‘Op het eind zijn de vrouwen trots op wat ze doen en hebben bereikt’

‘Op het eind zijn de vrouwen trots op wat ze doen en hebben bereikt’

“Door creatieve lessen kunnen ongedocumenteerde vrouwen even hun zorgen vergeten, samen lachen en zichzelf verrassen.”

Zuid-Holland, Schiedam

2019
17.000,=ni

“Deze vrouwen zijn extra getraumatiseerd, hebben geen woning en formeel zijn ze er niet. Het Oranje Fonds vroeg ons of we misschien ook iets voor hen konden betekenen. Als stichting bedenken we al een aantal jaar activiteiten om mensen aan de rand van de samenleving te bereiken en te betrekken”, vertelt coördinator Karina van Dijcke van Stichting Cultur.@ll.

Talenten

Door de crealessen leren de vrouwen de Nederlandse taal beter kennen en staan ze steviger in hun schoenen. “We willen dat ze meer over hun eigen kwaliteiten en talenten leren, elkaar steunen en ze op die manier verder op weg helpen. En onze aanpak werkt.”

Trots

“In het begin zijn ze heel negatief over zichzelf. Ze denken dat alles wat ze maken lelijk is. Maar op het eind zijn ze trots op wat ze doen en hebben bereikt. Ze zien dat het de moeite waard is. Ik hoop dan altijd dat ze dat gevoel vasthouden en verder toepassen in hun leven.”

Vrijwilligers

Het project vindt op meerdere plekken plaats. “We werken samen met veel partners. We doen het in het buurt waar dezevrouwen wonen, bijvoorbeeld in een wijkcentrum. De vrijwilligers zijn vaak ook multi-etnische vrouwen.”

Geld verdienen

“We vragen de vrouwen wat ze willen leren. De antwoorden zijn heel divers, van met klei werken, taarten decoreren, glas beschilderen tot textiel bewerken. Wij zorgen dan voor een gastdocent.” De deelnemers gaven al snel aan dat ze zich ook afvroegen hoe ze hun hoofd boven water konden houden. “Daarom wilden we het creatieve deel verbinden met geld verdienen.”

Wens

De dingen die de vrouwen maken, zijn inmiddels te koop. “Stagiaires van een hogeschool maakten een webshop. De opbrengst van het product dat wordt gekocht, gaat naar de maker. Toen de vrouwen zich realiseerden dat het geld echt voor hen was, maakten ze enorme stappen. Dat was geweldig. Op die manier hebben we ons project om hen te bereiken en te laten groeien gelinkt aan hun eigen wens om wat geld te verdienen.”

Elkaar versterken

Het project loopt een jaar. “We proberen te stimuleren dat ze aan het eind iets anders gaan doen, zoals Nederlandse les, vrijwilligerswerk of een sportactiviteit in de wijk. Het zou helemaal geweldig zijn als de vrouwen elkaar blijven ontmoeten in de wijklocatie en samen met de vrijwilligers doorgaan. Misschien worden de creatieve lessen dan wat anders, maar het belangrijkste is bij elkaar blijven en elkaar blijven versterken."

Tip

“Weet wat je wilt en hoe je het wilt gaan doen”, adviseert Karina andere initiatiefnemers van projecten die fondsen willen aanschrijven voor steun. “En heb geduld. Het is een hoop werk al die formulieren invullen. Je doet het niet even en je moet het goed voorbereiden.”

Het Oranje Fonds steunt het project met € 17.000,=. Dat geld wordt gebruikt voor de gastdocenten en andere personeelskosten.

Meer informatie over Stichting Cultur.@ll.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte