placeholder

‘We leren kinderen hun weg te vinden op internet’

“Op Curaçao heeft 40 procent van de kinderen geen internet, tablet, laptop of smartphone. Wij vinden dat alle kinderen de kans moeten krijgen om mee te doen.”

‘We leren kinderen hun weg te vinden op internet’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Willemstad
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
32.000,=

“Dankzij het project Nos ta Konektá krijgen jongeren tussen de 12 en 17 jaar een jaar lang een laptop mee naar huis. In de buurt hebben we WiFi-spots geplaatst zodat ze ook thuis internet hebben. Elke twee weken krijgen ze les. Ze leren vooral hun weg vinden op internet. We laten ze dingen opzoeken, bijvoorbeeld via Google Streetview. Zo zien ze dat de wereld veel groter is dan alleen Curaçao”, vertelt bedenker Ace Suares.

Toekomst

Door de computervaardigheden van jongeren uit achterstandswijken te verbeteren, zijn ze beter voorbereid op hun vervolgstudie en toekomst. “Ik voel me een stuk zekerder door de lessen”, zegt Mary-Ann (18). “Ik vond het programma heel goed. Naast leren werken met computers, leer je ook hoe je jezelf moet presenteren en samenwerken met kinderen van verschillende leeftijden.”

Handomdraai

“Kinderen kunnen door internet de wereld tot zich nemen. Via YouTube kunnen ze allerlei vaardigheden leren”, gaat Ace verder. “Digitale vaardigheden zijn heel belangrijk", beaamt ook ex-schooldirecteur en voorzitter Bentley Leonora van Stichting Curaçao Open. “Vroeger wisten deze kinderen weinig tot niets, maar door deze lessen zoeken ze in een handomdraai op internet iets op. Dat is mooi om te zien.”

Mediawijsheid

De kinderen krijgen niet alleen inzicht in de mogelijkheden van internet, maar ook lessen over fotografie en mediawijsheid. “Mediawijsheid is heel belangrijk. Je kunt ze nooit helemaal behoeden, maar we leren ze wel hoe ze zichzelf kunnen beschermen”, zegt Ace. Mary-Ann vond het de leukste les. “We denken vaak niet aan de gevolgen van slechte dingen die we via media doen. Sommige dingen kunnen consequenties hebben, bijvoorbeeld voor je toekomstige baan.”

Mening

“Ook vond ik het leuk dat we tijdens de lessen de mogelijkheid kregen om onze mening te uiten. Hier op Curaçao geven de meeste kinderen hun mening niet wanneer iets aan hen wordt gevraagd. Bij dit project kon iedereen gewoon zeggen wat ze wel of niet leuk vonden.” 

Digitaal rijbewijs

Bentley hoopt dat de regering het project overneemt en dat het op alle scholen komt. “Dan krijgen alle kinderen op een bepaalde leeftijd een digitaal rijbewijs en zijn ze voorbereid op de toekomst.” Ace voegt toe dat er iets moet gebeuren op het gebied van onderwijs op Curaçao. “We lopen zo ver achter. Dit soort projecten lossen het maar voor een paar kinderen op. Het is helaas slechts een druppel op een gloeiende plaat. Maar gelukkig hebben we in ieder geval een aantal kinderen kunnen helpen.”

Tip

“Al onze projecten zijn gelukt door meerdere fondsen aan te schrijven, denk dus aan cofinanciering”, adviseert Ace aan initiatiefnemers die ook steun willen aanvragen voor een project. “Als er eentje meewerkt, dan is er draagkracht en de kans groter dat een ander fonds ook meedoet.” 

Het Oranje Fonds steunde het tweede projectjaar met € 32.000,=.  

Meer informatie over Nos ta Konektá.
Lees ook over andere gesteunde intitiatieven.

Foto: Magno Polonius