placeholder

'Mijn verslaving kostte me bijna m'n leven'

Stichting Waypoint Urk biedt verslavingszorg in de vorm van preventie, kortdurende verslavingszorg of toeleiding naar passende hulpverlening en nazorg. Ze richten zich hierbij op jongeren in relatie tot alcohol-, drugs-, gok- en gameverslaving.

'Mijn verslaving kostte me bijna m'n leven'
Bekijk op de kaart
Locatie:
Urk
Jaar:
2014
Toegekend bedrag:
10.000,=

De organisatie bestaat momenteel uit drie vestigingen: een kringloopwinkel, een ruimte in een gezondheidscentrum en een ruimte voor groepsgesprekken en opslag. Mede dankzij een bijdrage van het Oranje Fonds van € 10.000,= wordt Waypoint teruggebracht tot één centrale locatie. Dit komt de zorg ten goede.

In 2003 werden meer dan twintig jongeren uit Urk gearresteerd en later veroordeeld voor het dealen van drugs. Dit politiebericht schudde Urk zodanig wakker, dat men niet langer wilde toezien, maar iets wilde doen aan de problematiek. Het was de geboorte van Stichting Waypoint Urk.

Groei

De organisatie heeft vanaf de oprichting in 2003 een sterke groei doorgemaakt en bestaat momenteel uit drie vestigingen (kringloopwinkel, hulpverlening in gezondheidscentrum en een ruimte voor groepsgesprekken en opslag). De zorg is te onderscheiden in preventie, kortdurende verslavingszorg en nazorg. De verslavingszorg betreft ambulante hulp.

Bij ernstiger problematiek wordt verwezen naar specifieke verslavingsklinieken in de regio, waarmee goede contacten bestaan. Daarnaast geeft Waypoint preventielessen op bijna alle scholen op Urk.

Eilandjes

Het werken op verschillende locaties is niet ideaal. Hierdoor ontstaat eilandjesvorming binnen Waypoint. De ambulante hulpverlening is bijvoorbeeld niet aanwezig op de kringloop waar men werkt aan dagbesteding. Het is daardoor lastig om met collega’s te sparren over problematiek van een cliënt.

Er zijn te weinig kantoor- en gespreksruimtes en daarmee mogelijkheden voor goede preventie. Daarom wil men Waypoint terugbrengen tot één locatie aan de Vliestroom. Dit brengt de hulpverlening en de dagbesteding (kringloop-winkel) weer bij elkaar.

Brug

Ze kunnen dit realiseren door een brug te bouwen tussen de twee locaties aan de Vliestroom. Op die manier ontstaat er een verbinding tussen de twee panden en ontstaat er natuurlijke doorloop. Tevens is een grondige herinrichting nodig om kantoor- en hulpverleningsruimte te creëren. In een van de twee panden komt ruimte voor preventieactiviteiten.

Het Oranje Fonds steunt met een bijdrage van € 10.000,=.