‘Vluchtelingen willen gewoon een nieuw leven opbouwen’

‘Vluchtelingen willen gewoon een nieuw leven opbouwen’

“Vluchtelingen hebben onze hulp hard nodig. Voor hen is het moeilijk om dingen voor elkaar te krijgen. Ik kan ze vertellen waar ze moeten zijn. Ik wijs hen de weg.” 

Utrecht, De Bilt

2018
30.000.=

Suzanne (28) komt iedere week bij een gezin uit Irak. “Ik ben inmiddels hun eerste aanspreekpunt voor hun vragen. Ik help met allerlei zaken, van het regelen van sport voor de twee kinderen tot helpen met brieven en de taal. Ik vind het heel leuk om te doen.” Ze is een van de vrijwilligers die meedoet aan Samen Oplopen voor Vluchtelingengezinnen, een project van MENS De Bilt. 

Preventief

“Samen Oplopen bestaat al jaren. We koppelen vrijwilligers aan gezinnen die behoefte hebben aan steun. We merkten dat vluchtelingengezinnen er veel aan hadden, maar vaak werden we pas ingeschakeld als er al problemen waren”, vertelt sociaal werker Christine Thomas van MENS De Bilt. “We willen juist een preventieve rol vervullen.” 

Praktisch

De vrijwilligers zijn er voor gezinnen die korter dan 3 jaar in de regio De Bilt wonen. “Zij hebben een beetje hun leven op de rit, maar vaak voelen ze zich nog niet helemaal thuis. Vrijwilligers steunen hen op allerlei vlakken. Ze spelen met de kinderen, maar helpen ook bij zaken die moeilijk zijn omdat ze de taal niet goed beheersen. Het gaat vooral om praktische steun.”

Taalbarrière 

“Ik vond het in het begin wel spannend vanwege de taalbarrière. Je vraagt je toch af hoe je met elkaar communiceert”, zegt Suzanne. “De vader sprak al een beetje Nederlands. Nu help ik de moeder vooral met de taal. Op een gegeven moment krijg je een band en dan begrijp je elkaar zonder dat je de taal goed beheerst. En anders is er altijd nog Google Translate.” 

Opgroeien

“Het belangrijkste is dat de kinderen fijn kunnen opgroeien”, vult Christine aan. “Kinderen bereik je door de ouders te steunen. Als zij zich fijn voelen, merken de andere leden van het gezin dat ook. Veel kinderen leven in armoede, daarom is het belangrijk dat de vrijwilligers zoveel mogelijk voorzieningen onder de aandacht brengen.”

Contact

Vluchtelingen willen bovendien graag in contact komen met Nederlanders. “Ze weten vaak alleen niet hoe. Onlangs hebben we een gezin gekoppeld aan een ander gezin. Ze maken samen uitstapjes, de kinderen logeren bij elkaar en het vrijwilligersgezin deelt zelfs hun netwerk.” 

Kleine dingen

“Eigenlijk is het al genoeg om er voor iemand te zijn. Dat merk ik bij alle deelnemers waar we een vrijwilliger plaatsen. Een vrijwilliger zei eens dat ze van tevoren niet had kunnen bedenken dat ze door hele kleine dingen zoveel voor een gezin kan betekenen.” 

Dankbaar

Ook Suzanne is blij dat ze een gezin verder kan helpen met de dingen die ze nodig hebben. “Het is heel leuk en verrassend. De kinderen zijn heel vrolijk. Het gezin heeft veel meegemaakt, maar is toch positief en heeft de wil om door te zetten. En ze zijn zo dankbaar. Iedere week bedanken ze me weer.” 

Oordeel

“Veel mensen hebben een oordeel over vluchtelingen”, vertelt ze verder. “Als ze mijn verhaal horen, gaan ze er anders over denken. Vluchtelingen willen gewoon een nieuw leven opbouwen en zonder hulp redden ze het niet. En als er geen hulp wordt geboden, dan is inburgeren heel moeilijk. Het is fijn als er dan iemand voor je klaarstaat.”

Tip

Christine heeft een tip voor andere mensen die steun willen aanvragen voor een project. “Breng je enthousiasme over. Laat zien wat het project doet en wat het voor jou betekent.”

Het Oranje Fonds steunt het project twee jaar met € 30.000,=. Dat geld is onder meer bestemd voor personeelskosten en trainingen van de vrijwilligers.

Meer informatie over MENS De Bilt.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte