‘Samen bereik je veel meer’

‘Samen bereik je veel meer’

“We bezorgen binnenkort een paar ouderen de avond van hun leven. Ze willen graag met een limousine naar een optreden van een artiest. Verschillende lokale ondernemers slaan de handen ineen om dat voor elkaar te krijgen.”

Drenthe, Hoogeveen

2018
30.000,=

Ruth Munster zit als vrijwilliger in de matchgroep van de Hoogeveense Uitdaging. “We brengen vraag en aanbod bij elkaar. We matchen maatschappelijk betrokken ondernemers met verenigingen en stichtingen die een hulpvraag hebben. Die vraag kan van alles zijn, van laptops, meubilair tot advies van een professional.”

Landelijk

“Het mooie aan de Uitdaging is dat je het met elkaar doet. Daarnaast is het een concept dat zichzelf al heeft bewezen en landelijk plaatsvindt”, vult bestuurslid Henriëtte Waaijenberg aan. “Inmiddels hebben we al heel wat matches gemaakt, maar we willen doorgroeien. Gelukkig leeft het steeds meer. Als ondernemers het concept begrijpen, dan willen ze graag helpen.”

Workshops

In het eerste jaar waren ze dan ook vooral bezig met uitleggen wat de Hoogeveense Uitdaging is. “We geven workshops waarin we vertellen wat we doen. We merken namelijk dat mensen denken dat ze bij ons geld kunnen krijgen. Maar het gaat juist om spullen en diensten. We laten zien dat ze op een andere manier moeten denken. Waarvoor hebben ze geld nodig? Wat is de vraag? En hoe kan je elkaar helpen?”

Scholieren

Zo hebben scholieren de bewoners van een zorgcentrum blij gemaakt. “De bewoners doen graag een spel, een soort sjoelen met balletjes. Maar er was maar één zo’n bak. Het zorgcentrum vroeg of wij niet twintig van die spellen konden regelen”, vertelt Ruth. “Een school heeft uiteindelijk een lespakket gemaakt waarbij scholieren aan de slag gingen. Een lokale houthandel sponsorde het hout. Toen de leerlingen de spellen naar de ouderen brachten werd het ook nog een gezellige dag.”

Founder

“Dit laat zien dat je samen veel meer bereikt”, zegt Henriëtte. Ze is zelf ook een van de ondernemers die zich belangeloos inzet. “Ik wilde met mijn bedrijf meer doen voor de samenleving dan alleen geld geven aan een vereniging. Als founder kunnen we alle verenigingen en stichtingen helpen. Heel het team, onder wie Ruth, was gelijk enthousiast. Nu zijn we niet alleen het uitzendbureau maar ook die dames die van alles doen voor de Hoogeveense Uitdaging.”

Beursvloer

Ruth heeft ook geholpen met het organiseren van de eerste Beursvloer. “Dat is een event waar maatschappelijke organisaties en ondernemers direct hun vraag en aanbod met elkaar kunnen bespreken. In twee uur tijd waren er 54 matches gesloten met een maatschappelijk kapitaal van ruim 50.000 euro.”

Spullenbank

“Maar we hebben nog meer ambities. Zo willen we een spullenbank oprichten. Daar is echt behoefte aan. Bedrijven zien steeds meer in dat spullen een tweede kans verdienen en niet gelijk weg hoeven. En we willen natuurlijk dat steeds meer ondernemers bij ons aanhaken. We maken al heel veel mooie matches, maar we hopen op nog veel meer!” 

Tip

Andere mensen die bezig zijn met een initiatief, doen er goed aan om samen te werken, vindt Henriëtte. “Bij ons is het Oranje Fonds een belangrijke speler. De aanvraag voor financiële steun verliep heel soepel. Het fonds is goed bereikbaar, dus bij vragen zou ik gewoon even contact opnemen.”

De stichting heeft, verspreid over drie jaar, in totaal € 30.000,= gekregen van het Oranje Fonds. Dat geld gaat onder meer naar pr-materiaal, personeelskosten en het organiseren van workshops en de Beursvloer.

Meer informatie over de Hoogeveense Uitdaging.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte