“Wij bieden dit project aan voor mensen die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt”, vertelt Nannette Sibinga van Venzo. Het ‘Opstapje naar vrijwilligerswerk’ duurt drie maanden. “De eerste fase gaat over zelfexploratie. Daarin krijgen deelnemers training om erachter te komen wat voor soort werk ze willen doen, wat ze kunnen en waar ze graag hun energie in willen steken. In fase twee bouwen ze hierop verder. Ze leren over samenwerken, terugkoppeling en grenzen aangeven. Die vaardigheden kunnen ze daarna inzetten in het werkveld waar ze als vrijwilliger terechtkomen.”
Hoe ga je om met klanten?
Het vrijwilligerswerkveld is erg gevarieerd. Deelnemers komen terecht in de zorg, kunst en cultuur, sport, media en jeugdwerk. “Het is vooral praktisch en ondersteunend werk. Bijvoorbeeld thee serveren of een spelletje spelen op de ouderenafdeling in een verpleeghuis. Sommige deelnemers hebben als gastvrouw gewerkt bij het Bijlmerparktheater tijdens voorstellingen. Dan hebben we het over: hoe presenteer je jezelf, wat zijn gewenste omgangsvormen? Hoe ga je bijvoorbeeld om met een klant die niet zo vriendelijk is?”
Venzo koos bewust voor een intensieve training, omdat de doelgroep kwetsbaar is en vaak lange tijd uit de running is geweest. “Deze mensen hebben vaak diverse problemen en nemen al een tijd nauwelijks meer deel aan de samenleving. Ze hebben gezondheidsklachten of hebben traumatische gebeurtenissen meegemaakt. Soms hebben ze 10 tot 20 jaar niet meer gewerkt. Het heeft tijd nodig om hun vertrouwen te winnen. Met de juiste methodiek en een goede trainer zien wij dat deelnemers ver kunnen komen.”
Meer zelfvertrouwen
Door de vrij intensieve training van een paar uur per week, ziet Nannette de deelnemers groeien. “We horen vaak terug dat ze meer zelfvertrouwen krijgen. Veel mensen die een tijd lang niet meer meedoen in de maatschappij, twijfelen aan zichzelf. Dit programma biedt deelnemers weer perspectief. Ze zien weer mogelijkheden en voelen dat ze er toe doen. Bovendien breiden ze hun netwerk uit omdat ze andere deelnemers ontmoeten. Dat is minstens zo waardevol omdat bij deze doelgroep een grotere kans is dat ze in een sociaal isolement zitten.”
De doelgroep komt vaak niet automatisch bij Venzo uit. “We hebben goed contact met klantenmanagers van Werk, Participatie en Inkomen van de gemeente Amsterdam. Zij melden zich met potentieel geschikte deelnemers. Via-via bereiken wij ook deelnemers en via live ontmoetingen in het buurthuis of op bijeenkomsten. Wij doen vervolgens een vrij uitvoerige intake. We leggen uit wat we doen, waar we voor staan en bespreken hun verwachtingen. Het is belangrijk dat er wel enige bereidheid is. Als we merken dat iemand gestuurd is en verder heel weinig zin heeft, heeft het geen zin om dit traject in te gaan.”
Weer van start
In maart 2020 stonden de nieuwe deelnemers klaar in de startblokken, maar vanwege corona moest de cursus helaas worden opgeschort. “We moesten in een keer alle activiteiten staken en maar afwachten hoe het zich verder zou ontwikkelen. We waren wel een beetje bezorgd of we het traject überhaupt nog konden aanbieden. Nu hebben we er vertrouwen in dat we in september weer van start kunnen gaan.”