‘Ouderen komen de deur weer uit voor een gezellige middag’

‘Ouderen komen de deur weer uit voor een gezellige middag’

“Het is zo moeilijk om erachter te komen wie eenzaam is. Daarom vragen we bezoekers altijd in de buurt rond te kijken of ze misschien anderen kunnen meenemen. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken.”

 

Flevoland, Nagele

2019
1750,=

“Gelukkig gebeurt het steeds vaker dat dorpsbewoners samen onze activiteiten in het dorpshuis bezoeken. Zo begonnen we onze warme maaltijd, die we eens in de zes weken organiseren, met twintig man. Laatst waren er bijna veertig”, vertelt voorzitter Lammy Duursema van Senioren Federatie Nagele trots.

Activiteiten

De stichting organiseert activiteiten voor ouderen in het dorp dat, met het buitengebied erbij, 2000 inwoners telt. “We hebben jaarlijks een aantal middagen met activiteiten, van een bingo, spelletjesmiddag tot informatieve bijeenkomst over valpreventie. Ook gaan we op excursie en zijn er muziekmiddagen.”

Genieten

“De bezoekers die hier komen genieten omdat we samen koffie drinken of iets gaan doen. Ze komen de deur weer uit voor een gezellige middag.” Mensen die niet in het dorpshuis kunnen komen, worden opgehaald door een vrijwilliger. “We proberen het zo laagdrempelig mogelijk te houden. We hebben ook geen toegangsprijs, omdat we weten dat niet iedereen het financieel breed heeft.”

Voldoening

“Als bestuur bakken we meestal iets lekkers voor bij de koffie of de thee”, vult secretaresse Janet Eilander aan. “De mensen hebben echt altijd zin om hier te komen. Toen ik geen werk meer had, wilde ik me graag nuttig maken. Met dit werk doe ik mensen een plezier en dat geeft mij voldoening.”

Stil

Ook Lammy is blij dat ze zich als vrijwilliger inzet. “Ik woonde eerst op een boerderij. Toen ik weduwe werd, verhuisde ik naar het dorp. Opeens was het stil. Ik kende te weinig mensen. Daarnaast was ik altijd heel actief geweest en wilde ik niet stilzitten. Het verzoek of ik in het bestuur van deze stichting wilde plaatsnemen, kwam dan ook op het juiste moment.”

Fijn

“Het is zo leuk dat mensen die je in het dorp tegenkomt, speciaal komen vertellen dat ze het fijn hebben gehad. We geven ouderen iets waardoor ze weer de deur uit gaan. Daarnaast heb ik zelf meer mensen leren kennen. Niet alleen de ouderen maar ook mensen waarmee je op de een of andere manier samenwerkt. Het heeft mij dus ook wat opgeleverd.”

Steun

“Door de steun van het Oranje Fonds kunnen we makkelijker leuke dingen organiseren”, vertelt Janet. “We zijn er ontzettend blij mee. Er is bijvoorbeeld geld voor een boottocht. Ook hebben we spelletjes aangeschaft. Nu kunnen we dingen doen die eerder niet mogelijk waren!”

Tip

Advies voor andere initiatiefnemers die een aanvraag willen indienen? "Gewoon doen!”, adviseert Janet andere initiatiefnemers. “Ga ervoor zitten, verdiep je erin en doe die aanvraag. We hebben ons door de vragen heen geworsteld, maar waren zo blij toen het werd gehonoreerd.”

Het Oranje Fonds steunde de stichting met € 1.750,=. Dat geld gaat naar activiteiten voor de ouderen.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte