placeholder

'We willen een wijk en het ‘samengevoel’ versterken'

“Onlangs kwam een Turkse vrouw met haar moeder die een aantal weken uit Turkije over was. De moeder sprak geen woord Nederlands, maar dat maakte niet uit. Het gaat hier om de sfeer. En die is goed.”

 

'We willen een wijk en het ‘samengevoel’ versterken'
Bekijk op de kaart
Locatie:
Almelo
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
55.000,=

“In onze wijkkamer is iedereen uit de wijk welkom. Iedere dag is er een soort programma in de ochtend of de middag. We kijken wat de bezoekers willen doen en bieden een lunch aan”, vertelt Mariëlle Perik van organisatie voor welzijn en maatschappelijk werk Avedan. 

Ondersteuning

“Het wijkgebouw is een oude school. Ieder lokaal biedt nu plek aan een organisatie of activiteit. Zo is er een taalpunt, fysiotherapeut, een naaiatelier, een ruilwinkel en een tweedehands kledingwinkel. Bij dit soort initiatieven sluit onze organisatie zich graag aan om ondersteuning te bieden en mensen met elkaar te verbinden. We willen een wijk en het ‘samengevoel’ versterken.” 

Veilige plek

“De wijkkamer is een soort veilige plek. Daar is altijd een coördinator en een of meer vrijwilligers aanwezig die de mensen goed kent en stimuleert om dingen te doen. Er staat altijd één ding centraal: de behoefte van de bezoekers. Waar worden zij blij van? Als ze met een idee komen, kijken wij hoe we dat plan kunnen realiseren. Als je gelooft dat je de inwoner in zijn kracht kan zetten, dan kan er heel veel.”

Naar hun zin 

“Mensen nemen elkaar mee, omdat ze het hier naar hun zin hebben. Er zijn geen verplichtingen. Iemand mag meedoen, maar het hoeft niet. We vinden het al fijn dat iemand er is. Niemand wordt buitengesloten.”

Eenzaamheid

“Met dit soort initiatieven bestrijden we tegelijkertijd de eenzaamheid. Wijkbewoners hoorden bijvoorbeeld dat een eenzame vrouw in het ziekenhuis lag. Ze had twee weken geen bezoek gehad. De buurtbewoners wilden kijken of ze iets voor haar konden doen. Een simpel gebaar als een kaartje kan al heel veel voor iemand betekenen. Zoiets kleins kan het begin zijn van meer contact.”

Gedeeld

In het gebouw ontstaat het contact vaak vanzelf. “Iemand was laatst jarig en nam zelfgebakken taart mee. Die taart ging gelijk heel het gebouw rond. Er wordt gedeeld en met elkaar gepraat.”

Verbinding

“Ook zorgen onze vrijwilligers voor verbinding. Ze nemen bezoekers mee naar activiteiten in het pand. In ieder lokaal is wel iets te doen. Ik vind het bewonderenswaardig hoe zij zich inzetten. Ze stoppen hun tijd, energie en enthousiasme in de wijkkamer. Ook is het mooi aan dit project dat er verbinding is met andere organisaties. Samen is er heel veel mogelijk.”

Krachten

“Zo leggen we nu ook contact met het buurtcentrum. Door onze krachten te bundelen, kan wat er al is nog groter worden. Het is juist heel mooi als een bezoeker van ons ook een plekje vindt in het buurtcentrum. Of dat het als een olievlek werkt en mensen elkaar overal mee naartoe nemen.”  

Tip

Mariëlle was niet betrokken bij de aanvraag voor financiële steun van het Oranje Fonds, maar heeft wel een tip voor andere mensen die hulp willen van een fonds. ‘’Geloof vooral in wat je wil bereiken en wat je kan bereiken. Heb het lef om het te doen en durf initiatief te tonen.” 

Het Oranje Fonds steunde twee jaar met een totaalbedrag van € 55.000,=. Dat geld is gebruikt om verbinding te leggen met andere organisaties. 

Meer informatie over Avedan.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.