‘Iedereen is altijd bereid zijn handen uit de mouwen te steken’

‘Iedereen is altijd bereid zijn handen uit de mouwen te steken’

“We kennen elkaar allemaal in het wijkcentrum, een van de grootste wijkverenigingen van Sneek. Niet alleen wijkbewoners komen naar de Schuttersheuvel, maar ook mensen uit andere plaatsen zoals Leeuwarden. Er is altijd wat te doen, voor jong en oud.”

Friesland, Sneek

2018
7500,=

Wekelijks trekt het centrum tweehonderd tot driehonderd bezoekers. “Alleen op de bingo komen al zeker 120 mensen af”, vertelt penningmeester Hans Hempenius van wijkvereniging de Noorderhoek. “Er gebeurt heel veel en verschillende verenigingen, zoals de damclub en bridgevereniging, huren een ruimte bij ons. We hanteren hele lage verhuurprijzen zodat verenigingen die geen eigen clubhuis hebben bij ons terechtkunnen.”

Zalen

Het wijkgebouw heeft meerdere zalen. “Er is een biljartzaal, een grote zaal, jeugdhonk en een kleine zaal.” De activiteiten variëren van karaoke, toneel, gymnastiek voor ouderen, klaverjassen, sjoelen tot rommelmarkten. “Voor de jeugd zijn er knutselmiddagen, een disco en bingo. Ook vieren we hier Kerst en Sinterklaas. Het is wel moeilijk om jongeren tussen de 12 en 20 jaar te bereiken.” 

Vrijwilligers

Er zijn 85 vrijwilligers actief bij de vereniging die al vanaf 1975 bestaat. “De jongste is 18 en de oudste 88 jaar! Er is een bestuur, een barploeg, activiteitenbegeleiders en mensen die onze wijkkranten bezorgen iedere maand. Eigenlijk heb je overal mensen voor nodig. Maar hier is iedereen altijd bereid om zijn handen uit de mouwen te steken. We doen het samen. Dat is uniek en belangrijk.”

Schoon

“Een groep van oudere vrijwilligers houdt het gebouw schoon. Het is een hele hechte club. Ze beginnen met koffie drinken en gaan dan aan de slag. Daarna nog een bakje koffie en hun dag is helemaal goed.”

Onderhoud

Het gebouw heeft natuurlijk ook onderhoud nodig. “Naast de reguliere klussen als het schilderwerk, zijn er altijd wel andere zaken. Dit jaar is de vloer aan de beurt. De vloerbedekking is versleten. Dankzij het Oranje Fonds kunnen we een nieuwe laminaatvloer leggen die minimaal tien jaar meegaat.”

Gemis

“Als het wijkcentrum er niet zou zijn, dan denk ik dat dat vooral voor de ouderen een gemis is. Als de zomerstop eraan komt, dan hopen ze al dat we weer snel opengaan. Dat ze weer met elkaar kunnen sjoelen en kaarten en vooral gezellig kletsen en een kopje koffie of thee drinken.” 

Familie

Ook voor Hans zou het een groot gemis zijn. Hij zet zich al tientallen jaren in als vrijwilliger. “Ik dacht dat ik voor een jaar penningmeester zou zijn, maar inmiddels ben ik 23 jaar verder. Je komt terecht in een familie. Dan ga je niet meer weg.”

Tip

Hans vindt dat iedereen die zich inzet voor een goed doel op sociaal gebied een aanvraag voor financiële steun kan indienen. “Je moet het gewoon proberen. Als je eigen middelen niet toereikend zijn, kun je met steun juist investeren in een beter product.”  

De wijkvereniging krijgt € 7500,= voor het vervangen van de vloer.

Meer informatie over Wijkvereniging de Noorderhoek.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte