‘Ons clubgebouw is een soort wijkcentrum’

‘Ons clubgebouw is een soort wijkcentrum’

“We zijn niet alleen een voetbalclub waar in het weekend wordt gevoetbald. We zien ons clubgebouw als een soort wijkcentrum dat door iedereen voor van alles wordt gebruikt. We willen namelijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen in de maatschappij.”

Noord-Holland, Purmerend

2018
39.000,=

“Als sportvereniging is het onze taak om iedereen mee te laten doen en te laten sporten”, vindt penningmeester Rein Beindorff van Vereniging De Wherevogels in Purmerend. “Het is toch zonde om het pand niet te gebruiken?” 

Activiteiten

“Doordeweeks stellen we het gebouw open voor allerlei organisaties en activiteiten. Er is een breiclub, er zijn klaverjas- en dartavonden, de wandelclub neemt hier een pauze, de Vrouwen van Nu organiseren eens in de zoveel tijd een lunch en er is een dagbestedingsprogramma van een zorginstelling.”

Leerwerktraject

“Het is in de loop der jaren zo gegroeid”, vertelt Rein verder. “We zijn ooit begonnen met mensen met een licht verstandelijk beperking die iets wilden doen in de maatschappij. Ze gingen hier op maandagochtend helpen. Vervolgens kwamen leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs klusjes doen. Dat is nu een leerwerktraject. Toevallig vindt er vandaag hier een sportdag plaats van die school.”

G-teams

En zo is het balletje gaan rollen. “Op een gegeven moment wilden die jongens graag voetballen. Nu hebben we diverse G-teams.” Dat zijn voetbalteams voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. “Ons tweede team gaat binnenkort naar de Special Olympics!”

Taakstraf

“Ook hebben we een soort overeenkomst met de reclassering. Jongeren die een taakstraf moeten doen, kunnen hier op zaterdag komen. Dan maken ze bijvoorbeeld de kleedkamers schoon. Verder geven we jaarlijks voorlichting over LHBT. Ook heeft een kinderopvang een eigen ruimte gekregen. En zo plaats je je vereniging vanzelf midden in de maatschappij.”

Life Goals

Een van de nieuwste initiatieven die gebruikmaakt van de faciliteiten van de club is Life Goals. “Bij dit initiatief wordt sport als middel ingezet om kwetsbare mensen in beweging te krijgen. Mensen die normaal binnen zouden zitten, komen weer in actie. Zo was er in de eerste weken een vrouw die alleen een boek kwam lezen. Na zo’n drie weken had ze toch aansluiting gevonden bij de groep en nu zie je haar sporten. Dan ben ik blij dat iemand weer meedoet. Dat is ons belangrijkste doel.”

Ontwikkelen

Sommigen geven zich vervolgens op als vrijwilliger en raken betrokken. “Ze zijn weer bezig. En dat vinden we als club zo belangrijk. Dat is waarom we binnen de vereniging maatschappelijke projecten opzetten of eraan meedoen. Het is niet alleen leuk om te doen, maar ook geweldig om te zien dat mensen zich ontwikkelen. Bij de een gaat het sneller dan bij de ander, maar ik ben al blij als iemand meedoet!”

Tip

“Ga in gesprek met de plaatselijke boekhouder of accountant voor de cijfers zodat je hulp krijgt met het fiscale gedeelte”, adviseert Rein anderen die bezig zijn met de aanvraag voor steun voor een sociaal initiatief. “En laat duidelijk zien dat de gemeenschap baat heeft bij jouw project.”

Het Oranje Fonds steunt drie jaar met een totaalbedrag van € 39.000,=. Dat geld is onder meer bestemd voor materiaal als shirtjes en personeelskosten. 

Meer informatie over Vereniging De Wherevogels.
Lees meer over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte