placeholder

‘Als mensen elkaar kennen, blijven ze elkaar helpen'

“De mensen die om hulp vragen gaan uiteindelijk ook weer anderen helpen. Die wederkerigheid is heel mooi.”

‘Als mensen elkaar kennen, blijven ze elkaar helpen'
Bekijk op de kaart
Locatie:
Graauw
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
1500,=

“De ouderwetse burenhulp die er vroeger in de tijd van onze ouders was bestaat niet meer in die vorm. Mensen werken allemaal en hebben het druk. Met ‘sociaal zorgplan Graauw’ hebben we geprobeerd een format te bedenken waarin die ouderwetse burenhulp terugkomt”, vertelt initiatiefnemer Wieger de Valk over het project voor de drie Zeeuwse dorpen Paal, Zandbergen en Graauw.

Eenvoudig

“Mensen die ergens hulp bij nodig hebben, kunnen bij ons terecht. De vragen zijn heel divers. Het kan gaan om eenvoudige zaken zoals een klushulp, onderhoud in de tuin, taalles, koken voor elkaar of hulp bij de boodschappen. Maar we hebben ook een vader geholpen die achterbleef met zijn kinderen nadat de moeder was overleden. Hij heeft een eigen bedrijf en had extra handen nodig voor de kinderen.”

Ziek

“De vrouw die nu in dat gezin helpt, heeft zelf een man die we ook hebben geholpen. Haar echtgenoot raakte door zijn ziekte behoorlijk in zijn isolement. Hij heeft nu contact met een andere vrouw die ook ziek is. Het is heel mooi dat zijn echtgenote weer iets terug kan doen voor een andere inwoner.”

Kernteam

Het zorgplan is een onderdeel van Stichting Dorpsraad Graauw. “In het kernteam zitten mensen met allerlei disciplines op het sociale vlak. Denk aan een maatschappelijk werkster, een juriste en een thuiszorgmedewerkster. Met die groep gaan zijn we gaan brainstormen. Inmiddels hebben we zo’n veertien vrijwillige hulpverleners.”

Samenwerken

“We werken samen met Hulst voor Elkaar. We versterken elkaar en vullen elkaar aan. Problemen hier in de dorpen die wij kunnen oplossen krijgen wij toegespeeld en zij ontfermen zich over de complexe zaken. Eens in de paar weken houden we gezamenlijk een inloopspreekuur in het dorpshuis. Daar kan iedereen binnenlopen om zijn hulpvraag of probleem te spreken.”

Bijeenkomsten

“Verder organiseren we ook bijeenkomsten, zoals een AED-training met een basiscursus reanimatie. Dan zitten mensen van 30 jaar naast een dorpsbewoner die 82 jaar is. Daar geniet ik van.”

“Eigenlijk proberen we alles wat op ons pad komt op te lossen. Als we mensen hebben gekoppeld, dan doen wij een stapje terug. Mensen blijven elkaar helpen zodra ze elkaar kennen. Zo hoort het te zijn.”

Tip

Wieger heeft een tip voor anderen die financiële steun willen aanvragen voor een project. “Blijf dichtbij je idee en bij jezelf. Schrijf een goed ondernemingsplan inclusief begroting. Wees ook realistisch. Ga uit van kleine initiatieven om met elkaar een beter sociaal milieu te kweken. Als je dat doet, dan is er altijd wel geld te vinden.”

Met het geld van het Oranje Fonds kon de stichting onder meer een website laten bouwen.

Meer informatie over Sociaal Zorgplan Graauw.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.