Fonds Stichting Van der Toorn
Hun vader en opa eren. Dat was het begin van Stichting van der Toorn. Een idee van twee zussen die na het overlijden van hun vader Johannes Jacobus van der Toorn Anz. met hun erfdeel de stichting in 1997 oprichtten. Ook hun broer schonk later zijn erfenisdeel. Het bestuur laat een deel van het vermogen via een Oranje Fonds op Naam besteden: Fonds Stichting van der Toorn. Het is sinds 2011 gericht op sociale initiatieven met vrijwilligers die werkzaam zijn in de Nederlandse kustgebieden.
De mannen stonden aan het hoofd van rederijen die jaren van grote betekenis zijn geweest voor de Scheveningse gemeenschap. “De redersfamilie heeft vele jaren hun stempel gedrukt op de samenleving. Ze stonden ook klaar voor weduwes van schippers”, vertelt voorzitter Onno van Brussel. De familie van der Toorn was gelovig, kerkelijk en cultureel actief. Dat zijn aspecten die terugkomen in de doelstelling van de stichting: het verlenen van financiële steun aan instellingen op maatschappelijk, cultureel en kerkelijk terrein, die zich inzetten voor de medemens. “De focus ligt daarbij op Scheveningen en omgeving, maar de afgelopen 25 jaar hebben we ook een groot aantal projecten op andere plekken in Nederland en in ontwikkelingslanden ondersteund. Eigenlijk is het een particuliere goededoelenstichting. Het enige wat wij willen is laten voortleven wat de dames voor ogen hadden.”
Een gevoel van ontzorgen
De voormalig voorzitter van de Stichting Van der Toorn adviseerde de zussen over het oprichten van een Oranje Fonds op Naam. Het gaat om een totale schenking van € 375.000,=, verspreid over vijftien jaar. “Ieder jaar storten we een nieuwe donatie. Als je een aanzienlijk vermogen beheert, is het handig als je een aantal Fondsen op Naam hebt. Het is een soort fundament. Bij het Oranje Fonds bepaal je vooraf waar het geld naartoe gaat. De organisatie past bij onze doelstelling omdat het fonds vooral op maatschappelijk terrein veel voor ons kan doen.”
Het uitbesteden van een deel van het vermogen geeft het bestuur een gevoel van ontzorgen. “Het biedt rust en ruimte in je hoofd als je weet dat dit deel van het geld goed wordt besteed door specialisten die kennis van zaken hebben. Het Oranje Fonds kan dat veel geroutineerder dan de vijf bestuursleden die dit vrijwillig erbij doen. Het fonds weet exact wat wij willen. Dat is best specifiek, maar toch lukt het daarvoor projecten aan te dragen. Dat vind ik heel bijzonder.”
Voldoening
Zo is het belangrijk dat er vrijwilligers betrokken zijn bij de projecten, want de familie Van der Toorn heeft altijd vrijwilligerswerk ondersteund. Ook kiest het Oranje Fonds projecten die vallen onder het aandachtsgebied Zorgen voor Elkaar. Om mensen te helpen die steun nodig hebben, omdat ze zich bijvoorbeeld eenzaam voelen of psychisch kwetsbaar zijn. Door vrijwillige hulp kunnen zij op hun eigen manier weer meedoen in de samenleving. Voorbeelden zijn maatjesprojecten in Katwijk, initiatieven in achterstandswijken in Den Haag en SOVEE met het project Mijn Tweede Familie.
De stichting is aangesloten bij de FIN. Dat is de branchevereniging van fondsen en foundations. Van het Oranje Fonds krijgt Onno elk jaar een verslag waarin precies staat wat er met de donaties is gebeurd. “Het zijn altijd prima doelen. Ik heb zelf ook eens een project bezocht. Het was mooi om te zien dat mensen uit de buurt een goedkope maaltijd kunnen krijgen door onze financiële bijdrage. Je kunt makkelijk geld aan een goed doel uitgeven, maar het gaat pas echt leven als je ook praat met de mensen zelf. Met de initiatiefnemer of de mensen om wie het gaat. Als iemand de mogelijkheid heeft een Oranje Fonds op Naam in te stellen, dan zou ik het aanraden. Ik weet heel zeker dat het je heel veel voldoening gaat geven.”
Andere Oranje Fondsen op Naam
Louis Speth droomde van een groot fonds voor financiering voor welzijnswerk. Daarom richtte hij een Oranje Fonds op Naam op dat na zijn overlijden zijn naam kreeg. Kom hier meer te weten over het Louis Speth Fonds.