Een plek waar iedereen zich thuis voelt
Onlangs was ik vroeg op pad. Ik reed op kleine landweggetjes met bijna geen verkeer, zag de dauwdruppeltjes nog op het gras en kwam aan in het prachtige Brabantse dorp Vessem. Bij gemeenschapshuis D’n Boogerd werd ik hartelijk begroet door bestuursleden, Ab en Cees. Voor een voorbijganger is het zomaar een gebouw, voor de dorpsbewoners is het veel meer dan dat. Het is een plek waar ze zich thuis voelen.
Hoe maak je contact?
Verplaats jij je maar eens in iemand die nieuwe mensen wil leren kennen. Stel je voor … je bent een man van middelbare leeftijd en net naar dit dorp verhuisd. Iedereen kent elkaar, maar jij nog niemand. Hoe maak je contact? Op een ochtend zie je een advertentie in het lokale krantje. D’n Boogerd zoekt ICT-hulp. Jouw hart maakt een sprongetje, want dit is precies waar jij goed in bent. Je gaat erheen en wordt direct warm ontvangen. Dit voelt goed. Je kunt een bijdrage leveren met iets dat je leuk vindt. Je doet ertoe. Al snel weten dorpsgenoten je te vinden. “Heb je een technisch probleem? Bel Jan, want die kan alles maken!” Je voelt je thuis op deze nieuwe plek.
Een podium
Of je bent een meisje van 10 en woont in een klein dorp. Jouw grote hobby is dansen. Maandenlang heb je geoefend met je dansgroep om op te treden in het gemeenschapshuis. Vanavond is het zover. Iedereen komt kijken: je juf, je buurvrouw, je vrienden en zelfs je oma is erbij. De lichten gaan aan, de muziek begint. Je danst vol overgave en voelt het publiek met je meeleven. Dit is jouw moment. Je voelt je trots, gezien en thuis.
De eerste stap
Of je bent een oudere dame, geboren en getogen in het dorp. Je hebt je partner verloren, vrienden zijn weggevallen en je kinderen zijn verhuisd. Natuurlijk zeg je de buren wel gedag als je ze tegenkomt, maar hoe maak je nu écht contact? Tijdens een ochtendwandeling zie je opeens een poster bij het gemeenschapshuis: “Samen eten, iedere woensdag om 18.00 uur.” Dat klinkt leuk! Met elkaar eten in plaats van alleen in je stoel thuis. Je zet de eerste stap, gaat langs en ontmoet mensen die samen kletsen, lachen en eten. Mensen die je kent van gezicht, maar nooit uitgebreid hebt gesproken. Ze ontvangen je hartelijk. Vanaf dat moment is het vaste prik. Op woensdag naar D’n Boogerd, waar je nieuwe contacten hebt gemaakt. Een plek waar jij je thuis voelt.
De kracht van een gemeenschapshuis
Zie je hoe belangrijk een gemeenschapshuis is? D’n Boogerd is veel meer dan een gebouw. Het is een plek waar iedereen welkom is en waar ontmoetingen ontstaan die de verbinding in het dorp vergroot. Ik wens dat er in elke gemeenschap in ons land zo’n plek is. Contact hoeft namelijk niet groots te zijn om iets groots te bereiken.
Ondersteuning is nodig
Wij steunen deze plekken die ervoor zorgen dat niemand er alleen voor staat. Dankzij het Oranje Fonds, via Fonds Kiemkracht de Kempen, realiseerden we bij D’n Boogerd renovaties. Nu is het pand voor bezoekers gebruiksvriendelijker en ziet het er aantrekkelijker uit. Fonds Kiemkracht de Kempen, opgericht door Stichting Kiemkracht de Kempen, ondersteunt sociale initiatieven die de sociale cohesie bevorderen voor alle inwoners van de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden, Hilvarenbeek, Oirschot, Veldhoven, Waalre en Valkenswaard.
Als Oranje Fonds bezoeken we regelmatig samen met onze fondsen projecten zoals dit gemeenschapshuis. Zo zien ze de impact van hun donatie en ontmoeten we de medewerkers en vrijwilligers die het verschil maken.