‘Het draait hier echt om elkaar ontmoeten’

‘Het draait hier echt om elkaar ontmoeten’

“We pakken alles aan om hier een fijne plek te creëren voor de mensen en ervoor te zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft.”

Zeeland, Sas van Gent

2019
2500,=

Clubgebouw St. Albert in het Zeeuwse Sas van Gent is de accommodatie voor het verenigingsleven. “We willen verenigingen op een nette manier onderdak bieden. Daarom is het belangrijk om het gebouw goed te onderhouden”, zegt penningmeester Ria Gelissen. 

Verbouwingen

“Het pand was heel slecht. We hebben meerdere keren financiële steun voor verbouwingen gevraagd aan het Oranje Fonds, bijvoorbeeld voor nieuwe ramen, een andere keuken, een nieuwe vloer en een nieuw dak. Nu hebben we geld gekregen om de toegankelijkheid van het gebouw te verhogen. Daar maken we ook een feest van, met een officiële opening.”

KBO

Een van de verenigingen die gebruikmaakt van het clubgebouw is ouderenbond KBO. “Het is een grote ruimte en iedereen heeft met elkaar contact. Op maandag zijn aan de ene kant mensen bezig met biljartcompetities, aan de andere kant zitten bezoekers te kaarten. Er zijn altijd vrijwilligers van de KBO die koffie en thee verzorgen. Die dag is het best druk. In de avond is het tijd voor de training van de tafeltennisvereniging.”

Vrijwilligersbaan

“Verder komt de motorclub hier ook. Als ze gaan toeren dan is het clubgebouw het begin- en eindpunt. Ook zijn er handwerkclubs en koffiemiddagen. Dan komen mensen  om samen te zijn. Het draait hier echt om elkaar ontmoeten. Dat vind ik zelf ook heel leuk. Sowieso ben ik erg blij met deze vrijwilligersbaan. Jaren geleden ging mijn gezondheid snel achteruit. Ik moest stoppen met tafeltennis, want ik zie niet meer zo goed en kan niet meer zo goed lopen.”

Volle overgave

“Ik ben toen gevraagd om me in te zetten voor de tafeltennisclub. De voorzitter wilde ervoor zorgen dat ik weer het gevoel had dat ik meetel. Vanuit die vereniging ben ik doorgerold naar deze functie. Ik doe dit met volle overgave. Ik moet er niet aan denken dat ik thuis zou zitten. Ik vind het heel leuk om mezelf nog zo bezig te houden.”

Ontmoetingsplek

“Als het clubgebouw er niet meer zou zijn, dan houdt het voor mij op. Mijn man brengt me overal naartoe. Die is ook heel actief. Als het wegvalt, hebben anderen ook een probleem. Het is een ontmoetingsplek. Iedereen voelt zich goed hier. Er is altijd van alles te doen. Met z’n allen maak je er wat van.”

Tip

Ria adviseert mensen die een aanvraag willen indienen voor financiële steun de tijd te nemen. “Je moet er echt voor gaan zitten. Het is heel veel werk. Vroeger vulde je een formulier in en verstuurde je het via de post, maar nu is alles digitaal. Dat vind ik wel moeilijker.”

Om de toegankelijkheid van het pand te verbeteren krijgt de vereniging € 2500,= van het Oranje Fonds.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte