“We slaan een brug tussen de cliënt en de hulpverlener. Onze zorgvrijwilligers gaan mee naar de huisarts of andere specialist. Ze steunen de patiënt zodat hij beter weet wat hem te wachten staat. Twee horen meer dan één”, vertelt zorgprofessional Jacqueline Dekker-de Vreese van Stichting Gezond Samenwerken.
Zorg en aandacht
“Er zijn heel veel mensen die zich niet kunnen uitdrukken of geen digitale kennis hebben. Onze vrijwilligers bieden de zorg en aandacht die artsen vaak door tijdsdruk niet kunnen geven.”
Duidelijkheid
“Als verpleegkundige heb ik vaak aan de kant van het bed gestaan en mensen verzorgd”, zegt”, verpleegkundige en vrijwilliger Ted. “Het geeft me veel voldoening om een stukje duidelijkheid te scheppen. Een paar extra oren helpt.”
Onzekerheid
Volgens Ted moet niemand alleen naar een specialist gaan. “Iedereen die een bezoek brengt aan een ziekenhuis of medisch specialist moet iemand meenemen die kan meeluisteren. Van tevoren kun je vragen bespreken. Na het gesprek kijk ik of de cliënt alles heeft begrepen. Dat voorkomt een hoop onzekerheid.”
Medische achtergrond
“Onze vrijwilligers hebben heel diverse achtergronden. Veel mensen hebben een medische achtergrond. We zijn ook geïnteresseerd in studenten verpleegkunde en medicijnen of mensen die met pensioen zijn”, licht Jacqueline toe.
Voorlichting
“Studenten zetten zich bijvoorbeeld in tijdens ons spreekuur. De ene keer zitten we in een wijkcentrum, de andere keer in de centrale bibliotheek. De cliënten kunnen hun hart luchten, praten over de zorg of hulp krijgen bij het invullen van bepaalde formulieren. Wij doen veel aan voorlichting, want een heleboel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is qua regelingen.”
Zorgmijders
“In de praktijk merken we dat er veel mensen komen die de taal niet vaardig zijn, maar ook zijn er zogenoemde zorgmijders. Dat kunnen ook mensen zijn die hoogopgeleid zijn. Ze zijn bang voor de zorg en vinden het fijn om hulp te krijgen. Verder zijn er ouderen die het fijn vinden als er iemand meegaat naar het ziekenhuis. Wij zijn er voor iedereen.”
Erkend
“Ik vind het mooi dat we mensen blij maken en hen verder helpen. We geven hen het gevoel dat ze ertoe doen. Soms voelen ze zich niet gezien of erkend. Wij zien hen wel. Uiteindelijk zijn we allemaal familie van elkaar.”
Tip
Volhouden. Dat is het advies van Jacqueline voor andere initiatiefnemers van sociale projecten. “Als je een aanvraag voor financiële steun wil indienen, moet je doorzetten met het invullen van het formulier. De aanhouder wint.”
Het Oranje Fonds steunt het project met € 3000,=. Dat geld ging naar het opzetten van het spreekuur.
Meer informatie over Stichting Gezond Samenwerken.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.