placeholder

‘Ons gebouw wordt het wereldhuis genoemd’

“In ons pand komen mensen met allerlei verschillende nationaliteiten samen. Dat is precies wat we willen.”

 

‘Ons gebouw wordt het wereldhuis genoemd’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Haarlem
Jaar:
2019
Toegekend bedrag:
8500,=

“Ik pleitte al jaren voor een buurthuis. Maar die kwam niet. Nu hebben we toch een plek waar iedereen welkom is. Iedereen voelt zich hier thuis”, vertelt bestuurslid Hakim Mounji van de Vereniging Marokkaanse Gemeenschap Haarlem (VMGH).

Haarlemse samenleving

“In eerste instantie richtten we ons op de Marokkaanse gemeenschap, maar we wilden graag wat betekenen voor de Haarlemse samenleving. Sindsdien stellen we ons gebouw open voor iedereen in onze wijk”, vult voorzitter Mohamed Boujna aan.

Muurschildering

“Ons gebouw wordt het wereldhuis genoemd. Dat laat de muurschildering in het pand ook zien. Het zijn afbeeldingen van mensen uit de hele wereld. Een kunstenaar maakte het ontwerp. Samen met de buurt hebben we het mogen schilderen”, zegt Hakim.

Wereldburgers

“Tijdens de weekenden dat we bezig waren stak iedereen zijn handen uit de mouwen. Een jongen uit Somalië vroeg of hij de vlag van Somalië op de muur mocht schilderen. Een Nederlandse vrouw vertelde dat ze het goed vindt dat we ons zo inzetten. Volgens haar zijn we allemaal wereldburgers.”

Vertrouwen

De twee zijn jaren bezig geweest met inventariseren waar buurtbewoners behoefte aan hadden. “We spraken meer dan honderd mensen”, licht Mohamed toe. “We hadden vertrouwen in dit concept. Het moest gaan werken. We wilden de mensen laten zien dat deze plek ook van hen is. En het werkt. We blijven maar groeien. Er komen steeds meer activiteiten.”

Helpen

“Haarlemse nieuwkomers volgen bij ons taalles. Een Turkse groep doet aan islamitische zang. Er is Arabische les. Een groep krijgt Griekse les. We geven huiswerkbegeleiding en hulp bij het invullen van formulieren. We staan open voor alles wat op ons pad komt. Als iemand een ruimte zoekt, dan helpen wij graag”, zegt Hakim. 

Verantwoordelijkheid

De vereniging maakt gebruik van een methode van de Elos Foundation om samen projecten op te zetten en uit te voeren. “De bezoekers zijn zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van hun ideeën. Een Italiaanse Nederlander wil bijvoorbeeld graag helpen met het oprichten van sportactiviteiten. Ook is een groep jongeren bezig met het opknappen van een lokaal. Zij willen graag een eigen plek realiseren waar ze zich prettig voelen. Ze mogen het zelf inrichten. We kijken van een afstand mee.”

Betrokken

“Eigenlijk is het niet belangrijk welke activiteiten er plaatsvinden zolang onze leden en bezoekers maar betrokken zijn”, gaat Hakim verder. “Mensen uit de buurt kunnen hier ook iets kleins organiseren zoals een verjaardagsfeest.” 

Familie

“We werken ook steeds meer samen met andere organisaties”, vertelt Mohamed. “Voor de toekomst hoop ik dat er hier allemaal mensen van verschillende afkomst lopen. Ons wereldhuis is een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn, zich thuis voelen en erbij horen. Samen zijn we een familie.”

Tip

Mohamed heeft een tip voor andere mensen die een fonds willen aanschrijven voor financiële steun voor een project. “Regel iemand die goed kan schrijven. Zet duidelijk je verhaal, visie en doel in de aanvraag. En heb een lange adem. Geduld wordt beloond.”

Het Oranje Fonds steunt de vereniging met € 8.500,=. Dat geld is bestemd voor personeelskosten.

Meer informatie over Vereniging Marokkaanse Gemeenschap Haarlem.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.