placeholder

‘Onze Positive Sisters zijn rolmodellen voor de vrouwen met hiv’

“Angst heb ik niet meer. Schaamte heb ik niet meer. De neiging om mezelf te verstoppen heb ik niet meer. Ik ben heel sterk geworden. Daardoor kan ik iemand anders helpen om net zo sterk te worden als ik.”

‘Onze Positive Sisters zijn rolmodellen voor de vrouwen met hiv’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Amsterdam
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
150.000,=

“Toen ik in het ziekenhuis hoorde dat ik hiv heb, was ik in shock”, vertelt de Keniaanse Helen (45). “Ik was heel erg eenzaam. Er was niemand met wie ik kon praten, alleen met de mensen in het ziekenhuis. Door een bijeenkomst die was georganiseerd door een verpleegkundige ontmoette ik andere vrouwen met hiv. Ik was zo blij dat ik met iemand kon praten. Jaren later leerde ik Stichting ShivA kennen. Daar werd ik een Positive Sister.” 

Rolmodellen

“Positive Sisters is niet zomaar een maatjesproject. Bij veel maatjesprojecten zit het maatje niet in dezelfde situatie, maar zijn het goedwillende buitenstaanders die hulp bieden”, zegt oprichter van Stichting ShivA Inga Mielitz. “De Sisters zijn Afrikaanse of Caribische vrouwen die kunnen zeggen dat ze in dezelfde situatie hebben gezeten en met ondersteuning van ShivA eruit zijn gekomen. Ze zijn rolmodellen voor de vrouwen met hiv.” 

Veilig

“Als migrantenvrouwen in Nederland komen, denken ze dat ze veilig zijn. Ze komen vaak uit gebieden waar burgeroorlogen woeden. Ook zijn vrouwen gevlucht omdat ze thuis überhaupt geen leven hadden omdat er niets te eten was. Ze denken dat ze hier eindelijk tot rust kunnen komen en aan hun toekomst kunnen werken. Totdat ze horen dat ze hiv hebben. Dan stort hun hele wereld in, omdat ze denken dat ze doodgaan.”

Oud

“Verpleegkundigen en artsen doen hun best hen te vertellen dat ze gezond oud kunnen worden als ze hun medicatie nemen. Maar ze hebben het beeld in hun hoofd van het land van herkomst. Een vrouw vertelde me een keer dat ze in haar geboorteland dichtbij het ziekenhuis woonde. Verzwakte mensen met hiv werden in een kruiwagen naar het ziekenhuis gebracht. Ze dacht dat haar hetzelfde zou overkomen.”

Bang

“Het positieve perspectief dat het ziekenhuis biedt, helpt dus helaas niet voldoende. Het werkt veel beter als ze praten met iemand die in dezelfde situatie zat en eruit is gekomen. Zo is het project ontstaan. In eerste instantie heb ik zelf veel migrantenvrouwen begeleid. Vervolgens bracht ik ze met elkaar in contact. We wilden een veilige situatie creëren, want veel vrouwen schamen zich en zijn bang dat in hun gemeenschap bekend wordt dat ze hiv hebben. Maar de vrouwen onderling houden hun mond.” 

Match

Helen werd door het ziekenhuis gebeld met de vraag of ze vrijwilliger wilde worden bij ShivA. Ze volgde diverse trainingen voordat ze werd gekoppeld. “Ik heb al veel matches gedaan. Ik ben blij dat ik de vrouwen kan helpen. Ik weet precies hoe ze zich voelen en wat er in hun hoofd omgaat. Als ze mij ontmoeten zijn sommigen verbaasd dat ik vrolijk ben, kinderen heb en doorga met mijn leven. Vanaf dat moment is er een omslag. De vrouwen gaan naar school en voor je het weet zijn ze aan het werk. Dat is heel mooi.” 

Drie doelen

De match gaat dan ook door totdat drie doelen zijn bereikt. “Allereerst is het belangrijk dat de vrouwen zich realiseren dat ze écht kunnen leven met hiv”, legt Inga uit. “Het tweede doel is het nemen van medicatie. Als de vrouw beseft dat ze kan blijven leven, dan is zij vanzelf gemotiveerd om medicijnen te nemen. Tot slot werken ze aan hun toekomst.” 

Collega

“Een van de vrouwen die bij ons binnenkwam omdat ze het niet zag zitten, is nu onze collega. Via onze stichting volgde ze een professionele opleiding tot counselor. Ook lopen twee vrouwen uit het project nu stage bij ons.” Een van hen is Helen. “Als vrijwilligster had ik een doel, maar nu heb ik een ander doel: slagen voor mijn examen. Dan heb ik straks mijn diploma Coaching en Counseling op zak en kan ik de vrouwen nog beter helpen.”

Tip

Inga heeft een tip voor andere initiatiefnemers die steun willen aanvragen voor een project. “Vul de vragen niet strategisch in, maar vertel eerlijk en duidelijk waarom je het zo belangrijk vindt om te doen wat je wilt doen. Waarom raakt het je? Breng dat over.” 

Het Oranje Fonds steunt het project sinds 2018 drie jaar met een totaalbedrag van € 150.000,=. Het project is mede gefinancierd uit Oranje Fonds op Naam: VN Decennium Sociaal.

Meer informatie over Stichting ShivA.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.