placeholder

HandicapNL: ga met de tijd mee als je met jongeren werkt

Jongeren met een beperking willen, net als ieder ander, een normaal leven leiden met vrienden. “Wij streven naar een wereld waarin het heel normaal is om vrienden te zijn met iemand die net even anders is.”

Naam van organisatie:
[Buddies] van Handicap NL
Jaar van toekenning:
2024
Locatie:
Nederland
Doelgroepen:
Jongeren (vanaf 15 jaar)
Toegekend bedrag:
-

“We koppelen jongeren tussen de 16 en 35 jaar mét en zónder beperking aan elkaar. Op het moment dat mensen zijn gekoppeld is er geen verschil meer. Ze zijn zichzelf en niet hun handicap. Even niet uitleggen wat ze hebben of waar mensen rekening moeten houden. Maar gewoon leuke dingen doen.” 

Nanne is Programma Coördinator [Buddies] van HandicapNL. “We zetten ons in voor mensen met een handicap zodat ze een normaal leven kunnen leiden. We helpen onder meer op het gebied van liefde, vriendschap, toegankelijke recreatie en zingeving. Met [Buddies] willen we eenzaamheid onder jongeren tegengaan. We merken wel dat het voor jongeren met een fysieke beperking best een drempel is om zich aan te melden. Geef maar eens aan dat je eenzaam bent … Uiteindelijk zijn ze wel blij. Ze bloeien op en hebben het gevoel dat ze er weer toe doen, omdat iemand tijd voor hen vrijmaakt. Ze beseffen dat ze er ook mogen zijn.”

Jongeren zijn erg betrokken 

De organisatie koppelt leeftijdsgenootjes met dezelfde interesses en levensvisie in de hoop dat er een vriendschap ontstaat. Ze doen activiteiten die ze allebei leuk vinden. “Samen lekker erop uit, naar de stad, even een terras of bioscoopje pakken. We hopen dat ze elkaar meenemen in elkaars leven, ook in hun vriendengroep. En dat gebeurt regelmatig. Ik ken een jongen met een licht verstandelijke beperking die eerst niet wilde sporten en door zijn buddy is gaan voetballen. Hij is helemaal opgenomen in zijn vriendengroep. En een vrijwilliger die op kamers woonde in een studentenhuis ging verhuizen. Bij hem kwam altijd een jongen met een licht verstandelijke beperking langs. Dat hoefde niet te stoppen, vonden zijn studiegenoten. Ze boden aan zijn buddy te worden. Daar doe je het voor.” 

Want jongeren willen zich inzetten. “Ze weten ons te vinden en zijn erg betrokken. Ook krijgen we een hoop aanmeldingen via Maatjesgezocht.nl van het Oranje Fonds. Overigens zijn we genomineerd geweest voor een Appeltje van Oranje. Dat was heel leuk. We hebben niet gewonnen, maar het was echt een blijk van waardering van ons werk.” 

“Het mooiste aan dit vriendenproject is dat het draait om maatwerk. Soms moeten mensen even wachten, maar als we de juiste match hebben dan zie je ze opbloeien. Ze worden zelfverzekerder en hebben meer plezier. Als je dan een appje of foto krijgt, word ik helemaal blij.” Er zijn ook mensen met een beperking die zich aanmelden als vrijwilliger. “Bij één koppel heeft een jongen ernstig hersenletsel (NAH) en is de ander chronisch ziek. Het verschil om zich aan te melden als iemand met een beperking die vriendschap zoekt of als vrijwilliger was er voor hen niet. Zij zijn nu goede vrienden.” 

"Door het werken met jongeren hebben we geleerd het makkelijk te houden. Zo doen we alles via WhatsApp. "
Nanne
Programma coördinator

De koppels trekken minstens een jaar met elkaar op. “Dat klinkt heftig, maar het vliegt zo voorbij. We verwachten ook niet dat ze elke week afspreken. Ze kunnen alles zelf bepalen. Als je werkt met jongeren is het sowieso handig als er een begin-en eindpunt is. En ga mee met de tijd. Wees actief op social media en spreek hun taal. We hebben ook geleerd het makkelijk te houden. Zo doen we alles via WhatsApp. Het belangrijkste is dat je dingen uitprobeert, want jongeren willen echt wel. En wees open, eerlijk en transparant. Als bij ons iets langer duurt, dan zeggen we het gewoon.” 

In heel Nederland zijn er nu 600 koppels. “We hopen dat we ooit niet meer nodig zijn en mensen met een beperking gewoon vrienden zijn met mensen zonder beperking.”  

Maatjes koppelen

Ben je voor jouw maatjesproject op zoek naar maatjes? Via ons platform maatjesgezocht.nl kan je nieuwe vrijwilligers voor jouw project vinden. Meld jouw project hier aan!