‘Mijn dementerende vader kan binnenkort weer met de fiets'

‘Mijn dementerende vader kan binnenkort weer met de fiets'

“Mijn vader heeft dementie en onderneemt al heel veel. Dankzij FIER& kan hij binnenkort ook weer gezellig op de fiets door Deventer rijden.”

Overijssel, Deventer

2018
20.000,=

Als dochter van een vader met dementie maakt Anneke deel uit van de klankgroep van het project FIER&. “Ik werk zelf met ouderen en weet dan ook goed wat dementie is. Als het om je vader gaat wil je dat de aanpak aansluit bij wat hij wil en kan. Meestal moet je goed zoeken naar activiteiten voor dementerenden, maar dit project staat dicht bij de mensen.”

Samen

“Dat komt omdat het initiatief is begonnen vanuit de vraag van thuiswonende mensen met dementie en hun familie”, zegt projectleider Lia van Nimwegen van Stichting Vrijwilligerscentrale Deventer. “Een op de vijf mensen krijgt dementie. Wij zorgen ervoor dat mensen met en zonder deze ziekte samen activiteiten of vrijwilligerswerk doen. Iedereen wil als mens worden gezien, dat verandert niet door de diagnose dementie.” 

Meedoen

“We zoeken dus geen oplossing in ziekte en zorg, maar in meedoen in de samenleving. Tegenwoordig is de tendens dat mensen langer thuis blijven wonen. Als je kunt meedoen in de maatschappij, voel je je thuis ook prettiger is de ervaring. Het gaat om erbij horen, aandacht en begrip hebben voor elkaar en ontmoeting.”

Interesses

FIER& biedt deelnemers dan ook de mogelijkheid om actief te blijven op een manier die bij hen past. “We kijken naar individuele interesses, hobby’s en talenten. Wat willen ze doen? Ze kunnen interesse hebben in vrijwilligerswerk, maar misschien wil een deelnemer op een andere manier actief bezig zijn. Samen kijken we naar de mogelijkheden. Zo is er een deelnemer die nu als vrijwilliger trainer is van een jeugdvoetbalteam.”

Eenzaamheid

In duo’s of kleine groepjes worden activiteiten ondernomen of vrijwilligerswerk gedaan om eenzaamheid te voorkomen. “De match vindt plaats op basis van interesses. De deelnemer en de vrijwilliger vullen elkaar aan en hebben wederzijds respect en begrip voor elkaar.”

Structuur

“Laatst kwam iemand binnen die erg geïnteresseerd is in de historie”, vertelt Lia. “Hij is gevraagd een jubileumboekje te schrijven, maar door zijn dementie raakt hij af en toe de structuur kwijt. Voor hem is het fijn om een iemand te hebben die dezelfde interesse heeft en kan helpen met het boekje.”

Aandacht 

De stichting, die met veel andere organisaties samenwerkt, wil graag dat de samenleving bekend raakt met dementie. “Zo hebben we in een wooncomplex voor driehonderd senioren de vrijwilligers van alles verteld over dementie. Enkelen van hen organiseren een wekelijks koffiemoment waarbij een soort geheugentraining wordt gedaan. Zij weten nu op welke symptomen ze moeten letten en hoe ze kunnen helpen. Dit is zo’n mooi initiatief dat we dit ook op andere plekken willen steunen.”

Vergeetachtig

Een van die plekken is de Turkse damesgroep die Anneke begeleidt. “In die groepen zijn er ook familieleden of vrienden die licht dementerend zijn. Het is belangrijk dat ze leren wat de signalen zijn zodat ze ermee kunnen omgaan. Het is zonde als je er jaren mee rondloopt en geen hulp krijgt.”

Ervaringsdeskundigen

“Maar dementie komt niet alleen bij ouderen voor en uiteraard in alle culturen”, weet Lia. “In Nederland hebben 12.500 mensen onder de 65 jaar dementie. Het is dan ook belangrijk dat er meer aandacht is voor de ziekte. Wij betrekken nu ook steeds meer mensen met dementie bij dit project. Zij kunnen zelf als ervaringsdeskundigen voorlichting geven en blijven op die manier meedoen in de maatschappij.”

Tip

Mensen die financiële steun willen aanvragen voor een project, adviseert Lia de website van het Oranje Fonds goed door te lezen. “Kijk hoe andere projecten in elkaar zitten en neem dat mee. En zorg dat de subsidieaanvraag die je wil indienen echt is voor het oplossen van een vraag vanuit de maatschappij. Bovendien is samenwerken een must. Dan is ook veel meer te bereiken.”
 
Het Oranje Fonds steunt met € 20.000,=. Dat geld is bestemd voor het trainen en ondersteunen van professionals, deelnemers en vrijwilligers, huur van de ruimte en pr. 

Meer informatie over Stichting Vrijwilligerscentrale Deventer
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Ja, ik blijf graag op de hoogte