‘Ze krijgen vertrouwen, omdat er iemand naast ze staat’

‘Ze krijgen vertrouwen, omdat er iemand naast ze staat’

“Je komt binnen als iemand die zich gaat bemoeien met zaken waarover ze liever niet praten, maar langzaam word je een maatje.”

Utrecht, Lopik

2019
4450,=

“Eigenlijk willen ze hun financiële problemen niet toegeven. Als er dan toch vertrouwen ontstaat, kun je ook helpen andere zaken op orde te krijgen”, vertelt SchuldHulpMaatje Henny van SchuldHulpMaatje Lopikerwaard (BOL). “Ik vind het heel mooi dat ik onbaatzuchtig mensen vooruit kan helpen met mijn kennis. Het kost niets.”

Begeleiding

“We helpen mensen die in financiële nood zitten. Het is nog mooier als mensen voor hulp aankloppen voordat er financiële problemen zijn”, vertelt secretaris Cees Verweij van Stichting Budget Ondersteuning Lopikerwaard. “Onze hulpvragers krijgen begeleiding en steun van een gecertificeerd maatje. Die helpt structuur aan te brengen in de administratieve chaos en bij het zoeken van oplossingen.”

Klik 

De maatjes zijn vrijwilligers die worden getraind door de landelijke stichting SchuldHulpMaatje Nederland. “Je wordt goed voorbereid. Er is ook heel veel steun van de achterban. Je kunt altijd ergens terecht met je eigen vragen”, zegt Henny. “Ook kijken we of er een klik is tussen het maatje en de hulpvrager. We koppelen geen mensen uit dezelfde woonplaats aan elkaar. Het kan soms lastig zijn als je elkaar op straat tegenkomt”, gaat Cees verder.

Beruchte la

Volgens Cees zijn er veel verhalen over de beruchte la met ongeopende enveloppen. “Het stapelt zich op en dan kan het gebeuren dat mensen het ene financiële gat met het andere dichten. Het maatje kijkt naar de huidige situatie, brengt structuur aan en neemt bijvoorbeeld contact op met hulpinstanties of schuldeisers om afspraken te maken.”

Eenzaam

“Maar het gaat niet alleen om structuur aanbrengen, de mensen dragen ook een rugzak mee. Als maatje komt er best wel het nodige op je af.” Henny beaamt dat. “Het zijn vaak mensen die eenzaam zijn of dingen hebben meegemaakt. Nu komt er iemand langs die blijft, ook al is het een puinhoop. Dat verwachten ze niet.”

Vertrouwen

“We ondersteunen en begeleiden, maar eigenlijk doen de mensen het meeste werk zelf. Ze krijgen vertrouwen, omdat er iemand naast ze staat. Als er toch een keer iets niet lukt, dan ben ik er. Het is leuk om te helpen. Van het moment dat je lades openmaakt, dichte enveloppen vindt, structuur aanbrengt tot het vinden van oplossingen. De mensen zien dat het kan en dat het lukt.”

Tip 

Cees heeft een tip voor andere mensen die steun willen aanvragen voor een sociaal project. “Gewoon doen! Wees transparant over wat je wil en onderbouw het zo goed mogelijk. Geef duidelijk aan wat jouw project bijdraagt aan de maatschappij.” 

Het Oranje Fonds steunt het project drie jaar met € 4.450,=.

Meer informatie over Stichting Budget Ondersteuning Lopikerwaard
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte