Vrijwillige Zorg in het Gezin

Kinderen en jongeren verdienen de beste toekomst die we ze kunnen geven. Helaas groeit een deel op in gezinnen waar complexe problemen spelen. Vrijwilligersinitiatieven hebben daar, naast eventuele zorgverleners, een zeer waardevolle rol. Daarom heeft het Oranje Fonds tijdens het 3-jarige programma 'Vrijwillige Zorg in het Gezin' projecten ondersteund die vrijwilligers inzetten om gezinnen te helpen.

placeholder

Het programma

De rol van vrijwilligers en verhouding tussen vrijwillige inzet en professionele zorg in gezinnen wordt steeds relevanter, zeker nu de zorg voor jeugd zo aan verandering onderhevig is. Samenwerking en een passend vrijwilligersbeleid is daarbij van wezenlijk belang. Met de focus op kinderen en hun gezinnen wil het Oranje Fonds met dit programma bijdragen aan een kwalitatief goed en passend aanbod van vrijwillige zorg als aanvulling op professionele zorg voor de jeugd.

Dit programma liep van september 2018 t/m augustus 2022 en telde 21 deelnemende initiatieven. Gedurende deze periode stond het leren van eigen praktijkervaringen en van elkaar centraal. Ook een opleiding van deelnemers tot actieonderzoeker door Instituut voor Publieke Waarden was een onderdeel hiervan. In ons programmaboekje lees je meer over het programma, de aanpak en de deelnemende projecten.

Bekijk het programma hier

 

Boek Vrijwillige Zorg in het Gezin

Tijdens het programma heeft het Instituut voor Publieke Waarden tien cases verzameld waar we veel van hebben geleerd. Deze tien cases en de belangrijke lessen hebben zij beschreven in tien verhalen. Ben je benieuwd wat deze lessen zijn? Klik op het boek en lees alle verhalen.

Bekijk de preview

Reportage

Goede samenwerking tussen vrijwillige zorg en formele zorg is noodzakelijk om complexe gezinnen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen bij de opvoeding. Maar die samenwerking is niet altijd vanzelfsprekend en moet vaak bij ieder nieuw gezin worden bevochten.

In onderstaande reportage geven enkele deelnemende projecten uit het programma Vrijwillige Zorg in het Gezin een inkijkje in de wijze waarop zij samenwerken met formele partners. Deze reportage geeft een mooi beeld van de toegevoegde waarde van vrijwillige zorg. En laat zien dat een goede samenwerking voor alle betrokken partijen een win-winsituatie biedt.

Podcastserie ‘In gesprek over vrijwillige zorg’

Het Instituut voor Publieke Waarden en het Oranje Fonds gaan in een serie van drie podcasts in gesprek met professionals uit het veld. Samen gaan we op zoek naar de kracht van de vrijwilliger voor jongeren en ouders met meer problemen dan ze zelf kunnen oplossen. In iedere aflevering schuiven verschillende gasten aan bij Floor Kellerman, actieonderzoeker bij het Instituut voor Publieke Waarden.

Aflevering 1
In de eerste aflevering praat Floor over de praktische wijsheid van de vrijwilligers en de projectleiders die hen aansturen. Dat doet ze met Jorine de Bruin van Stichting Aroma uit Nijmegen, actieonderzoeker Sophie Albers van het Instituut voor Publieke Waarden en Oranje Fonds-directeur Sandra Jetten. 

Aflevering 2
Deze podcast gaat over de samenwerking tussen vrijwillige en formele zorg. Wat is de kracht van het inzetten van een vrijwilliger voor jongeren en gezinnen? Floor gaat in gesprek met Marlou Pijnappel van het Oranje Fonds. Zij is programmaleider van Vrijwillige Zorg in het Gezin. Andere gasten zijn Els Bijman van Stichting JIM en actieonderzoeker Harry Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden. 

Aflevering 3
De laatste aflevering gaat over het nut van actieonderzoek. De gasten van Floor zijn Miro Popovic, programmaleider van Vrijwillige Zorg in het Gezin van het Oranje Fonds, Petra Jonkman van het initiatief Kind aan Huis van Humanitas Groningen en actieonderzoeker Thijs van den Enden van het instituut voor Publieke Waarden. 

Reportage

In onderstaande reportage over de kracht van vrijwilligers binnen het gezin, zie je het verhaal van enkele deelnemers uit het programma Vrijwillige Zorg in het Gezin.

Webinar Informele zorg in het gezin werkt!

Op 20 mei organiseerden we met Instituut Publieke Waarden het webinar Informele zorg in het gezin werkt!. Zestig projectleiders van 21 maatschappelijke organisaties schoven aan. We openden met een interview met ons bestuurslid Kim Putters (directeur Sociaal Cultureel Planbureau en lid klankbordgroep van dit programma). 

Meer over het webinar

Projecten in beeld

Laat je inspireren door de initiatiefnemers én de mensen die door hen geholpen worden. Zo maakte deelnemer Jong Perspectief een podcast over het belang van samenwerking tussen formele en informele zorg. Of laat je hieronder inspireren door het verhaal van De Broederij in Nijmegen.

Het verhaal van de Broederij

Vragen? Neem dan contact op met: