placeholder

‘Onze activiteiten verbinden mensen met buitenlandse roots’

“Bij ons is iedereen welkom. We hebben iemand uit Spanje, Zweden, Columbia, Curaçao, maar ook uit Syrië en Afghanistan. Het is een mengelmoes van meer dan dertig nationaliteiten. Dat maakt het juist mooi en ‘colourful’.”

‘Onze activiteiten verbinden mensen met buitenlandse roots’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Bedum
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
9000,=

“Door onze activiteiten kunnen mensen met een migratieachtergrond makkelijker integreren en krijgen Nederlanders een kijkje in het leven van mensen met een andere afkomst.” Suus is een van de mensen die zich inzet voor Stichting Colourful Het Hogeland in het Groningse Bedum.

Cultuur

“Onze activiteiten verbinden mensen met buitenlandse roots. Bij ons doet iedereen mee, niet alleen vluchtelingen en statushouders, maar ook mensen uit Peru en Nepal”, vertelt initiatiefnemer Jenny van der Werf. “We willen dat inwoners met een migratieachtergrond zich thuis voelen. Daarnaast brengen we ze in contact met de lokale bevolking zodat we elkaars cultuur leren kennen.”

Verbinden

“Ik ben van Molukse komaf”, zegt Suus. “Ik sloot me aan bij dit initiatief omdat ik het belangrijk vind dat er dingen zijn die dorpsbewoners met elkaar verbinden. Mensen denken vooral dat het alleen maar draait om vluchtelingen, maar dat is natuurlijk niet zo.” Jenny vult aan dat iemand ook naar Nederland kan komen voor de liefde of werk. “Onze deelnemers willen zich graag inzetten om hun netwerk uit te breiden en hun trots en cultuur te delen.”

Thuisgevoel

“Voor iedereen is het thuisgevoel anders”, gaat ze verder. “De een wil koken, de ander sporten, weer een ander muziek maken. Daarom hebben wel een heel programma met allerlei verschillende laagdrempelige activiteiten. We brengen de deelnemers in contact met mensen, verenigingen en bedrijven die bij hen interesses passen.”

Werkgroepen

Een van de activiteiten van de stichting is kunst- en cultuurmarkt Mooi Bedum. Daarnaast zijn er allerlei werkgroepen. “Ik zit in de werkgroep eten. De deelnemers maken gerechten uit hun eigen land en daarmee staan we op evenementen”, legt Suus uit.

Running diner

Zo konden bezoekers tijdens een running diner gerechten uit diverse landen eten. “Ze leerden de ‘koks’ kennen en gingen met elkaar in gesprek. Tussen alle buitenlandse gerechten was er ook poffert te vinden, gemaakt door een vrouw uit Groningen”, vertelt Suus. “Iedereen kan er dus aan meedoen. En dat maakt het mooi”, voegt Jenny toe. “Verschillende culturen kwamen samen en er ontstonden waardevolle vriendschappen.”

Presentatie

“De colourful deelnemers zijn ook vrijwilligers. Ze zetten zich op hun eigen manier in voor de leefbaarheid. Zo is er een vrouw die mensen leert een presentatie te geven over hun land. Een jonge man uit Syrië helpt bij de fietslessen, maar gaat door die presentatietraining nu ook langs op scholen om zijn verhaal te vertellen.”

Begrip

“Een van onze bestuursleden was ook een hele goede ambassadeur. Hij heeft inmiddels een baan gekregen, maar ging eerder langs op lagere scholen. Daar waren kinderen die nog nooit een donkere man hadden gezien. Na zijn verhaal maakten ze tekeningen met daarop de woorden ‘I love Afrika’. Dat zijn hartverwarmende dingen. Verder vertelt een oudere dame uit Iran over haar land aan oudere mensen. Door dit soort dingen krijg je veel meer begrip voor elkaar.”

Tip

Jenny heeft een tip voor mensen die ook een aanvraag willen indienen voor steun. “Ga in overleg met het fonds. Persoonlijk contact is belangrijk. De fondsen zijn er om ons te helpen, maak daar als leek gebruik van.” 

Het Oranje Fonds steunt de stichting drie jaar met € 9000,=. Dat geld is bedoeld voor de organisatie van de activiteiten. 


Meer informatie over Stichting Colourful Het Hogeland.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.