placeholder

‘Onze voortuin wordt een ontmoetingsplek voor het dorp’

“Het ideale plaatje is dat er in de nieuwe tuin altijd mensen rondlopen en de kinderen uit onze zorgwoning er spelen. Dat de ouderen uit het dorp bezig zijn, terwijl een moeder met haar dochtertje speelt. Het moet echt een ontmoetings- en belevenistuin worden.”

‘Onze voortuin wordt een ontmoetingsplek voor het dorp’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Dorst
Jaar:
2018
Toegekend bedrag:
15.000,=

Ton van der Veer van Stichting Pim in Dorst weet precies wat hij wil met het stuk grond voor de zorgwoning. “De stichting is een ouderinitiatief, opgericht door ouders van meervoudig beperkte kinderen. In de zorgwoning wonen zestien vaste bewoners.”

Woonplek

In 2006 sloeg hij met andere ouders de handen ineen om een woonplek te realiseren met de beste zorg voor hun kinderen. “Ik heb drie zoons. Onze jongste zoon Pim is meervoudig beperkt. Mijn vrouw en ik zagen toen al dat bij grote instellingen met weinig mensen werd gewerkt. We besloten zelf een stichting te beginnen, samen met acht ouderstellen.”

Dagbesteding

“De stichting is in onze tuin gebouwd. We hebben nu bijna dertig mensen in dienst.” Er is ook een dagbesteding. “Verder kunnen kinderen hier komen logeren zodat we de ouders tijdelijk kunnen ontlasten. Inmiddels is de woning al verdubbeld. De bewoners zijn tussen de 11 en 24 jaar oud maar hebben het verstandelijke niveau van een kindje tussen de 8 maanden en vijf jaar.”

Ontmoetingsplek

“Onze achtertuin is mooi ingericht met schommels en leuke materialen, maar we willen dat onze kinderen kennismaken met andere mensen uit het dorp. Hoe klein die contacten ook zijn, ze zijn heel waardevol. Daarom maken we van de voortuin een gemeenschappelijke ontmoetingsplek waar alle dorpsbewoners kunnen komen. In het dorp hebben we geen park, alleen een groot bos, maar hier is het veiliger.”

Belevenistuin

Het stuk grond van 1800 m2 wordt omgetoverd tot een belevenistuin met fiets- en wandelpaadjes. “Oudere dorpsbewoners ontfermen zich straks over de moestuin. Ouderen en jeugd gaan heel goed samen. Demente ouderen zien onze jongeren met een beperking als een kind en begeleiden hen dan echt. Het is een hele mooie combinatie.”

Fanfare

“In het dorp zit een kinderopvang. Die willen we ook vragen bij ons te komen. We hebben een fanfarevereniging die zomers altijd buiten oefent. Zij willen de tuin ook gebruiken. Als het te druk is in de ontmoetingstuin, kunnen onze kinderen zich terugtrekken in hun eigen tuin.”

Mix

De bewoners van Crataegus Woonzorg kijken ook uit naar de algemene tuin. “Alleen de wandeling ernaartoe en het daar zijn maakt ze blij”, vertelt directeur Marinka van den Hazelkamp. In de woonzorgvoorziening woont een mix aan ouderen en mensen met een verstandelijke handicap, jong en oud.

Kletsen

“Een 77-jarige bewoner met dementie die op een zorgboerderij harkt en schoffelt, wil in de tuin aan de slag. Een verstandelijk beperkte vrouw van 49 gaat nu naar de dagbesteding maar ze is liever in de natuur bezig. Ze wil lekker een bakje koffie drinken in de tuin. Het lijk haar heerlijk om daar met anderen te kletsen.”

Trots

Ton kan niet wachten tot de gemeenschappelijke plek klaar is. “M’n vrouw en ik bedachten jaren geleden allerlei plannen. Met de tijd werd de lijst steeds langer. Alles is uitgekomen en het is zelfs nog veel verder gegaan. Inmiddels komen vanuit heel het land mensen kijken hoe wij het doen, zelfs grote instellingen. Daar ben ik heel trots op.”

Tip

Tons advies voor andere mensen die een aanvraag willen indienen? “Denk bij je plannen buiten het gebaande pad, volg je hart en blijf eigenwijs in het behalen van het jullie doel, ga niet voor ‘bijna’ goed! Wees niet bang voor de aanvraag. Nee heb je, ja kun je krijgen!”

Het Oranje Fonds steunt met € 15.000,=. Het geld wordt gebruikt om de tuin in te richten met onder meer planten, bomen, bankjes en speeltoestellen.

Meer informatie over Stichting Pim.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.