'Zodat de mantelzorger het vol kan houden'

'Zodat de mantelzorger het vol kan houden'

Zorgen voor een zieke naaste is iets wat veel mensen vanzelfsprekend vinden. Natuurlijk doe je dat voor elkaar. Maar die zorg kan soms wel ongelofelijk zwaar zijn. In Opsterland staan binnenkort vrijwilligers klaar voor de mantelzorger. Zodat die hun liefdevolle en zware taak vol kunnen houden.

Friesland, Beesterzwaag

2016
16.500,=

Ondersteuning op drie vlakken

Yvonne Suiveer -projectcoordinator van Stichting Timpaan Welzijn vertelt. "We kregen signalen dat mantelzorgers graag ondersteuning aan huis zouden willen. Bijvoorbeeld een mevrouw die al jaren voor haar man zorgt die zo graag eens per week een wandeling met een vriendin zou maken. De vragen concentreerden zich op drie vlakken. Ten eerste af en toe wat hulp bij de verzorging zodat de mantelzorger even vrijaf heeft. Daarnaast heeft de mantelzorger ook behoefte om zijn of haar verhaal te kunnen doen. Even wat aandacht voor de mantelzorger in plaats van voor de zieke. En tot slot hulp in klusjes in en om het huis." 

Vrijwilligerspool

Dus gaat Yvonne samen met haar collega Tina Kraai op zoek naar zorg-vrijwilligers, aandachtscoaches en doe-vrijwilligers. Het idee is om een stevige vrijwilligerspool van vrijwilligers op te zetten waaruit geput kan worden. En dat is nog een heel project. Naast het werven, zal Timpaan vrijwilligers ook scholen, gericht koppelen aan de mantelzorgers en gedurende het werk ondersteunen. 

Zoveel mensen, zoveel wensen

Zowel bij de vrijwilligers als bij de mantelzorger bestaan verschillende wensen, weet Yvonne. "De een wil graag een vast contact, de ander vindt het leuk om telkens iemand anders te zien of te helpen. En ook in het type ondersteuning dat een vrijwilliger wil of kan bieden zit verschil. Een zorg-vrijwilliger zijn vergt echt wat anders dan een 'doe-vrijwilliger'." Timpaan ontwikkelt daarom ook samen met haar partners verschillende trainingen voor de vrijwilligers. "Bijvoorbeeld een training 'Eigen Regie'. Daar leert de vrijwilliger hoe hij of zij ruimte laat aan de wensen van de mantelzorger of verzorgde. En hoe je je eigen grenzen kunt aangeven en bewaken." 

Nodig

"Deze vrijwilligerspool is echt nodig", aldus Yvonne. "Er is in Opsterland nog niet zoiets en de behoefte is er overduidelijk. We hebben dus wat werk te doen. En niet alleen in het werven van vrijwilligers. Niet alle mantelzorgers laten weten dat ze hulp nodig hebben. Velen vinden dat ze het zelf allemaal moeten kunnen. We noemen dat 'vraagverlegenheid'. Ook daarin is nog een wereld te winnen, want een beetje hulp kunnen we allemaal soms wel gebruiken."

Meer projecten

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte