acties gaat, maar het gaat juist om kleine dingen zoals gedag zeggen en elkaar serieus nemen. Als je dakloos bent geweest, alles bent verloren weer stappen zet in de samenleving, dan maakt het heel erg uit of je ergens welkom bent. Een omgeving waarbij mensen je blijven uitnodigen, biedt vertrouwen en werkt stimulerend.”

Voor sommigen zijn de jongeren een geschenk uit de hemel. Niels: “Sinds de coronaperiode plaatsen we met kerst een kerstboom in de hal vol kaartjes met een kerstgroet voor de buren. Toen we een keer de boom weghaalden, vertelde een bewoonster dat ze zo blij is met ons. Voordat wij daar kwamen, moest ze vaak huilen. Nu was ze weer vrolijk en had ze zin om dingen te doen. Eigenlijk is iemand door ons gewoon gelukkiger geworden. Ik had niet verwacht dat we zoveel impact zouden hebben.”

Nico: “Dat geeft wel een gevoel van voldoening. We doen ertoe. Zonder de financiële steun van het Oranje Fonds was er mogelijk een hoop waardevolle kennis verloren gegaan. We gebruiken hun financiële bijdrage onder meer voor de Ontwikkelwerkplaats. Daar delen we de kennis en ervaring van bewoners en professionals van welzijnswerk, zorg- en opvangorganisaties en woningcorporaties. Daarnaast maakt het geld het mogelijk dat er een flatcoach met een eigen ruimte in het gebouw is, waar mensen kunnen binnenlopen. Hij kijkt ook welke bewoners van betekenis willen zijn voor hun buurt, wijk of flat.” 

Niels is blij dat hij in de flat is gaan wonen. “Anders was alles een stuk saaier geweest. Het heeft mijn leven echt verrijkt. Ik heb veel contacten opgedaan en vrienden gemaakt. De flat is een oase van gezelligheid geworden. En ik weet nu dat je niet tien uur per week bezig hoeft te zijn om iets voor een ander te betekenen. Een kleine actie kan iemand al een duwtje in de rug geven. Dat geeft voldoening en anderen het gevoel dat ze ertoe doen.”

Meer weten over de mensen achter de stichting?
Lees het verhaal 'De Tussenvoorziening: ‘Hou bij een samenwerking de lijntjes kort’.

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor de Tussenvoorziening

Door de financiële steun van het Oranje Fonds kan dit initiatief zijn werk beter doen. Het geld gaat onder meer naar de flatcoach en de Ontwikkelwerkplaats waar kennis en ervaring over samen wonen wordt gedeeld.

Doe ertoe als buurt(bewoner)!