placeholder

Next Step Perron 045: ‘We missen zoveel talent en kracht als kansarme jongeren geen kans krijgen’

“Aan het begin van dit traject had ik financiële problemen, was het contact met mijn ouders niet geweldig en werkte ik alleen maar voor geld. Nu is alles anders. Tuurlijk gaat het met vallen en opstaan, maar ik krijg langzaam meer zelfvertrouwen. Dit is wat ik wil en ik doe ertoe. Ik kan nu verder bouwen aan mijn toekomst.”

Locatie:
Brunssum

Jordi (28) had vanaf zijn zestiende geldproblemen en last van depressies. “Ik volgde opleidingen omdat anderen zeiden dat ik die moest doen. Dat pakte allemaal niet goed uit. Toen ik 18 was, ging ik werken en op mezelf wonen. Maar omdat ik weinig verdiende, kwam in de financiële problemen.”

"Zonder de hulp van Next Step Perron 045 was ik er waarschijnlijk niet meer. Maar nu heb ik weer een toekomst"
Jordi
Next Step Perron 045

Hij klopte zelf aan bij Stichting Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk (CMWW) in Brunssum. “Ze vroegen of ik mee wilde doen aan Next Step Perron 045.” In eerste instantie was hij sceptisch. Weer allerlei vragen. Alleen dit keer werd er écht doorgevraagd. En naar hem geluisterd.

Projectleider Karlijn: “CMWW was al bezig met Perron 045. Het Oranje Fonds moedigde ons aan een samenwerkingspartner te zoeken. Dan konden we meedoen aan het programma Meer Kansen voor Jongeren.” Zorgorganisatie LEVANTOgroep bleek de juiste match. Projectleider Nadine: “Zonder het Oranje Fonds had Next Step Perron 045 niet bestaan. We helpen kansarme jongeren van 16 tot 27 jaar hun eigen toekomstplan te maken, samen met hun netwerk en een coach die ze zelf uitkiezen. De een wil graag een leuke baan vinden, de ander zijn rijbewijs halen. We doen niet aan kortetermijnoplossingen, maar maken een langetermijnplan.”

"Iemand met een probleem is geen nummer, maar een mens die ook een kans verdient"
Karlijn
Next Step Perron 045

Zo is er bij schulden vaak meer aan de hand. Alleen werk zoeken helpt niet. Karlijn: “We willen de kern aanpakken. Daarom kijken we hoe het sociale netwerk kan helpen.” Verder schuiven professionals van organisaties als scholen, uitkeringsinstanties, wijkondersteuners en woningbouwverenigingen aan. “Dan zien ze dat er een mens zit met een verhaal en een wens.” Tijdens trainingen en activiteiten leren de jongeren ook elkaar kennen.

Jongeren bepalen de aanpak

De werkwijze is uniek omdat jongeren de aanpak bepalen. Karlijn: “Er wordt nog steeds te veel voor hen besloten, terwijl jongeren zelf het beste weten wat ze willen.” Jordi knikt instemmend. “Vanaf mijn elfde volgde een periode waarin anderen mij vertelden wat het beste voor mij was. Maar dat waren dan wel mensen die ik hoogstens drie keer sprak en daarna niet meer zag.” Nadine: “Verbinding is heel belangrijk. Tussen de jongere en de coach, de jongere en het professionele netwerk en de jongere en zijn familie. Hoe kan iedereen samenwerken om te helpen met zijn toekomst?”

Jordi ziet zijn toekomst rooskleurig tegemoet. “Ik héb weer een toekomst. Ik kan het nu zelf. Ik weet waar ik op moet letten. Als ik problemen heb, ga ik naar mijn ouders en ik heb een andere baan waar ik me op mijn gemak voel. Als ik deze hulp niet had gekregen, dan was ik er waarschijnlijk niet meer. Dan had ik een einde aan mijn leven gemaakt.”

Het doet Karlijn en Nadine veel om te horen hoe diep Jordi zat. Karlijn: “Er zijn zoveel jongeren die op dat punt zitten. Het bevestigt ook dat er te weinig naar hen wordt geluisterd. Er wordt te veel gekeken naar wat er moet. Instanties willen vaak niet afwijken van de regels. Maar het is beter om te kijken naar mogelijkheden. Iemand met een probleem is geen nummer, maar een mens die ook een kans verdient.”

Mensen samenbrengen voor goede keuzes

Strijden voor kansengelijkheid is voor Next Step Perron 045 dan ook heel belangrijk. Karlijn: “Er is hier geen kansengelijkheid. In de top tien van armste gemeentes in Nederland staan er vier uit onze regio. Wij proberen bruggen te slaan. We hebben niet alle antwoorden, maar we kunnen wel mensen samenbrengen die je kunnen helpen met eigen keuzes maken. Elke stap die een jongere zet, groot of klein, is een stap.”

"We missen zoveel talent en kracht als deze jongeren geen kans krijgen"
Nadine
Next Step Perron 045

Nadine: “Ja, als je in deze regio wordt geboren sta je al 3-0 achter. Het is een kansarme regio met veel armoede, langdurig thuiszittende jongeren en schoolverlaters. Armoede gaat ook vaak door van generatie op generatie. Er zijn ouders die tegen hun kind zeggen: ‘Vraag ook maar een uitkering aan’. Wij willen die vicieuze cirkel doorbreken. We missen zoveel talent en kracht als deze jongeren geen kans krijgen.”

Door de steun van het Oranje Fonds staat het project als een huis. Nadine: “Zelfs als we op een andere manier financiële steun hadden gekregen waren we niet geworden wat we nu zijn. We hebben zoveel kennis en ondersteuning gehad. Dat heeft echt geholpen om onze visie duidelijk te krijgen en door te ontwikkelen. Anders waren we misschien niet eens genomineerd geweest voor een Appeltje van Oranje. De nominatie laat zien dat wij ertoe doen.” Karlijn: “Als we winnen, dan is het niet voor ons maar voor de jongeren en de vrijwillige coaches die zich inzetten voor hun medemens. Als iemand valt, rapen zij hem weer op. De prijs is echt voor alle mensen die iets willen betekenen voor een ander.”

Zo doet Next Step Perron 045 ertoe voor jongeren
Next Step Perron 045 helpt kansarme jongeren hun eigen toekomstplan te maken, samen met hun netwerk en een coach die ze zelf uitkiezen. Iedereen werkt samen om de jongere te helpen, maar de jongere heeft de regie in handen.

Zo doet het Oranje Fonds ertoe voor Next Step Perron 045
Door de financiële steun, advies en begeleiding van het Oranje Fonds bestaat Next Step Perron 045. Deelname aan het programma Meer Kansen voor Jongeren leidde tot een duidelijke visie en de kans om door te ontwikkelen. Nu staat het project als een huis.

Lees de verhalen van alle genomineerden