placeholder

‘We helpen Eritrese jongeren hier hun plek te vinden’

“Vluchtelingenjongeren uit Eritrea worden verzocht in ons land mee te draaien, maar ze komen uit een totaal ander land. Wij helpen hen met het vinden van hun plekje in de Nederlandse samenleving.”

‘We helpen Eritrese jongeren hier hun plek te vinden’
Bekijk op de kaart
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
95.000,=

"Heft In Eigen Handen is een integratieproject voor jonge Eritrese statushouders waarbij we werken aan het vergroten van hun zelfredzaamheid en participatie”, vertelt projectleider Irene van den Tillaart van Stichting VluchtelingenWerk Zuid-Nederland. “We hebben eerder gezien dat sommige immigranten moeilijk integreren en dat willen we met deze groep voorkomen.” 

Juist Eritrese jongeren hebben volgens Irene een helpende hand nodig. “Ze komen uit een land met een totaal anders georganiseerde samenleving. Daar draait het om samenredzaamheid in plaats van zelfredzaamheid. Bovendien is de Eritrese gemeenschap heel gesloten. Daardoor verloopt de integratie moeizaam.” 

Training

Het project, dat nog moet beginnen, richt zich op jongeren tussen de 18 en 23 jaar. “Vluchtelingen krijgen vaak tot hun achttiende begeleiding. Daarna worden ze geacht op eigen benen te staan en zelfredzaam te zijn. We hopen dat deze jongeren door onze training nadenken over hun toekomst hier in Nederland en onze maatschappij beter begrijpen. We willen dat ze onderdeel worden van onze samenleving.” 

Beslissen

Volgens Irene zijn de verschillen tussen de landen enorm. “In het land van herkomst draait het om het grote doel. Er wordt van alles voor hen bepaald. Er wordt niet van mensen verwacht dat ze aangeven wat ze zelf willen. Onze samenleving is juist heel individualistisch en je kunt zelf overal over beslissen. En dat zijn ze niet gewend”, legt Irene uit. 

Toekomst

“Een grote groep heeft bijvoorbeeld problemen met het volgen van een opleiding. Dat is helemaal nieuw voor ze. Maar om een opleiding vol te kunnen houden moet je wel weten wat je leuk vindt om te doen. Als je dat niet weet, is het moeilijk om de studie af te ronden en een baan te vinden. Zonder baan hou je je niet staande. Daarom is het zo belangrijk dat ze nadenken over hun eigen toekomst.”

Maatje

Tijdens de training maken de jongeren dan ook een toekomstplan. “Ze brengen hun competenties in beeld en denken na over wat ze willen.” De training wordt gegeven door een trainer met een Eritrese achtergrond. “Daarnaast worden de jongeren gekoppeld aan een maatje. Die kijkt of hij kan helpen met het ontwikkelen van een competentie, het vinden van een stageplek of een bijbaantje. Dat is afhankelijk van de wensen van de jongere.”

Studenten

De maatjes zijn vrijwilligers. “Het liefst willen we de deelnemers koppelen aan andere jongeren, zoals studenten. Mensen van dezelfde leeftijd begrijpen elkaar beter omdat ze in dezelfde levensfase zitten.” 

Prestatie

“Het project duurt in eerste instantie drie jaar. We willen jaarlijks veertig jongeren trainen. Over drie jaar hoop ik dat de eerste lichting een reguliere opleiding volgt of een bijbaan heeft. Misschien werken ze al. Maar een idee hebben wat ze in Nederland willen doen is ook al een mooie prestatie.” 

Tip

Irene heeft een tip voor andere initiatiefnemers die een aanvraag willen doen voor financiële steun. “Laat zien waarin jouw project zich onderscheidt van andere projecten. Hoe draagt het bij aan een mooie Nederlandse samenleving?”

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met een totaalbedrag van € 95.000,=. Dat geld is onder meer bedoeld voor het opzetten van het project, personeelskosten en organiseren van bijeenkomsten.

Meer informatie over Stichting VluchtelingenWerk Zuid-Nederland.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven