We hebben het hier sámen gedaan, met het hele dorp

Oostwold, een ruim en groen dorp ten zuidwesten van Groningen met minder dan 1.000 inwoners. Derk woont er al 75 jaar: zijn hele leven. En dat wil hij graag zo houden. Toch is het voor veel mensen als Derk niet vanzelfsprekend dat ze oud kunnen worden waar ze zich thuis voelen. Een multifunctioneel buurthuis kan dan een enorm verschil maken.

placeholder

Overal in Nederland verdwijnen belangrijke voorzieningen uit kleine dorpen. En daarmee verdwijnen óók de plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en in contact kunnen komen. Ook het buurthuis van Oostwold dreigde te verdwijnen. Maar toen het pand werd afgekeurd, lieten Derk en zijn dorpsgenoten het er niet bij zitten. Derk: "Mijn vrouw en ik hebben er weleens over gepraat om ergens anders te gaan wonen. Maar ik zie er heel erg tegenop om Oostwold uit te gaan. Want hier ken ik iedereen, en iedereen kent mij." 

Dus namen Derk en zijn mede-vrijwilligers zélf het initiatief voor een nieuw multifunctioneel centrum. Met supermarkt, bibliotheek, verenigingsruimtes en zelfs een school. En met succes: inmiddels is centrum De Gaveborg het kloppend hart van Oostwold. 

Burgemeester van Oostwold

Beheerder Henriëtte: "We noemen Derk wel met een knipoog de burgemeester van Oostwold. Omdat hij zich zo heeft ingezet voor het dorp en voor dit centrum." Te veel eer, vindt nuchtere noorderling Derk. Net als zijn metershoge portret, waarmee het Oranje Fonds wil laten zien dat mensen als Derk het verdienen om gezien te worden. "Het maakt grote indruk op me, maar we hebben het hier sámen gedaan, met het hele dorp. En ik vind het juist ook zo goed dat geweldige jonge mensen als Henriëtte het nu overnemen."

Henriëtte groeide ook op in Oostwold. Tijdens haar studie liep ze stage bij het buurthuis, nu is ze er beheerder. In die functie heeft ze ook regelmatig steun aan het Oranje Fonds. "Dankzij het vertrouwen van het Oranje Fonds hebben we dit tien jaar geleden kunnen realiseren. En nog steeds hebben wij heel veel aan hen." 

Henriëtte wijst trots op het bronzen beeldje dat een prominente plek in de hal heeft gekregen. "In 2016 hebben wij het Appeltje van Oranje gewonnen, echt supertof! We werden uitgenodigd op het paleis, en de Koning is zelfs hier geweest. Wie kan dat nou zeggen! Het geeft zoveel erkenning voor wat wij hier samen hebben neergezet."

Een plek voor iedereen

Derk en Henriëtte vinden het belangrijk dat jonge vrijwilligers het stokje gaan overnemen. Derk: "Na mijn pensioen was dit het project waar ik heel veel tijd in heb gestoken. Inmiddels heb ik een stapje teruggedaan. Het is mooi om te zien dat de mensen dan ook voor mij klaarstaan, bijvoorbeeld in de coronatijd. Maar het is vooral heel belangrijk dat dit een plek is voor iedereen: groot, klein, jong én oud." 

Derk organiseert daarom samen met zijn echtgenote én een ander echtpaar uit Oostwold Meet & Eat, een avond waarop dorpsgenoten samen dineren. Ouderen schuiven er ongedwongen aan bij jonge dorpsbewoners die single zijn en wel wat gezelligheid willen. En omdat het team het belangrijk vindt dat De Gaveborg ook een plek van de jongeren blijft in de toekomst, doen ze nu mee aan het Oranje Fonds programma De Verschilmakers. Henriëtte licht toe: "We wisselen daar ervaringen uit en leren om jongeren warm te maken voor vrijwilligerswerk. Superbelangrijk voor de toekomst. Die mogelijkheid om van elkaar te leren en ook van anderen te horen hoe zij het aanpakken is super inspirerend." 

Vandaag is De Gaveborg een levendig centrum, waar mensen in en uit lopen maar vooral ook even blijven staan voor een praatje. Derk ziet het met een brede glimlach aan: 
"Als ik zie wat er allemaal gebeurt ... dat is fantastisch. En dat is ook precies de reden dat ik hier nooit meer weg wil!"

20 jaar ertoe dóen

Iederéén doet ertoe. Dat vinden we, dat vóelen we. En dat beweegt ons als Oranje Fonds. Daarom zetten we ons al 20 jaar in voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Samen met sociale initiatieven. Ontdek 20 verhalen uit 20 jaar ertoe doen in de Oranje Fonds Straat.

Bezoek de Oranje Fonds Straat!