‘Mijn verhaal geeft anderen hoop’

‘Mijn verhaal geeft anderen hoop’

“Door de drugsverslaving van mijn middelste dochter ging het hele gezin kopje onder. Als moeder ben ik haar altijd blijven steunen. Inmiddels gaat het weer goed met haar. Nu steun ik andere ouders met verslaafde kinderen door ons verhaal te vertellen.”

Overijssel, Vriezenveen

2018
12.500,=

Sylvie kwam zelf pas met lotgenoten in contact toen haar dochter in een kliniek zat. “Dat is mijn redding geweest. Alleen al je verhaal kwijt kunnen is zo fijn. Je schaamt je, maar met lotgenoten durfde ik er makkelijker over te praten. Nu geef ik voorlichting voor Stichting Waypoint Twenterand. Mijn verhaal geeft hoop.” 

Moedige ouder

“We bieden hulp aan jongeren en volwassenen met verslavingsproblemen”, vertelt voorzitter Rianca Evers.” Met mensen uit de gemeenschap organiseren we activiteiten. Een van onze pijlers is voorlichting en preventie. Op scholen komen een voorlichter en een ervaringsdeskundige langs. Laatst had een klas twee uur ademloos zitten luisteren. Daarnaast vertellen moedige ouders als Sylvie tijdens vroegsignaleringsavonden hun verhaal.”

Vriendschappen

Voor de ouders is het fijn dat ze lotgenoten ontmoeten, vult Sylvie aan. “Ouders raken in een isolement. Ze zijn bang voor wat andere mensen denken. Door de moedige oudergroepen leer je mensen kennen en ontstaan vriendschappen. We ondersteunen en helpen elkaar.” 

Buddy

“We hebben ook een buddyproject”, gaat Rianca verder. “De buddy is iemand uit de gemeenschap die naast de verslaafde staat. Hij is geen hulpverlener, maar biedt praktische en emotionele steun. Hij helpt bijvoorbeeld bij het oppakken van het leven na een verslaving. Vaak voelen ze zich alleen. Dan is het fijn als er iemand naast hen staat die helpt om weer actief te worden binnen de gemeenschap. Die aandacht is ook belangrijk om een terugval te voorkomen. Eigenlijk bieden we een vangnet.” 

Gloeiende plaat

“Wat we nu doen is nog maar een druppel op een gloeiende plaat”, vindt Rianca. “Onze droom is natuurlijk een verslavingsvrij Twenterand. We willen nog meer verslaafden bereiken. En veilige huizen creëren waar mensen op een laagdrempelige manier kunnen binnenlopen met hun vragen. Uiteindelijk hopen we dat Twenterand een heel stuk opener wordt.” 

Perspectief

Sylvie schaamt zich niet meer. “Het delen van mijn verhaal daagt mensen uit om het ook te doen. Ik ben trots op mijn dochter en zij op mij. Ik maak nu van heel veel ellende iets moois. Ik weet maar al te goed dat je als ouders op een gegeven moment geen perspectief meer ziet, maar het kan dus goed komen. Daarom zijn verhalen van hoop zo belangrijk om te delen.”

Tip

Rianca adviseert anderen die financiële steun willen aanvragen, te vertellen wat voor effect het project heeft. “Maak duidelijk wat de waarde is en wat het doet in het leven van de mensen. Wat betekent het voor de gemeenschap? Je wilt uiteindelijk een verandering teweegbrengen.” 

Het Oranje Fonds steunt met € 12.500,=. Dat geld gaat onder meer naar personeelskosten en doorontwikkeling van de stichting.

Meer informatie over Stichting Waypoint Twenterand.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Foto: Juliantien Fotografie

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte