placeholder

‘Met dit project geven we kinderen met FAS een gezicht’

“Het is heel leuk om een maatje te zijn van een kind met FAS. Eerst vond hij het spannend om met mij af te spreken, maar nu verheugt hij zich op mijn komst.”

‘Met dit project geven we kinderen met FAS een gezicht’
Bekijk op de kaart
Toegekend bedrag:
41.000,=

Student Ying-Lien (23) spreekt minstens één keer per week af met Damian (7). “Ik ben door zijn pleegmoeder gevraagd als maatje. Zijn zus, die ook FAS heeft, had al een maatje. Het leek me heel mooi om er voor dit jongetje te zijn.” 

Samen doen ze mee aan het FAS-project van Stichting Het Witte Bos uit Amsterdam. “Met dit project geven we kinderen en tieners met het Foetaal Alcohol Syndroom een gezicht”, vertelt coördinator Liza Neto Gomes de Almeida. FAS ontstaat door alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. 

Bekendheid

“Deze groep kinderen wordt niet gezien terwijl ze wel aandacht verdienen. Het is een syndroom dat 100 procent voorkomen kan worden. Daarom willen we er meer bekendheid aan geven. Tegelijkertijd willen we ook dat de kinderen goede begeleiding krijgen.”

Thema

“Het is begonnen als een fotoproject. Inmiddels organiseren we ieder jaar een maatjesproject met een bepaald thema. We koppelen kinderen met FAS aan studenten met een sociaalpedagogische opleiding. De kinderen krijgen op deze manier positieve aandacht. Voor de ouders is het ontlastend. De studenten leren meer over een-op-eenbegeleiding en het syndroom. Zij geven hun kennis door tijdens een college.”

Oppas

Ying-Lien vindt het leuk dat ze van alles leert over FAS. “Tijdens mijn opleiding pedagogiek is de interesse in FAS ontstaan. Ik liep stage op de groep waar de zus van Damian zat. Ik ben inmiddels ook oppas aan huis en hun zorgverlener. Ze vinden het altijd gezellig als ik kom.”

Stralen

Liza beaamt dat de jonge deelnemers het fijn vinden dat er iemand is die speciaal voor hen komt. “Dat maakt ze sterk. Ze kunnen hun verhaal kwijt en doen leuke dingen samen, zoals een bezoek aan de kinderboerderij. Daarnaast zijn ze heel trots op wat ze tijdens het project doen en maken. Bij de afsluitende bijeenkomst staan ze te stralen.”

Vriendenboekje

Dit jaar duikt Ying-Lien met Damian in een soort vriendjesboek. “Het thema is sociale netwerken”, legt Liza uit. “Voor FAS-kinderen is contact onderhouden en een sociaal netwerk opbouwen heel moeilijk. Met hun maatje gaan ze op een informele en speelse manier hiermee aan de slag. Door het boek leren ze de mensen om zich heen beter kennen.”

Wens

Eerder liet Ying-Lien een wens van Damian in vervulling gaan. “Hij is gek van vuilniswagens en heeft een dag mogen meelopen met een vuilnisman.” Ze vindt het mooi dat FAS door deze projecten meer bekendheid krijgt. “Het wordt altijd weggestopt, maar ieder jaar worden er nog kinderen met FAS geboren.”

Vertrouwen

Zolang ze studeert, zal ze er zijn voor Damian en zus Jasmijn (9). “Ik zou het heel erg vinden om te stoppen. Ik beteken wat voor hen, maar zij ook voor mij. Ze vertrouwen mij en kunnen zichzelf zijn. Ook vind ik het mooi om hun ontwikkeling te volgen en je krijgt er wat voor terug. Eigenlijk ben ik veel meer dan een maatje.”

Het Oranje Fonds steunt twee jaar met een totaalbedrag van € 41.000,=. Dat geld is bestemd voor de doorontwikkeling van het project.

Meer informatie over het FAS-Project van Het Witte Bos
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.