placeholder

Elk kind verdient een ‘tante Teuntje’

In haar jeugd werd ze vaak opgevangen door ‘tante’ Teuntje, een kennis van haar moeder die om de hoek woonde. De aandacht van tante Teuntje blijkt later de wortels van Steunouder Nederland, de stichting die Maria Wassink in 2012 opricht.

Naam van organisatie:
Steunouder Nederland
Jaar van toekenning:
2025
Locatie:
Gouda
Doelgroepen:
Ouders/opvoeders,
Kinderen ( tot 15 jaar),
Toegekend bedrag:
-

“De gezelligheid bij tante Teuntje, het daar gewoon mogen zijn, de aandacht, de andere kinderen die er waren en het glaasje limonade deden het. Voor mijn moeder was het een moment van rust omdat zij even de zorg kon delen met iemand waar zij volledig vertrouwen in had.” Een steunouder is dan ook een vrijwilliger die regelmatig een kind opvangt. De ouders hebben daardoor even tijd voor zichzelf. Tijdens de coronacrisis gaan de steunouders gewoon door, in een andere vorm weliswaar." 

Lokale aanpak

Tante Teuntjes zijn nog steeds nodig, misschien zelfs wel meer. “Vanzelfsprekende contacten in de buurt zijn niet meer zo vanzelfsprekend. Sommige mensen, hoe eenzaam en geïsoleerd ook, durven geen hulp te vragen. Ouders die behoefte hebben aan steun, bijvoorbeeld omdat ze zelf de gezinssituatie niet goed aan kunnen of een zorgintensief kind hebben, durven uit schaamte niet altijd op hun eigen netwerk terug te vallen. Dat kan ontzettend stressvol zijn. Wij merken dat als er een steunouder is gevonden, dat voor veel mensen zo bijzonder is. Het feit dat iemand dit voor jou wil doen, is een cadeautje.”

"Door de bijdrage konden we dit programma promoten. Met advertenties, persberichten en billboards tuigden we gelijk een wervingscampagne op."
Maria Wassink
Initiatiefneemster

Steunouder Nederland werkt nauw samen met 21 gemeentes. “Wij enthousiasmeren welzijns- en vrijwilligersorganisaties om de werkwijze Steunouder uit te voeren. Onze filosofie: lokaal weet je het beste hoe de hazen lopen.” Dat kan even duren en het is een grote uitdaging om gemeentes aan de organisaties te verbinden, maar als het eenmaal loopt, staat het vaak als een huis. “Het eerste jaar zijn we vooral aan het opzetten en het tweede jaar implementeren we. Daarna is het vaak helemaal ingebed. De lokale organisaties steunen de steun- en vraagouders. Wij van Steunouder Nederland steunen dan weer de coördinatoren binnen die organisaties, met coaching, pr en trainingen.”

Dankzij het Oranje Fonds Groeiprogramma kon de organisatie groeien en een professionaliseringsslag maken. “We hebben de toekenning gebruikt voor acquisitieactiviteiten, het digitaliseren en beveiligen van intranet, om alles juridisch op orde te maken en voor het aantrekken van trainers.”

Steunouder Light

Aan het begin van de coronacrisis werd de acute coronahulp die het Oranje Fonds bood ‘Steunouder Light’ in het leven geroepen. “Door de bijdrage konden we dit programma promoten. Met advertenties, persberichten en billboards tuigden we gelijk een wervingscampagne op. Het mes snijdt aan twee kanten! Het project speelde actief in op de coronacrisis. “

Op een gegeven moment konden kinderen niet meer fysiek bij een ander gezin verblijven met als gevolg dat gezinnen overbelast raakten. Ze zaten op elkaar gepakt in een flatje, driehoog. Tegelijkertijd waren er zoveel mensen die graag iets voor een ander wilden doen. Met Steunouder Light kunnen vrijwillige steunouders via beeldbellen een uurtje voorlezen, bij huiswerk helpen of gewoon even kletsen. Dat werkt voor beide partijen goed en het is een effectieve manier van vrijwilligers werven.”

Positieve aandacht

Inmiddels zien de kinderen en steunouders elkaar gelukkig ook weer in het echt, bijvoorbeeld in het park of de speeltuin. Een opluchting voor de organisatie. “Onze missie is mensen verbinden, corona staat daar haaks op. Daar hebben wij veel last van gehad.”

Beperkingen of niet, de komende tijd gaat de organisatie door met het werven van gemeentes en het maken van (online) matches tussen steun- en vraagouders. “In de loop van mijn leven heb ik vaak ervaren hoe kinderen kunnen opleven met persoonlijke positieve aandacht van iemand die dat extraatje kan geven. Ik gun ieder kind een tante Teuntje.”