‘Ik gun mezelf nu meer me-time’

‘Ik gun mezelf nu meer me-time’

“Ik sta nu anders in het leven. Er is rust en orde gekomen. In mijn leven en in mijn huis. En het belangrijkste: ik gun mezelf meer me-time.”

‘Ik gun mezelf nu meer me-time’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Groningen
Jaar:
2016
Toegekend bedrag:
32.000,=

De Marokkaanse Madiha (36) is een van de vrouwen die meedoet aan het project Hestia waarbij eigen regie en participatie centraal staan.

“We hebben de vrouwengroep opgericht om zowel niet-westerse vrouwen als westerse vrouwen een duwtje in de rug te geven”, vertelt directeur Alice Thijs van Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn in Groningen. “Door de training krijgen ze de boel beter op orde en nemen ze initiatief.”

Rust

Madiha zocht na wat privéomstandigheden rust. “Ik was zelf niet georganiseerd genoeg. Ik wilde weten hoe ik mijn leven op orde kon maken op het gebied van huishouden, agenda, afspraken en het indelen van mijn eigen tijd.” Toen ze hoorde over de training, vernoemd naar de godin van de huiselijkheid, meldde ze zich direct aan.

Lichaamsbewustwording

“We geven vrouwen als Madiha training in lichaamsbewustwording en professional organizing. Dat geeft ze meer rust en regie zodat ze hun eigen leven kunnen creëren”, legt initiatiefneemster Marjan Wolynski uit.

De lichaamsgericht therapeut geeft de training samen met professional organizer Ellie Norden. Het project is een samenwerking tussen de trainers, wetenschapswinkel van het UMCG en het multicultureel vrouwencentrum.

Chaos

"Veel vrouwen kampen met problemen in de planning. De niet-westerse vrouwen komen uit een wij-cultuur terwijl in Nederland een ik-cultuur heerst. Ze zijn gewend om alles te doen voor hun gezin maar zetten zichzelf op de laatste plaats. Ook vrouwen die hier geboren en getogen doen dat vaak. Bij ons ontdekken ze wat zelf willen in het leven. Uiteindelijk gaat het om een stukje bewustwording.”

Training

De training bestaat uit drie fases. “Eerst zijn er tien bijeenkomsten waarbij we aandacht besteden aan zaken als lichaamsontspanning, timemanagement en je eigen plek innemen. In de tweede fase gaan we dieper op de thema’s in."

"We leren ze ook hoe ze zelf deze training kunnen geven.” Dat is namelijk het uiteindelijk doel en ook direct de derde fase. “Als er bijvoorbeeld Arabischsprekende vrouwen zijn die de kennis kunnen doorgeven, dan bereiken we weer andere vrouwen.”

Daadkrachtiger

Marjan ziet de vrouwen veranderen. “Ze nemen het op voor zichzelf en worden daadkrachtiger. Lukt het niet om te koken, dan vragen ze hun partner om hulp. Een deelneemster vertelde onlangs dat ze thuis niet meer tegen haar kinderen schreeuwt.”

Eigen plek

Ook Madiha is veranderd. “Ik heb geleerd dat je ook aan jezelf moet denken. Daarom heb ik thuis mijn eigen plekje gecreëerd waar ik tot rust kom, een make-upruimte. Daarnaast doe ik ontspanningsoefeningen, deel ik mijn tijd nu beter in en is er meer balans. Mijn zoon vindt het geweldig dat ik mezelf meer gun. Hij doet soms zelfs mee met mijn ademhalingsoefeningen!”

Vriendin

Madiha vindt het fijn dat de training alleen met vrouwen is. “Daardoor voel ik me helemaal op mijn gemak. Het mooiste van de training vind ik dan ook het contact met de vrouwen. Ik heb er zelfs een vriendin aan overgehouden.”

Tip

Marjan adviseert mensen die een aanvraag willen indienen voor financiële steun om de projectcheck uit te voeren. “En dien pas een aanvraag in als je weet wat je in de wereld wil zetten. Het moet concreet zijn.”

De stichting krijgt van het Oranje Fonds voor drie jaar een bedrag van € 32.000,=. Dat geld gaat naar lesmateriaal, onderzoek en trainers.

Meer informatie over Stichting Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.