“Ook wordt arbeidsuitbuiting vaak niet herkend. Daarom willen wij onze expertise met een cursus overdragen aan andere organisaties”, vertelt projectcoördinator Anna Ensing van FairWork. “Onze stichting zet zich in tegen arbeidsuitbuiting in Nederland. In de praktijk komt dat neer op ondersteuning van arbeidsmigranten die problemen hebben op hun werk.”
Kwetsbaar
“Ongedocumenteerden zijn een hele kwetsbare groep. Ze mogen officieel niet werken, maar als ze hier zijn moeten ze iets doen om te overleven dus gaan ze vaak wel aan de slag. Ze accepteren zware en slechte werkomstandigheden, omdat het voor een werkgever heel makkelijk is om te dreigen met uitzetting.”
Arbeidsrechten
“Daarnaast is het moeilijk om hulp te zoeken en een klacht in te dienen over de werkomstandigheden”, gaat Anna verder. “Ze denken dat ze geen arbeidsrechten hebben, maar dat is niet waar.”
Voorlichting
“We willen onze expertise nuttig inzetten bij andere organisaties ten behoeve van deze kwetsbare groep. We houden ons namelijk ook bezig met training en voorlichting ter preventie van uitbuiting. Sinds kort hebben we een training voor vrijwilligers van migrantenorganisaties die werken met ongedocumenteerden, om hun deskundigheid te vergroten.”
Doorvragen
“In Amsterdam zijn er namelijk veel kleine organisaties die een hele goede vertrouwensband hebben met hun achterban. Ze krijgen allerlei soorten hulpvragen. Ze horen best vaak klachten die zouden kunnen wijzen op arbeidsuitbuiting, maar ze weten niet goed hoe ze moeten doorvragen.”
Herkennen
“Met onze cursus trainen we de vrijwilligers in het herkennen van arbeidsuitbuiting en wat ze kunnen doen. Wij denken zo een grotere groep mensen te bereiken en de vrijwilligers zijn tegelijkertijd beter in staat hun cliënten goed te ondersteunen.”
Angst
Fatima Vangen van Steungroep Vrouwen Zonder Verblijfsvergunning is een van de deelnemers. “Ik volg binnenkort een training. De cursus is interessant omdat veel van onze cliënten te maken hebben met deze problematiek. Uitbuiting is een moeilijk onderwerp om over te praten. Ze schamen zich of zijn angstig voor consequenties”, zegt de spreekuurmedewerker.
Vertrouwen
“We hopen vooral meer te weten te komen over de laatste ontwikkelingen. Ook verwachten we meer technieken te leren om het gesprek op gang te krijgen. Vrouwen komen vol vertrouwen bij ons binnen omdat ze onze organisatie kennen, maar over sommige zaken praat je makkelijker dan over andere dingen.”
Samenwerking
FairWork wil ook de banden met de instanties versterken voor een betere samenwerking. “We willen vaker met elkaar om de tafel en casussen samen bespreken”, zegt Anna. “Er moet een netwerk zijn als we arbeidsuitbuiting willen tegengaan en betere ondersteuning willen bieden aan slachtoffers. Als we elkaar weten te vinden en elkaar vertrouwen, kunnen slachtoffers sneller worden gesignaleerd en sneller makkelijker worden ondersteund. Dat is uiteindelijk wat we allemaal willen.”
Tip
Anna heeft een tip voor initiatiefnemers die ook financiële steun willen aanvragen bij een fonds. “Denk goed na over hoe je het verschil maakt. Het risico is vaak dat je denkt vanuit de subsidiegever. Je maakt veel betere planen en schrijft betere voorstellen als je denkt vanuit jezelf. Dan kom je overtuigender over en maak je een plan dat beter in elkaar zit.”
De stichting krijgt van Het Oranje Fonds een bijdrage van € 25.000,=. Dat geld gaat naar het ontwikkelen van de training en het ondersteunen van ongedocumenteerden.
Meer informatie over Stichting FairWork.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.
Copyright foto: FairWork
Fotografie: Bibi Veth