placeholder

Bij Warm Rotterdam zijn ervaringsdeskundigen onze collega’s

Iedereen kan in de schulden raken, maar niet iedereen beseft dat. Vaak denken mensen dat armoede iemands eigen schuld is. Warm Rotterdam weet wel beter. “Wij zetten ons in om de bewustwording over armoede te vergroten en met elkaar aan te pakken.” Voor die inzet voor sociaal burgerschap ontvangt de organisatie de Helffer Kootkar prijs. “Dat is een enorme waardering voor ons werk.”  

Naam van organisatie:
Warm Rotterdam
Jaar van toekenning:
2025
Locatie:
Rotterdam
Doelgroepen:
Kwetsbare volwassenen,
Gezinnen,
Toegekend bedrag:
75.000,=

In de strijd tegen armoede brengt de organisatie mensen, goede ideeën en organisaties die armoede verminderen samen. “We willen de situatie van Rotterdammers die in armoede leven of schulden hebben verbeteren. Dat doen we door duurzame oplossingen te bedenken met de stad, ervaringsdeskundigen en partners”, vertelt directeur Annemarieke. “Eigenlijk slaan we een brug tussen bedrijven, politiek en de Rotterdamse burgers. Wij geloven in een inclusieve samenleving waarin iedereen telt én iedereen mee doet.” 

De ervaringsdeskundigen zijn Warme Meedenkers: vrijwilligers die weten hoe het is om in armoede te leven. “Ze zijn onze collega’s. De waarde van hun kennis is net zo belangrijk als die van ons. Die verschillende perspectieven zorgen ervoor dat we impact hebben. Dát maakt Warm Rotterdam onderscheidend.” Projectleider Marsha organiseert de pool van ervaringsdeskundigen en haalt met hen signalen uit de stad op. “Wij praten niet over mensen in armoede, maar mét mensen in armoede. Zonder hen kunnen we niet bestaan. Annemarieke en ik weten niet hoe het is om in armoede te leven. De ervaringsdeskundigen delen hun verhaal. Met ons, maar ook met partijen die een vuist willen maken tegen armoede. Wij organiseren spreekuren voor instanties, bedrijven en politieke partijen die meer willen weten over wat leven in armoede betekent en waar bewoners tegen aanlopen in het systeem.” 

Niet lullen, maar poetsen 

Annemarieke: “We laten ons adviseren door een groot netwerk van informele organisaties in de stad dat van grote betekenis is voor mensen in armoede. En zo versterken we onze kennis om uiteindelijk zoveel mogelijk draagvlak te creëren. Als een partij bij ons komt met een vraag, dan kijken we samen wat we kunnen doen. Wij tonen daadkracht en urgentie, want er gebeurt te weinig. We zijn er niet voor de bühne.” Marsha: “We luisteren niet alleen, maar ondernemen ook actie. Niet lullen, maar poetsen.” 

Volgens Annemarieke komen er steeds meer instanties met vragen om kennis en uitwisseling naar Warm Rotterdam toe. “Er lijkt meer openheid te zijn over armoede. In ons land zijn er 2 miljoen mensen met financiële problemen.” De vrijwilligers dragen bij aan die openheid. “Dat waardeer ik zo aan hen”, vertelt Marsha. “Ze zijn heel erg bereid hun persoonlijke verhalen te delen. Dat is zo waardevol. Ik was in het begin zelf best terughoudend. Soms voelde het zo intiem, maar ze willen zelf hun verhaal kwijt. Om de relatie gelijkwaardiger te maken, ben ik zelf ook meer gaan delen. Ik vind dat je daarin tegemoet moet komen zodat je elkaar beter begrijpt.” 

De ervaringsdeskundigen komen iedere maand bijeen met de Warme adviesraad. “Voor ons overleg eten we met elkaar. Dat is altijd gezellig. Het is belangrijk om een plek te bieden waar ze zich veilig voelen. Daar hoort persoonlijk contact bij. En we nemen al onze vrijwilligers serieus. We luisteren en zij weten dat we iets doen met de kennis die ze met ons delen.” 

"De Helffer Kootkar prijs is ook een erkenning voor sociaal burgerschap, want mensen in armoede en schulden hoor en zie je vaak niet. "
Annemarieke
Directeur Warm Rotterdam

Mensen in armoede doen ertoe 

Annemarieke is trots dat de organisatie de Helffer Kootkar prijs heeft gewonnen. “Het is zo mooi dat het Oranje Fonds precies ziet wat we doen. We bundelen ervaringsdeskundigheid en mobiliseren en agenderen de kennis op verschillende niveaus: van de politiek, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en Rotterdamse burgers. Zo staat het in het juryrapport. De prijs is ook een erkenning voor sociaal burgerschap, want mensen in armoede en schulden hoor en zie je vaak niet. Doordat het Oranje Fonds dit erkent, draagt het eraan bij dat mensen in armoede en met schulden ertoe doen. Mijn persoonlijk en werkzame leven is door werken bij Warm Rotterdam en met ervaringsdeskundigen enorm verrijkt.” Marsha: “Samen willen we van arm naar warm en veranderingen brengen in de koude samenleving waarin we nu zitten. Samen maken we van Rotterdam een warme stad.”