‘We betrekken iedereen bij onze schoolkeuken’

‘We betrekken iedereen bij onze schoolkeuken’

“Alle scholieren van onze school koken in onze keuken, de ene keer met ouderen, de andere keer met hun ouders. We betrekken iedereen erbij.”

Friesland, Schiermonnikoog

2019
€ 15.000,=

Interim-directeur Jaap Schadenberg van basisschool Yn de mande op Schiermonnikoog heeft het over het project Kookeiland. “Ik heb eerder op een school gewerkt waar ik een kinderkeuken heb gerealiseerd. Toen ik hier aan de slag ging, dook dat idee weer op. Samen met de gemeente, Lytje Willem, de Pluktuin en de ouderenwerker hebben we dit plan opgepakt.”

Kookcursussen

“Samen met Ellen Arends van de gemeente heb ik het plan opgesteld. Natuurlijk hebben we eerst met ouderen gesproken om te kijken wat ze vonden van het idee om met de jeugd te koken. Nu is de keuken klaar.” Het is een bijzonder exemplaar. “Het is eigenlijk een dubbele keuken naast elkaar, met een uitschuifbare plint waar de kleuters op kunnen staan.”

Samen eten

“We gaan op gezette tijden met en voor ouderen koken. Dan eten ze de maaltijd samen op school in een lokaal dat is omgetoverd tot ontmoetingsruimte. Er komen kookcursussen voor ouderen, maar ook voor andere eilanders. Een aantal koks van het eiland werkt mee aan het project. En we willen een moestuin realiseren.”

Eenzaamheid

“Het raakt heel veel mooie doelstellingen waarbij we ouderen uit de eenzaamheid trekken of voorkomen dat ze eenzaam raken. Misschien krijgen de senioren wel een soort tweede huiskamer waar ze regelmatig vertoeven”, vertelt Ellen. “Daarnaast is de verbinding tussen jong en oud heel mooi, zeker op een eiland als Schiermonnikoog. Iedereen is enthousiast.”

Gluren

Vooral de kinderen zien het helemaal zitten. “Als de ene groep aan het koken is, gluurt de hele school. En de andere scholieren vragen dan wanneer zij aan de beurt zijn. We zijn net open, maar ze nemen al enthousiast recepten mee van thuis”, vertelt Jaap. Voor de officiële opening van de keuken bakten kinderen van groep 6 en 7 samen met een aantal senioren appeltaarten.

Elkaar betrekken

“De koffie-ochtend voor ouderen wordt nu af en toe hier op school gehouden. Dan kunnen de ouderen daarna lekker met de kinderen een cake bakken of een maaltijd bereiden. Ook denken we aan lezen met kinderen. Als we al dat soort activiteiten hier in de school halen, betrekken we elkaar overal meer bij.”

Verbinding

In de vakanties is de schoolkeuken ook open, bijvoorbeeld voor jongeren van buitenaf in combinatie met activiteitenorganisatie Lytje Willem. “De keuken is namelijk niet alleen bedoeld voor de school. Door de verbinding met jeugd, ouderen, eilanders en badgasten is het heel breed. Het dient een maatschappelijk doel. Die verbinding die het teweeg brengt vind ik het mooist.”

Tip

Jaap en Ellen denken dat initiatiefnemers van een project kans maken op financiële steun van een fonds als het een maatschappelijk doel dient. “Dan maak je een goede kans dat je aanvraag wordt gehonoreerd.”

Het Oranje Fonds steunt het project met € 15.000,= Dat geld is bestemd voor de realisatie van de speciale keuken die is afgestemd op jong en oud.

Meer informatie over Stichting Samenwerkingsschool Yn de Mande.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.
 

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte