‘Door de winkel verdwijnt de drempel om hulp te vragen’

‘Door de winkel verdwijnt de drempel om hulp te vragen’

“Als mensen binnenlopen om tweedehandskleding te kopen, horen ze vanzelf van onze vrijwilligers wat ons inloophuis nog meer te bieden heeft."

Flevoland, Lelystad

2019
10.000,=

“Het inloophuis staat zo goed bekend als plek voor mensen met financiële problemen dat andere buurtbewoners hier minder makkelijk binnenstappen. Maar we zijn er voor iedereen. Daarom willen we onze tweedehandswinkel uitbreiden, want die trekt wel divers publiek”, zegt directeur Veerle Rooze van Stichting IDO (Interkerkelijk Diaconaal Overleg) in Lelystad.

Huiskamer

“Inloophuis Open Haven biedt meer dan alleen hulp bij financiële problemen. Er is een huiskamer waar mensen koffie kunnen drinken en elkaar ontmoeten. Bij onze inloopspreekuren kunnen mensen terecht met al hun vragen. Ook hebben we diensten als fietsreparatie, kledingreparatie en huiswerkbegeleiding.”

Behoefte

“Verder hebben we iedere dag een warme maaltijd voor 2 euro. Mensen eten weer gezond en ze komen de deur uit. Onze ondersteuning is er dus op alle terreinen van het leven waar mensen tegenaan lopen. We spelen altijd in op de behoefte van onze bezoekers. We willen naast de mensen staan die in een vaak kwetsbare situatie zijn terechtgekomen.”

Verbouwing

Om de laagdrempeligheid van het inloophuis letterlijk en figuurlijk te vergroten, vindt er een verbouwing plaats. “De huiskamer krijgt een opfrisbeurt zodat mensen het gezellig vinden om daar te gaan zitten. Maar ook halen we de winkel in de achterkant van het pand naar voren. De huiskamer en de winkel staan straks met elkaar in verbinding. Zo wordt het allemaal wat luchtiger.”

Drempel

Ook helpt het om mensen die zich schamen omdat ze hulp nodig hebben, binnen te krijgen. “De drempel om hulp te vragen is echt groot. Die verdwijnt als ze binnenkomen via een winkel. Wie niet naar het inloopspreekuur durft, stapt wel makkelijk de shop binnen. De bezoekers zien andere mensen en het valt niet op dat zij voor hulp komen.”

Kringloopwinkel

Het inloophuis werkt samen met kringloopwinkel De Groene Sluis. “Dit wordt hun derde locatie. We maken gebruik van hun huisstijl. Daardoor krijgt het echt een winkeluitstraling. De kringloopwinkel besteedt zijn winst aan goede doelen. Wij zijn een van de stichtingen die steun krijgt. Zo kennen we elkaar.”

Vrijwilligers

Net als in het inloophuis werken ook in de winkel vrijwilligers. “Ze willen een steentje bijdragen en van betekenis zijn. Er zijn zoveel mensen die iets willen doen voor een ander.”

Warme plek

Veerle kan niet wachten tot de winkel af is. “Ik word helemaal vrolijk van het idee dat we straks een grotere winkel hebben en buurtbewoners makkelijk binnen durven te lopen. Dan zien ze dat we een warme plek bieden aan alle mensen. Iedereen kan wat bijdragen. We doen het samen.”

Tip

“Wees realistisch”, adviseert Veerle aan andere initiatiefnemers van projecten die een aanvraag voor steun willen indienen. “Je wensen nemen het soms over van de realiteit. Hou het klein. Je wilt zo graag zoveel, terwijl het beter is om het stapje voor stapje te doen.”

De stichting krijgt van het Oranje Fonds € 10.000,=. Dat geld is bedoeld voor het opfrissen van de huiskamer en het realiseren van de nieuwe winkel.

Meer informatie over Inloophuis Open Haven.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte