‘Wij geven moeders een zetje zodat ze zelfvertrouwen krijgen’

‘Wij geven moeders een zetje zodat ze zelfvertrouwen krijgen’

“Twee moeders zijn dikke vriendinnen geworden. Dat is heel leuk om te zien. Een van de dingen die we willen bereiken met Mothers for Mothers.”

Drenthe, Assen

2019
45.000,=

“’Het is een vriendschapskring waar moeders elkaar ontmoeten, naar elkaar luisteren, steunen en ideeën uitwisselen”, zegt projectmedewerker Yvonne Eggen. Aan het initiatief van Stichting Solidair Groningen & Drenthe doen voor het merendeel jonge moeders en aanstaande moeders mee. “Ze luisteren naar elkaar, geven elkaar aandacht en doen contacten op."

Aandacht

"De moeders hebben een heel verschillende achtergrond, het zijn vooral vrouwen die stuk voor stuk veel hebben meegemaakt. Wij geven ze een zetje zodat ze weer blij worden en zelfvertrouwen krijgen.”

Zelfvertrouwen

“Er kwam een keer een moeder binnen met een begeleidster. Ze zei dat ze niet kon meedoen aan bepaalde activiteiten omdat ze die niet kende. Inmiddels heeft ze zoveel zelfvertrouwen dat ze zelfstandig aan de slag gaat en haar begeleidster geen grote rol meer speelt.”

Warm hart

Eén keer per maand komen de vrouwen een ochtend bij elkaar. De vrijwillige kringleidsters zijn zelf ook moeder. “Dat is geen vereiste, wel handig. Het gaat er vooral om dat ze een warm hart hebben voor iedereen. Een van de leidsters heeft zelf ervaring met armoede. Als ervaringsdeskundige kan zij heel veel vertellen en dat is ook weer interessant voor de andere leidsters.”

Ontwikkelen

“Ik reageerde in eerste instantie ook op de vacature van kringleidster en werd toen als projectleider gevraagd. Wat mij aansprak is omgaan met moeders en hen laten groeien. Het is heel mooi om te zien hoe de moeders zich ontwikkelen.”

Isolement

Het project is begonnen in Hoogezand. “Daar is een moederkindhuis voor hele jonge moeders die tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Samen kwamen we op het idee om deze vriendschapskring op te richten om jonge moeders uit hun isolement te halen.”

Behoeftes

“Tijdens de eerste bijeenkomst hebben we aan de moeders gevraagd wat hun behoeftes en verwachtingen waren. We doen van alles met elkaar. Van samen ontbijten, knutselen tot schilderen. Een thema-ochtend ging een keer over me-time. Het is mooi dat de vrouwen tijdens het knutselen nergens meer aan denken, maar ondertussen toch over veel belangrijke dingen praten. Ze kunnen hun kinderen tot vier jaar meenemen. Er zijn twee crècheleidsters die voor hen zorgen. Bij ons is iedere bijeenkomst een feestje.”

Uitjes

“In de toekomst willen we ook nog met elkaar op pad. Er zijn allerlei ideeën voor uitjes geopperd. Het leukste is natuurlijk als we het kunnen regelen met de kinderen. Binnenkort begint er een vriendschapskring in Sidderburen. En hopelijk is er over niet al te lange tijd nog een locatie, in de buurt van Winschoten. Ik zie voor me dat we dan zo zijn gegroeid dat veel moeders hun weg naar ons weten te vinden.”

Het Oranje Fonds steunt het project sinds 2018 voor drie jaar. Het totaalbedrag van € 45.000,= is onder meer bestemd voor het trainen van de vrijwilligers, organiseren van bijeenkomsten, materialen, huur, personeelskosten en pr.

Meer informatie over Stichting Solidair Groningen & Drenthe.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte