“Heb je even”, glimlacht Ton Valckx, voorzitter van Locals4Locals Gemert en van de Stichting Leergeld Gemert e.o. op de vraag hoe ze aan een eigen pand zijn gekomen. Valckx is een aanpakker. Dus toen hij van Stichting Kledingbank Gemert, waarmee zijn Stichting Leergeld al jaren een nauwe samenwerking heeft, hoorde dat ze wederom hun biezen moesten pakken leek het Valckx tijd voor wat meer stabiliteit. “De Kledingbank bestaat al acht jaar en heeft een belangrijke functie binnen onze gemeente, meer dan tweehonderd gezinnen maken er gebruik van. De handicap was dat ze - als het om ruimte ging - overgeleverd waren aan de goodwill van anderen. Een gemeentesubsidie voor het huren van een eigen pand was er niet. Heel jammer.”
Tijd voor actie dus. “Met een aantal gelijkgestemden zijn we bij elkaar gaan zitten om te kijken of en hoe het mogelijk is een eigen pand te huren. Uiteindelijk kwamen we tot een verdienmodel waarbij we zelf kleding inzamelen voor de Kledingbank. Een deel van die kleding kan per kilo worden doorverkocht. Daarnaast is er geld te verdienen met het inzamelen en doorverkopen van frituurvet. Afval is business!” In het pand zou verder een winkeltje komen met vintage kleding dat voor iedereen toegankelijk is. Alle resultaten werden in een infographic verwerkt die is aangeboden aan de gemeente Gemert-Bakel.
Gedurfde zet
Maar afwachten was geen optie, want de dames van de Kledingbank stonden al bijna op straat. “We zijn uiteindelijk in het avontuur gestapt en hebben - zonder een ‘go’ van de gemeente – een pand gehuurd. We hebben elkaar daarbij even diep in de ogen gekeken en een lijstje gemaakt van de kosten. Met daarbij een lijstje wie voor welke maand de kosten op zich zou nemen. Via de betrokken stichtingen kon er hier en daar nog wat subsidie aangevraagd worden. En ook binnen de gemeente zelf waren er helpende handen.”
Lokale ondernemers boden bouw- en verfmateriaal aan en de Rotaryclub heeft geholpen met schilderen. De subsidie van het Oranje Fonds werd ingezet voor een doek aan de buitenzijde van het gebouw, een televisiescherm in de vergaderruimte en een ladderlift met ombouw. Valckx: “Het sorteren van de kleding gebeurt op de eerste verdieping, dus wat elektrische hulp was welkom voor de dames.”
Sinds 1 januari 2021 heeft Locals4Locals Gemert officieel toestemming van de gemeente Gemert-Bakel om kleding in te zamelen. En is er daarmee dus ook zicht op inkomsten. “De grootste uitdaging nu is de organisatie van de kledinginzameling regelen. Het moet goed gaan lopen; wat worden de ophaaldagen? Hoe vaak gaan we de bakken legen? We willen wel een goed figuur slaan naar de gemeente en de inwoners.”
Dromen
Dromen zijn er nog genoeg. “Het pand moet echt een sociaal ontmoetingsgebouw worden, niet alleen gericht op armoede. Beneden in de garage willen we een fietsenwerkplaats van Stichting Leergeld. Ook willen we ruimtes aanbieden als vergaderlocatie.” Voor nu is het nog even de lockdown uitzitten. “We startten begin maart en na een paar dagen kwam de eerste lockdown. Sindsdien zijn we maar heel kort opengegaan.”
Had Valckx het – met de kennis van nu – anders willen aanpakken? “We hebben ons geweldig verkeken op de duur van besluitvorming bij de gemeente. Het is mooi dat we met elkaar tot oplossingen zijn gekomen, maar het leverde ook veel (geld)stress op.” Dat is dan ook een tip die Valckx wil meegegeven aan andere sociaal ondernemers: “Houd rekening met vertraging in het proces bij de gemeente, zelfs als de eerste gesprekken positief zijn. En verzamel enthousiaste mensen om je heen, met een tomeloos doorzettingsvermogen en vertrouwen.”