/5.106564,52.076206,12/300x300?access_token=pk.eyJ1Ijoib3JhbmplZm9uZHNtYXBib3giLCJhIjoiY2pvengwNzk5MnB0cTN3bzlnaG1tZTN4MiJ9.DVfWDLqEzg7A1v08LTxm4Q)
Wat houdt de actie in?
“Kletsmaatjes is een vorm van online taalcoaching. Mensen melden zich aan als vrijwilliger en worden daarna gekoppeld aan een nieuwkomer in Nederland. Samen oefenen ze de Nederlandse taal. In een videogesprek praten ze met elkaar over zaken die zij belangrijk vinden en wordt gevraagd hoe het met iemand gaat. Voordat we mensen koppelen, doen we eerst een intakegesprek. Vervolgens bepalen de kletsmaatjes zelf de frequentie van hun gesprekken. We hanteren een minimum van één keer per week.”
Waarom ben je deze actie gestart?
“Als nieuwkomers de taal niet blijven oefenen, kunnen ze het snel verleren. Gelukkig gaan veel bestaande koppels online door met taalcoaching, maar er zijn ook vrijwilligers die dat niet zien zitten. Daarom zijn wij met dit initiatief gestart. Wij opereren landelijk en kunnen daardoor potten breken. Normaal gesproken wonen maatjes in dezelfde plaats. Nu alles online gaat, hoeft dat niet meer. Onze hoop is dat deze nieuwe kletsmaatjes-koppels zich, als de maatregelen voorbij zijn, gaan aanmelden bij één van de 400 lokale taalcoachprojecten.”
Waarom is dit belangrijk?
“Door de coronamaatregelen hebben veel nieuwkomers geen of weinig contact met Nederlands sprekende mensen. Praatjes op werk en het schoolplein vallen weg. Juist die momenten zijn van groot belang bij de taalontwikkeling. Wij willen iets voor deze mensen betekenen. Wij geloven dat we samen ervoor kunnen zorgen dat deze mensen in contact blijven met de samenleving en de Nederlandse taal oefenen.”
Hoe reageren mensen?
“Mensen willen écht meedoen. De eerste dag hadden we al 45 intakes. Uit die gesprekken blijkt dat de vrijwilligers het waardevol vinden om op deze manier te kunnen bijdragen. De nieuwkomers zijn tot nu toe positief over de gesprekken die ze voeren. Voor beide kletsmaatjes is het fijn om te doen. Het is ook een stukje zingeving.”
Hoe kunnen anderen (jou) helpen?
“Door zich aan te melden als kletsmaatje. Dan kan via onze website. Ons doel is natuurlijk om zoveel mogelijk nieuwkomers te koppelen aan een vrijwilliger.”