‘Muziek brengt herinneringen naar boven bij mensen met dementie’

‘Muziek brengt herinneringen naar boven bij mensen met dementie’

“Mensen met dementie krijgen doordat ze liedjes herkennen een stukje zelfvertrouwen. Ze kunnen weer meezingen. En om dat samen met iemand te doen geeft een positieve binding.”

Overijssel, Nijverdal

2018
45.000,=

“We willen vitale en kwetsbare ouderen met dementie met elkaar in contact brengen door  muziek en beweging”, vertelt projectleider Thea ten Have van stichting Evenmens. “Muziek brengt herinneringen naar boven bij mensen met dementie. Het brengt hoofd en hart bij elkaar. Het geeft plezier. Het brengt mensen in beweging.” 

Verhalen

“Iedereen herinnert zich nog wel kinderliedjes. En dan komen er allerlei verhalen en emoties terug om met elkaar te delen”, gaat Thea verder. Tien bijeenkomsten komen ouderen met dementie en hun mantelzorgers onder leiding van een dans- of muziekdocent bij elkaar. “Onze gespecialiseerde vrijwilligers bieden begeleiding.” 

Stoelendans

“We gaan de deelnemers op verschillende manieren stimuleren en motiveren. Muziek prikkelt om te bewegen. Zo heb ik meegemaakt dat een vrouw die lang in een rolstoel zat spontaan ging dansen. Ze bleek onderdeel te zijn geweest van een dansgezelschap. Sommige mensen die wat minder vitaal zijn kunnen met kleine sportattributen toch bewegen. Soms kan een stoelendans al voldoende zijn.” 

Lotgenoten

“We hopen dat we met de bijeenkomsten eenzaamheid bestrijden. Dementie is voor veel mensen zwaar, ook voor de mantelzorgers. Door samen herinneringen op te halen, kan er een verbeterd contact ontstaan tussen de persoon met dementie en de mantelzorger. Uiteindelijk willen we dat ze een gezellige middag hebben en samen mooie momenten creëren.”

Contact

 “Ook zou het mooi zijn als lotgenoten herkenning vinden bij elkaar en deelnemers na de bijeenkomsten contact met elkaar houden. Wie weet drinken ze eens een kopje koffie samen, bezoeken ze een ontmoetingscentrum voor mensen met dementie of ontstaat er wel een echte vriendschap.”

Instrumenten

Er zijn genoeg ideeën voor het project dat nog moet beginnen. “We halen er ook instrumenten bij. Zo hebben we contact met een muziektherapeute. Zelf muziek maken is heel belangrijk. Ook komt er een pick-up. Dan kunnen ze platen meenemen.” 

Koor

 “Al deze dingen bij elkaar kunnen heel veel betekenen. Misschien ontstaat er een koortje of een kleine band en gaan we optreden. Dat zou ik ontzettend mooi vinden. Door zoiets kunnen mensen met dementie hun ziekte beter accepteren maar krijgen ze ook respect. Het geeft hen het gevoel dat ze er nog toe doen. Ze voelen zich gehoord en zijn zinnig bezig. Want ook mensen met dementie kunnen nog iets.”

Tip

Thea adviseert mensen met sociale initiatieven een aanvraag voor steun te doen bij het Oranje Fonds. “Het is een toegankelijk fonds dat graag helpt nieuwe projecten van start te laten gaan. Je moet het gewoon proberen.” 

De stichting krijgt voor drie jaar € 45.000,=. Dat geld is onder meer bestemd voor het opzetten van het project, loonkosten en huur van de ruimte.

Meer informatie over Stichting Evenmens.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte