placeholder

'Marokkaanse ouderen leiden vaak een geïsoleerd leven'

“Marokkaanse ouderen leiden vaak een geïsoleerd leven. Ze komen weinig buiten. Wel gaan ze naar de moskee voor het gebed. Daarom wil stichting MeSam daar een plek creëren waar ze kunnen samenkomen: een ouderenkamer.”

'Marokkaanse ouderen leiden vaak een geïsoleerd leven'
Bekijk op de kaart
Locatie:
Rotterdam
Jaar:
2016
Toegekend bedrag:
40.000,=

Het project heet Ouderen in de moskee, vertelt adviseur Leonieke Schouwenburg. “Sommige ouderen willen na het gebed eigenlijk blijven hangen. Ze gaan van vrijwilliger naar vrijwilliger voor een praatje omdat ze geen zin hebben om naar huis te gaan. In een ouderenkamer willen we eenzame allochtone ouderen samenbrengen.”

Primeur

Stichting MeSam is in gesprek met diverse moskeeën om te kijken of ze een kamer over hebben. “In de ouderenkamer kunnen ze aanschuiven voor een kopje thee, een spelletje of een gesprek. Als je mensen samenbrengt, gaan ze vanzelf met elkaar praten. We willen laten zien dat ze niet meteen naar huis hoeven.” De primeur is voor Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden. ​Volgens de moskee verbetert het project de levenskwaliteit van de deelnemers. De samenwerking geeft het initatief extra kracht.

Zelfredzaamheid

Ook wil de stichting de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen bevorderen. “Door activiteiten te organiseren zoals voorlichting over medicijngebruik en valpreventie. Ook kunnen ze kwijt waar ze als allochtone ouderen allemaal tegenaan lopen.” Daarnaast komen verschillende professionals langs, van de wijkagent tot het wijkteam dat bijvoorbeeld vertelt wat er in de buurt allemaal is te doen. 

Vrijwilligers

De ouderenkamer is afhankelijk van vrijwilligers. “Die zijn er nu al in de moskee. Wij gaan ze trainen en versterken omdat ze niet gewend zijn aan het begeleiden van ouderen. Onze stichting is gespecialiseerd in welzijn en heeft veel kennis over ouderen dus dat geven we door.” Daarnaast krijgen vitale ouderen onder de deelnemers een rol. “Ze gaan helpen in de huiskamer en worden dus ook vrijwilliger.”

Tweede huis

De speciale plek, die is ingericht naar de wensen van de ouderen, is voor alle oudere bezoekers toegankelijk. “Iedereen die het nodig heeft, is welkom. De moskee is al een beetje hun tweede huis geworden en thuis is toch maar alleen.”

Het Oranje Fonds steunt het initiatief met € 40.000,=. Dat geld is bestemd voor training van de vrijwilligers, het ontplooien van activiteiten en voor een stukje begeleiding richting de moskee.

Meer informatie over stichting MeSam.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.