placeholder

Triple ThreaT: ‘Door Triple ThreaT wil ik een voorbeeld zijn voor andere jongeren’

Voor Elias (23) voelt Triple ThreaT niet als een project dat zich richt op jongeren uit zogenoemde achterstandsbuurten. “We zijn een familie. Ik leid activiteiten, maar als ik thuis ben gedraag ik me nog steeds als een rolmodel. Het werkt door in alles wat ik doe. Het is een levensstijl.”

Locatie:
Haarlem

Ooit begon Triple ThreaT als een jongereninitiatief in Schalkwijk in Haarlem. “Gratis activiteiten organiseren voor jongeren in de wijk om een positief geluid te laten horen. Op zondag jongeren de kans geven te basketballen en dansworkshops te volgen, omdat er weinig te doen was in de wijk. Ook was er veel negatieve berichtgeving. Initiatiefnemer Okrah wilde dat aanpakken door iets tofs voor ze te doen. Naarmate de jaren vorderden, sloten meer mensen zich aan. Ze bleven hangen en wilden helpen. Ook ik wilde iets doen voor de wijk.”

"Triple ThreaT hoort bij mij. Ik blijf voor altijd onderdeel van deze familie"
Elias
Triple ThreaT

De initiatiefnemers hebben nooit het idee gehad dat het jongereninitiatief zou uitgroeien tot wat het nu is: een positieve plek waar jongeren worden omringd door rolmodellen, waarbij zij de kans krijgen hun volledige potentie te benutten. Elias: “Jongeren in deze wijk missen mensen tegen wie ze kunnen opkijken. Door sport, cultuur en lifestyle in te zetten als middel, helpen wij hen op hun pad naar zelfredzaamheid.” Het aanbod voor de kinderen en jongeren tussen 6 en 21 jaar is divers. Niet alleen meer basketbal en dans, maar ook huiswerkbegeleiding, stages en hulp bij het zoeken naar een baan.

Een kans iets met talent te doen

Elias deed op zijn elfde voor het eerst mee. Hij kreeg steeds meer verantwoordelijkheden. “Dat is onze kracht. Jongeren krijgen hier vertrouwen, erkenning en verantwoordelijkheden. Ze krijgen de kans iets met hun talenten te doen. Ik had in die tijd best veel problemen op school. Er werd niet gekeken naar mijn kwaliteiten. Het was een heel gek gevoel dat ik hier opeens leiding mocht geven aan een groep. Dat deed me goed en gaf me zelfvertrouwen.”

Hij geeft nu zelf basketbaltraining. “Met zo’n les kun je de jongeren ook structuur en discipline bijbrengen. Hoe werk je samen? Hoe ga je om met teleurstellingen? Persoonlijke aandacht en begeleiding. Daar gaat het om.” Inmiddels zit hij ook in het bestuur. Elias had nooit gedacht dat het zo zou lopen. “Maar ik ben daar heel dankbaar voor. Triple ThreaT hoort bij mij. Ik blijf voor altijd onderdeel van deze familie.”

Ook Yasmila (20) kan zich geen leven zonder Triple ThreaT voorstellen. Ze was elf toen ze kwam basketballen. “Het was meer dan dat. Basketbal was het middel om in contact te komen met de anderen. Er werd mij gevraagd wat er nog miste. De drempel voor meiden lag toen nog hoog. Samen met een vriendin begon ik met het organiseren van meidenactiviteiten. En nu geef ik het stokje weer door aan ‘the next generation’.”

"Hier zagen ze mijn schreeuwerige enthousiasme als kracht. Dat gaf mij echt een goed gevoel"
Yasmila
Triple ThreaT

“Het was tof dat ik zomaar verantwoordelijkheid kreeg. Mijn schreeuwerige enthousiasme werd altijd als iets negatiefs gezien, maar hier zagen ze het als mijn kracht. Dat gaf mij echt een goed gevoel. Inmiddels voelt het hier als mijn tweede huis. De steun en support zorgt er ook voor dat ik op school mijn best wil blijven doen. Daarnaast wil ik een voorbeeld zijn voor de andere meiden.”

Elias: “Ja, ik wil ook voor de anderen klaarstaan en ertoe doen. Dat hebben ze voor mij ook gedaan.” Yasmila: “Ik denk dat dat ons verbindt. We beleven het allemaal op dezelfde manier. Als een van de jongeren mij in mijn vrije tijd belt, dan wil ik helpen. Door de aandacht en liefde die we geven maken we het verschil. We zijn allemaal heel erg betrokken. Ik zit nu ook in het junior bestuur. Een van de belangrijkste dingen vind ik het familiegevoel en de verbinding behouden en bewaken.”

Dromen realiseren

Elias: “Het is belangrijk om iemand te hebben die je vertrouwt, je kwaliteiten benoemt en je helpt je dromen te realiseren. Ze kunnen met ons ook over zaken praten die ze liever niet met hun ouders delen. Ik ben blij dat ik dan iets kan betekenen. Sowieso heeft iedereen een kans nodig om hun volledige potentie te benutten. De jongeren in onze buurt hebben die kans niet altijd. Dat kan komen door de thuissituatie, maar ook omdat ze niet weten wat er allemaal mogelijk is. Ze weten niet wat ze kunnen bereiken. Wij laten ze zien dat je zelf een keuze kan maken om een leven succesvol in te richten.” Yasmila: “En er gewoon voor ze zijn doet al zoveel.”

De nominatie voor de Appeltjes van Oranje brengt heel wat teweeg in Haarlem. Yasmila: “Niet alleen bij ons, maar ook bij de jongeren. Iedereen voelt dat we trots mogen zijn. We doen dit niet alleen, we doen dit met z’n allen. Iedereen leeft met elkaar mee.” Elias: “Het is ook niet niks. Het is een stukje erkenning voor het harde werk dat we doen. Het is echt fijn om te weten dat anderen zien dat je impact maakt. Het Oranje Fonds biedt ons ook de kans om nóg meer impact te maken op de jongeren die we bereiken. Door de financiële steun kunnen we onze plannen uitvoeren.” Yasmila: “Het fonds biedt ons én de jongeren de kans om te groeien.”


Zo doet Triple ThreaT ertoe voor jongeren
Triple ThreaT is een plek met een warm sociaal vangnet en rolmodellen die klaarstaan voor jongeren uit zogenoemde achterstandsbuurten. De Triple ThreaT familie helpt hen hun talenten te ontdekken en in te zetten.

 

Lees de verhalen van alle genomineerden

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor Triple ThreaT

Door het Oranje Fonds kan Triple ThreaT nog meer jongeren bereiken en nog meer impact maken. De financiële steun laat plannen werkelijkheid worden. Daardoor krijgt Triple Threat de kans om te groeien.