‘Door activiteiten in het dorp is er meer saamhorigheid’

‘Door activiteiten in het dorp is er meer saamhorigheid’

“Door het dorpshuis nagenoeg energieneutraal te maken, houden we geld over. Nu kunnen we meer én grotere activiteiten organiseren.”

Groningen, Boven Pekela

2019
6000,=

“We hebben bijvoorbeeld een schaatsbaan gehuurd en op de parkeerplaats geplaatst. Daar kwamen heel veel mensen op af. Dat soort dingen konden we in het verleden niet doen. Het bracht risico’s met zich mee op financieel gebied, maar nu hebben we meer armslag”, vertelt Robert de Jonge trots over dorpshuis De Riggel in Boven Pekela. 

Modernisering

“De huren van de ruimtes zijn lager geworden. We hebben grotere bands op het podium en er wordt meer georganiseerd”, gaat de voorzitter van Stichting Dorpshuis de Riggel verder. “De modernisering van de accommodatie heeft duidelijk een positief effect op wat er gebeurt in het dorpshuis.”

Vernieuwen

“Nu zijn het plafond en de toiletten aan de beurt. Er komt een nieuwe vaatwasser. Ook willen we ons terras aanpakken. Onze filosofie is simpel: stilstand is achteruitgang. Je moet altijd blijven vernieuwen. Ons doel is een modern dorpshuis dat klaar is voor de toekomst en zich kan blijven ontwikkelen omdat er geen problemen zijn op financieel vlak.”

Mannencafé

“In het dorpshuis zit de dartclub, een peuterspeelzaal, er zijn bingoavonden en er is een kaartmarathon. Maar ook is er een koffie-ochtend en een speciaal mannencafé op vrijdagavond. In het dorp zit geen horeca, dus in dat opzicht voldoen we ook aan een vraag.”

Saamhorigheid

Robert zet zich graag in als vrijwilliger. “Ik vind het belangrijk dat er iets gebeurt in het dorp. Dan is het levendiger en is er meer saamhorigheid. Zonder De Riggel wordt het heel stil in Boven Pekela. De inwoners moeten dan elders hun vertier zoeken.”

Kinderen

Vrijwilliger Barbera is het helemaal met hem eens. “De Riggel is de bindende factor in het dorp.” Als moeder miste ze een plek voor kinderen. “We hebben een voetbalveld en een school, maar er was niets voor de kinderen. Dat vond ik heel erg. Iedereen speelt in zijn eigen tuin, want er is geen openbare plek ze kunnen spelen.”

Sociaal gebeuren

“Nu organiseer ik met andere ouders minstens één keer in de maand kinderactiviteiten. Kinderen uit het dorp en omliggende plaatsen komen hiernaartoe omdat het gezellig is. Iedereen kan hier lekker met elkaar spelen. We bedenken van alles, van bingo, kinderdisco tot een survivaltocht. Ouders ontmoeten elkaar, kinderen zien elkaar weer, het is echt een sociaal gebeuren.”

Blije koppies

“Het vergt veel tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug. Ik vind het heerlijk om al die blije koppies van de kinderen te zien. Maar ook is het leuk om dingen te organiseren voor volwassenen. Er werd een tijd niets gedaan en nu organiseer ik met anderen bijvoorbeeld de glitter & glamour-bingo. Daar komen 150 mensen op af. Ik vind het heel leuk iets te organiseren waardoor mensen weer bij elkaar komen.”

Eilandje

“Het mannencafé is ook zo leuk. In deze omgeving wonen veel boeren. Door het café komen ze allemaal even van hun eigen eilandje af. Ze zetten de trekkers in de schuur en gaan naar het dorpshuis om samen wat te drinken en te kletsen. Dat is geweldig. Normaal gaan ze niet op pad, maar zo’n avond brengt mensen toch weer bij elkaar.”

Tip

Robert heeft een tip voor mensen die nadenken over het indienen van een aanvraag voor financiële steun. “Schroom niet om het aan te vragen. Als je het niet vraagt, krijg je het zeker niet. In Nederland zijn er zoveel fondsen die welwillend staan tegenover welzijnswerk, dat je het gewoon moet proberen.” 

Het Oranje Fonds steunt met € 6.000,=. Dat geld gaat naar het opknappen van het dorpshuis. 

Meer informatie over Stichting Dorpshuis de Riggel.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte